Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Φρέσκος πακτωλός κεφαλαίων για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων

Associated Press

Την επέκταση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που εφαρμόζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν αναμονή των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ αλλά και των άλλων γραμμών φτηνής χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, οι χτεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ μεταξύ άλλων αφορούν:

-- Στη διόγκωση του προγράμματος έκτακτης χρηματοδότησης κατά 500 δισ. ευρώ, συνολικά 1,85 τρισ. ευρώ, (από 1,35 τρισ. μέχρι σήμερα και 750 δισ. όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, τον Απρίλη του 2020). Σε αυτό υπάγονται και οι ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις.

-- Στην παράταση της δυνατότητας άντλησης φτηνών κεφαλαίων, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, για τουλάχιστον 9 μήνες ακόμα, μέχρι το τέλος Μάρτη 2022 (αντί για τον Ιούνη του 2021 που προβλεπόταν στην προηγούμενη απόφαση).

Επίσης, στην επαναγορά ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Βέβαια, το γεγονός αυτό φανερώνει τις αβεβαιότητες αναφορικά με τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και την ένταση των μέτρων που θα χρειαστούν και από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.

-- Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (σε αυτές δεν συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης) θα συνεχιστούν με ρυθμό 20 δισ. ευρώ το μήνα κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της ΕΚΤ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ακόμη: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία(...)». Δηλώνει δε έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης η ΕΚΤ αναμένει για το 2020 ρυθμό πτώσης 7,3% (από 8% προηγουμένως), για το 2021 μερική ανάκαμψη μόλις 3,9% (από 5%) και για το 2022 ανάκαμψη 4,2% (από 3,2%).

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, δήλωσε σχετικά ότι το έκτακτο πρόγραμμα θα επαναξιολογηθεί με βάση την πορεία της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείει ακόμη και την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων. Να σημειωθεί ότι τα βασικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ ήδη βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα, ως αντικίνητρο για τα λιμνάζοντα κεφάλαια των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα - τα οποία είναι επιλέξιμα μόνο για το έκτακτο πρόγραμμα και όχι για τα πάγια προγράμματα νομισματικής πολιτικής - η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμα πώς θα χειριστεί το θέμα.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η «σκυτάλη»

Στο μεταξύ, η «σκυτάλη» των διεργασιών σχετικά με τον πακτωλό που θα πάει στους επιχειρηματικούς ομίλους περνάει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθούν τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως και ζητήματα σχετικά με τη λεγόμενη «εμβάθυνση» της ΟΝΕ, την Τραπεζική Ενωση κ.τ.λ.

Με ανάρτησή του χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά από έναν ακόμη εύθραυστο συμβιβασμό, στον οποίο φέρεται να κατέληξαν Πολωνία και Ουγγαρία με την προεδρεύουσα Γερμανία, για την απόσυρση του βέτο. Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως παρότι στην «επιφάνεια» βρέθηκε η αντίδραση των δυο χωρών σχετικά με το μηχανισμό που συνδέει τη χρηματοδότηση με την προώθηση «μεταρρυθμίσεων» που αφορούν τάχα το «κράτος δικαίου», σύμφωνα με δημοσιεύματα βασικός λόγος των αντιθέσεων ήταν οι διαφωνίες για τους ρυθμούς και τους όρους για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», τα νέα πεδία κερδοφορίας γύρω από τα οποία εκδηλώνονται σφοδροί ανταγωνισμοί. Τα ζητήματα αυτά άλλωστε βρίσκονται επίσης στο «μενού» της Συνόδου που ολοκληρώνεται σήμερα.

Σε πτώση η βιομηχανική παραγωγή

Σε πτωτική τροχιά συνέχισε ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην ελληνική οικονομία και για τον μήνα Οκτώβρη, ενώ συνολικά στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2020 η υποχώρηση διαμορφώθηκε σε 3,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κλάδοι της μεταποίησης υποχώρησαν σε ποσοστό 2,7%, μεταξύ των οποίων η βιομηχανία τροφίμων με 2,7%, η κατασκευή ειδών ένδυσης με 28,7%, η παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου με 8% κ.ά. Αντίθετα, η παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων παρουσίασε αύξηση 14,5%.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων, πτώση καταγράφεται στην Ενέργεια με 7,3%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά με 9,1%, στα «κεφαλαιουχικά αγαθά» με 0,6% και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά με 1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ