Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Επιβεβαιώνουν την ανάγκη επίταξης «σήμερα» του ιδιωτικού τομέα

«Ευκαιρία» για να κερδοφορήσουν παραπέρα κλινικάρχες και λοιποί επιχειρηματίες θεωρεί η κυβέρνηση τα τεστ, ακόμα και την ενημέρωση για το εμβόλιο

Eurokinissi

Αφού η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση ικανοποίησε την αξίωση των επιχειρηματιών της Υγείας για αύξηση τελικά του ανώτατου ορίου της τιμής των τεστ στα 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο και στα 20 ευρώ για τα rapid test (από 40 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα, που είχε καθοριστεί αρχικά), αργά χτες το βράδυ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Υγείας συμπλήρωσε ότι τα ποσά αυτά θα πληρωθούν προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τις κρατικές δομές Υγείας, δηλαδή από Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και ασφαλιστικούς φορείς.

Η τροπολογία κατατέθηκε λίγο πριν από την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και προβλέπει ακόμα την πληρωμή των εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό και τεστ κάθε μήνα σε δομές για ΑμεΑ, σωφρονιστικά ιδρύματα, στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην αστυνομία και όπου αλλού υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Επίσης, με μια δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ακολούθησε αμέσως μετά, προβλέπεται μεν εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού με διαφημιστικά μηνύματα και καμπάνιες, όμως αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά με το αζημίωτο. Μάλιστα στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι το κόστος θα καθοριστεί με ΚΥΑ και «το ύψος της δαπάνης εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα»...

Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε και στις δύο τροπολογίες ψηφίζοντας «παρών».

Σχετικά με την πρώτη τροπολογία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι «αν ήταν μόνο το πρώτο άρθρο και συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος του πρώτου άρθρου, θα το ψηφίζαμε ειλικρινά, γιατί αφορά τα δεδουλευμένα των εφημεριών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, παρότι τα δεδουλευμένα προβλέπεται να δοθούν όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από διαθέσιμα των νοσοκομείων, αν υπάρχουν διαθέσιμα.

Ομως το άρθρο 2 αφορά το ζήτημα πληρωμής από κρατικές δομές Υγείας - μιλάμε για τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, τους ασφαλιστικούς τομείς - των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τον κορονοϊό. Ολοι θυμόμαστε πριν από λίγες μέρες την κυβέρνηση να ανακοινώνει τη διατίμηση του τεστ, για τον μεν μοριακό έλεγχο στα 40 ευρώ, για το δε rapid test στα 10 ευρώ. Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες και οι τιμές αυξήθηκαν, προφανώς μετά από απαίτηση ιδιωτικών κέντρων Υγείας και των ιδιοκτητών τους, τα 40 έγιναν 60 και τα 10 έγιναν 20».

«Πριν καλά καλά δηλαδή διατυπώσουν τις επιθυμίες τους οι ιδιώτες κλινικάρχες και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση φροντίζει να ικανοποιεί άμεσα τις επιθυμίες τους. Αν πρόκειται για τα αιτήματα των εργαζομένων, εκεί δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν χρήματα, παντού υπάρχουν προβλήματα», τόνισε ο Γ. Δελής και πρόσθεσε πως «αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ο παρασιτικός χαρακτήρας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και το πόσο αναγκαίο είναι, ειδικά σήμερα, να επιταχθεί το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, πολύ περισσότερο αυτών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, να υπαχθούν όλα κάτω από δημόσιο έλεγχο και να τεθούν στην υπηρεσία της επιδημιολογικής επιτήρησης».

Οσον αφορά το τρίτο άρθρο της τροπολογίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να γίνεται τεστ κάθε βδομάδα, καθώς το χρονικό διάστημα του ενός μήνα που προβλέπεται είναι μεγάλο.

Σχετικά με τη δεύτερη τροπολογία, επεσήμανε ότι το θέμα της εκστρατείας που προβλέπεται υπέρ του εμβολίου, με τα απαραίτητα βέβαια επιστημονικά εχέγγυα, έχει και συνέχεια, γιατί όπως προβλέπεται στη ρύθμιση «για την υλοποίηση αυτής της εκστρατείας θα υπογραφούν δύο συμβάσεις, η μία για την παραγωγή των μηνυμάτων της διαφημιστικής και επικοινωνιακής εκστρατείας και η άλλη για τις εκπομπές. Ο ανθρώπινος πόνος δεν μπορεί να συμβασιοποιείται, δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους, δεν είναι ένα οικονομικό μέγεθος και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», τόνισε ο Γ. Δελής. «Στηρίζουμε την εκστρατεία», διευκρίνισε, «δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει η αιτία, η αφορμή και το μέσο πλουτισμού οικονομικών ωφελειών από διάφορους». Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία που είναι στα όριά τους, να γίνουν στοχευμένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς, που είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνεται η οδυνηρή λογική της «ατομικής ευθύνης» (2021-09-08 00:00:00.0)
«Συνύπαρξη» και «κοινή προσπάθεια»... (2020-04-17 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία στα νησιά του Αιγαίου (2020-03-31 00:00:00.0)
Τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας κερδοσκοπούν ανενόχλητα ακόμα και τώρα (2020-03-26 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το πλαφόν σε φάρμακα - εξετάσεις (2014-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ