Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Με τη «θρησκευτική διπλωματία» εργαλείο σε ΝΑΤΟικά σχέδια

Τη χρησιμοποίηση θρησκευτικών ζητημάτων, με την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών - με χαρακτηριστικά, μάλιστα, «εθνικής ασφάλειας» για τους Αμερικανούς - κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σκιαγράφησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε συνέδριο για τη λεγόμενη θρησκευτική διπλωματία.

Τονίζοντας ότι «η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ», επεσήμανε ότι «ως στρατηγικοί εταίροι, Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Ρωσία στις δημοκρατικές μας αξίες και συγκεκριμένα στην ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης εδώ στην Ευρώπη».

Ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι «όχι μόνο η Ρωσία αμφισβητεί την εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά συνέχισε να επιδιώκει να σπάσει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ευνοώντας την αστάθεια και υπονομεύοντας την κυριαρχία ανεξάρτητων εθνών με ορθόδοξη πλειοψηφία». Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ρωσία για απειλές και διακοπή σχέσεων όχι μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και με τις εκκλησίες που ακολούθησαν την απόφασή του, μεταξύ αυτών και της Εκκλησίας της Ελλάδας, την οποία συνεχάρη, όπως και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «για τη γενναία υποστήριξη της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Ο Πάιατ δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την Κίνα, ως «άλλη μια χώρα με διαφορετικά συμφέροντα και αξίες από τις ΗΠΑ», κατηγορώντας την ότι «μεταξύ 900.000 και 1,8 εκατομμύρια Ουιγούροι, Καζάκοι, Κιργίζιοι και άλλοι μουσουλμάνοι έχουν τεθεί υπό κράτηση» κ.λπ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, για να μη μείνει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις θρησκευτικές ελευθερίες ως πρόσχημα και νέων επεμβάσεων, είπε ότι οι ΗΠΑ «δεσμεύονται να προστατεύσουν τη θρησκευτική ελευθερία όπου δέχεται επίθεση», τονίζοντας πως «βλέπουμε αυτήν την αποστολή ως επιταγή ηθικής και εθνικής ασφάλειας», συγχαίροντας ταυτόχρονα την Ελλάδα για το γεγονός ότι «συνεχίζει να αποδεικνύει την υποστήριξή της στη θρησκευτική ελευθερία στον υπόλοιπο κόσμο».

Να σημειωθεί πως η ομιλία Πάιατ προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, η οποία σε απάντηση διακίνησε απόσπασμα δήλωσης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ότι «βαθιά ανησυχητική είναι η κατάσταση των χριστιανών που ζουν στη Μέση Ανατολή και αντιμετωπίζουν διωγμούς και διώξεις. Πρόκειται για μια υψηλή, απαράδεκτη τιμή για τα ανεύθυνα γεωπολιτικά παιχνίδια της Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της, οι οποίοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα μονοπολικό μοντέλο παγκόσμιας τάξης στους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για να επιβάλουν συνταγές ανάπτυξης που αγνοούν τις αξίες αυτών των χωρών και των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ