ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ρώσοι στρατιωτικοί κατέστειλαν παραβίαση της εκεχειρίας

Οξύνονται οι αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτηρούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Copyright 2020 The Associated

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτηρούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Παραβιάστηκε η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Παρασκευή το βράδυ, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των εχθροπραξιών και την έναρξη της ρωσικής «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην περιοχή, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το Σάββατο. Η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν διεκδικούν την παρουσία και τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο θύλακα, κάτι που η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το περιστατικό παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός καταγράφηκε στην περιοχή Χαντρούτ, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, χωρίς να διευκρινίζει ποια πλευρά ευθύνεται, ενώ οι «ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση και ελέγχουν την εκεχειρία όλο το 24ωρο σε 23 σταθμούς παρατήρησης», βρίσκονται δε σε επαφή τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε επίθεση στο νότιο Καραμπάχ προς την κατεύθυνση των χωριών Χιν Τάγκε και Κτσάμπερντ στην περιοχή Γκαντρού. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία, λέγοντας πως διεξήγαγε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή Χαντρού, όπου εξακολουθούσαν να βρίσκονται αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι Ρώσοι ειρηνευτές κατέστειλαν την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και μέχρι τώρα η κατάσταση στην περιοχή έχει ομαλοποιηθεί, ανακοίνωσε την Κυριακή το αρχηγείο της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.

Στο μεταξύ, μιλώντας την Κυριακή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, αναφέρθηκε σε «ορισμένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικές ειδικές δυνάμεις πήραν μέρος στην επίθεση». Σημείωσε ότι ορισμένα από τα εδάφη αυτής της περιοχής έχουν παραδοθεί στο Μπακού, ωστόσο, «δεδομένου ότι αυτό είναι το έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, βάσει των συμφωνιών της 9ης Νοέμβρη, αυτά τα χωριά θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας». Ο Πασινιάν ισχυρίστηκε πως οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν τους «Ρώσους ειρηνευτές».

Σύμφωνα με δήλωση του αρμενικού ΥΠΕΞ, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την προβοκάτσια κατά την επίσκεψη της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τις «προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Αρμενίας, λόγω της «επεκτατικής στάσης» του Αζερμπαϊτζάν, «υπογραμμίζει την ανάγκη να αποσυρθεί το Aρτσάχ (μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το Αζερμπαϊτζάν και να επιστρέψουν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ στον τόπο κατοικίας τους».

Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία) ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, σημείωσε πως η διαπραγματευτική ομάδα δεν συνέβαλε καθόλου στην επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και δεκαετίες. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρωσο-τουρκικό κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας, το οποίο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί στην περιοχή Αγκντάμ του Αζερμπαϊτζάν.

Σε άλλη μια εξέλιξη, η απαγγελία από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ενός ποιήματος προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν στη διάρκεια της παρέλασης στο Μπακού για την κατάκτηση των εδαφών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απήγγειλε ένα ποίημα για τον «χωρισμό των περιοχών που κατοικούνταν κυρίως από Αζέρους ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία τον 19ο αιώνα», που από το Ιράν θεωρήθηκε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις. Ετσι έγινε κλήση του Τούρκου πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που ανταποδόθηκε και από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο το περιστατικό φαίνεται να λήγει με συμφωνία των δύο πλευρών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διορίζει νέο πρέσβη στη Γαλλία

Εναν πρώην συμμαθητή του Μακρόν

Η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να αλλάξει πρέσβη στη Γαλλία και στη θέση αυτή να διορίσει τον 47χρονο Αλί Ονανέρ, πρώην συμμαθητή του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλική Σχολή Διοίκησης κατά το χρονικό διάστημα 2002 - 2004.

Ο Ονανέρ σήμερα υπηρετεί ως πρέσβης της χώρας του στην Τυνησία, όπου υπερασπίστηκε δεόντως την πολύμορφη διείσδυση της χώρας του στην Αφρική (Λιβύη κ.α.). Σύντομα θα μεταβεί στο Παρίσι για να αντικαταστήσει τον νυν πρέσβη, Ισμαήλ Χακί Μουσά. Εχει πάρει απολυτήριο από το Λύκειο Σαρλ-ντε-Γκωλ της Αγκυρας, μιλάει άπταιστα Γαλλικά και έχει ήδη υπηρετήσει στην τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι από τρεις διαφορετικές θέσεις, κατά το διάστημα 2012 - 2017.

Το γαλλικό πολιτικό περιοδικό «Le Point» δημοσίευσε ήδη άρθρο με σειρά επισημάνσεων σχετικά με διάθεση «αποκατάστασης» των διμερών σχέσεων που μπορεί να δείχνει ο διορισμός Ονανέρ, στο φόντο των βαθιών διαφωνιών Γαλλίας - Τουρκίας σε μια σειρά θέματα.

Αξίζει να σημειώσουμε, άλλωστε, ότι παρά τους υψηλούς τόνους οι τακτικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν λείπουν, όπως έδειξε και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ, Λε Ντριάν και Τσαβούσογλου, μόλις την περασμένη Παρασκευή, γίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί μία ακόμα Σύνοδος της ΕΕ που επισήμανε πόσο σύνθετες αλλά και ανθεκτικές είναι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες από τις τουρκικές αρχές ότι συνελήφθη Γάλλος υπήκοος που ανήκε σε γαλλόφωνη ομάδα τζιχαντιστών στη Συρία και καταζητούνταν από τη Γαλλία. «Ενα πρόσωπο γαλλικής υπηκοότητας συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να περάσει παράνομα από τη Συρία στην Τουρκία», διευκρινίζει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, δίνει τα αρχικά του συλλληφθέντα ως Σ. Τζ. και ανακοινώνει ότι ανήκε στη «Φιρκάτουλ Γουράμπα», την ομάδα της οποίας ηγείται ο Γάλλος τζιχαντιστής Ουμάρ Ντιαμπί ή αλλιώς Ομάρ Ομσέν. Ο Ντιαμπί φέρεται να κρατείται από τον Αύγουστο από άλλη οργάνωση τζιχαντιστών, τη «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», που ελέγχει τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και έχει άμεσες σχέσεις με την Τουρκία.

Συνεχίζεται η κατασκευή του «Nord Stream 2»

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», λίγα χιλιόμετρα έξω από τη βόρεια Γερμανία, όπου θα καταλήγει, ενώ τις εργασίες τοποθέτησης του αγωγού στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει το εξειδικευμένο πλοίο (σε τοποθετήσεις υποθαλάσσιων αγωγών) «Fortuna», ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας «Nord Stream 2 AG», το πλοίο «Fortuna» θα πρέπει να τοποθετήσει τμήμα του αγωγού μήκους 2,6 χιλιομέτρων σε βάθος 30 μέτρων. Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως την 31η Δεκέμβρη. Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS», ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί κατά το 93%. Σύμφωνα με άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στα ύδατα της ΑΟΖ της Γερμανίας απομένουν 16 χλμ. του αγωγού και άλλα 60 χλμ. στα ύδατα της Δανίας.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού «Nord Stream 2» είχαν διακοπεί τον Δεκέμβρη του 2019, όταν η ελβετική εταιρεία «Allseas» φοβούμενη την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ αποσύρθηκε από την κατασκευή του αγωγού.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στην ορκωμοσία του (επανεκλεγέντος) Προέδρου της Γουινέα Αλφά Κοντέ θα παραβρεθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σήμερα θα βρεθεί στην πρωτεύουσα, Κόνακρι. Το τουρκικό κεφάλαιο αυξάνει στοχευμένα τις προσπάθειές του να διεισδύσει στην Αφρική, οξύνοντας τις κόντρες με αντίπαλα συμφέροντα, όπως τα γαλλικά.

ΜΠΡΙΣΜΠΕΪΝ.-- Οι πυροσβέστες έθεσαν τελικά υπό έλεγχο τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα μισά δάση της νήσου Φρέιζερ στην Αυστραλία (συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), ωστόσο τώρα μεγαλώνει ο φόβος για πλημμύρες. Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις που διαδέχτηκαν ένα «κύμα» ζέστης με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 βαθμών.

ΤΖΕΝΤΑ.-- Εκρηξη σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Σιγκαπούρης, την ώρα της εκφόρτωσης στο λιμάνι της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ μετέφερε 60.000 τόνους καυσίμου από το λιμάνι Γιανμπού της Ερυθράς Θάλασσας. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά που κατασβέστηκε από το πλήρωμα, χωρίς να υπάρξουν ευτυχώς θύματα. Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι πετρέλαιο έχει διαρρεύσει στη θάλασσα, κάτι που δεν αποκλείει και η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Hafnia» που ανήκει στην πολυεθνική «BW Group».

ΙΤΑΛΙΑ - LOGISTICS
Απολυμένοι επέστρεψαν στη δουλειά μετά από απεργία

Η εργοδοσία καταφεύγει σε συνεργεία υπεργολάβων για να μειώσει το «εργατικό κόστος»

Οι εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί λόγω συνδικαλιστικής δράσης στην εταιρεία (εφοδιαστική αλυσίδα - logistics) SDA επέστρεψαν ξανά στις θέσεις τους μετά την απεργία που έγινε, με μαζική συμμετοχή συναδέλφων τους. Σημαντική ήταν η κινητοποίηση ειδικά των αχθοφόρων και των οδηγών της εταιρείας.

Η εργοδοσία έχει επεκτείνει - ειδικά στις αποθήκες - το καθεστώς των συνεργείων υπεργολάβων καθώς έτσι μειώνεται το «κόστος» (μισθολογικό κ.τ.λ.) και φυσικά «γλιτώνει» μια σειρά από άλλα δικαιώματα που έχουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι.

Οι δύσκολες συνθήκες εργασίας - δεδομένης και της ακόμα μεγαλύτερης εντατικοποίησης που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο κλάδο - μεγάλωσαν την ανησυχία πολλών εργαζομένων που έκαναν το βήμα και πήραν μέρος στην απεργία, με την πρωταγωνιστική συμβολή της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης - USB (μέλος της ΠΣΟ).

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η συμμετοχή του προσωπικού στις αποθήκες της περιφέρειας Λάτσιο, όπου στις 7 Δεκέμβρη μπλόκαραν δυναμικά τις εισόδους. Με τη νέα αυτή αγωνιστική πείρα, οι εργαζόμενοι βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα και για τη στάση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών του χώρου (π.χ. την CGIL Trasporti).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ