ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Πανελλαδική μέρα δράσης στις 17 Δεκέμβρη

Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το οποίο η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση εν μέσω καραντίνας, ζητούν εκπαιδευτικοί, μαθητές και σπουδαστές.

Με κεντρικό σύνθημα «Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή! Ούτε ένας μαθητής αποκλεισμένος! Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση!», εκπαιδευτικά σωματεία προχωρούν στις 17 Δεκέμβρη σε πανελλαδική μέρα δράσης με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις Τύπου και άλλες αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα, συλλογή υπογραφών.

Στα παραπάνω κατέληξε η πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ που έγινε την Κυριακή. Οι εκπαιδευτικοί στο κάλεσμά τους αναφέρονται στην «εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση στα σχολεία» που παρουσιάζεται, στο 30% των μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, στην ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικών και την όξυνση των ταξικών διαφοροποιήσεων που εντείνονται όλο αυτό το διάστημα, στα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, στον προϋπολογισμό με τις μειωμένες δαπάνες για Υγεία και κατά -1,17% για την Παιδεία. Ζητούν παράλληλα να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που την οδηγεί στην υποβάθμιση, μαζί με τις άθλιες διατάξεις για τις τοπικές προσλήψεις αναπληρωτών και για τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Διεκδικούν να γίνουν μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην Εκπαίδευση. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Ουσιαστική αναβάθμιση ζητούν φοιτητές και σπουδαστές

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση ζητά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με ψήφισμα προς τα μαθητικά συμβούλια των ΕΠΑΛ. Οπως τονίζεται σε αυτό, το νομοσχέδιο «δεν αναβαθμίζει τα ΕΠΑΛ για να μας παρέχουν γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία. Να βγαίνουμε από τα ΕΠΑΛ ικανοί με όση γνώση χρειάζεται για να αντεπεξέλθουμε σε απαιτητικά επαγγέλματα που διαρκώς εκσυγχρονίζονται και αυτά. Αντίθετα, προσπαθεί να μας κάνει εργαζόμενους με λιγότερες γνώσεις, λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα από πιο μικρή ηλικία που συνεχώς θα πρέπει να τρέχουμε για να τα βγάζουμε πέρα».

Οι μαθητές προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των ΕΠΑΛ, ώστε όλη η απαραίτητη γνώση να δίνεται μέσα στο πτυχίο ειδικότητας, να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια και τα βιβλία, να έχουν με το πτυχίο του ΕΠΑΛ πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα που επιλέγουν χωρίς πιστοποιήσεις επί πληρωμή κ.ά.

«Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των σπουδαστών. Δεν απαντά στα προβλήματα και στις αγωνίες για το μέλλον μας!», αναφέρει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) καλώντας σε πάλη για τους όρους σπουδών, τα δικαιώματα και τις αυξημένες ανάγκες εν μέσω πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ απαντά με βάση και την εμπειρία των σπουδαστών στην προπαγάνδα με την οποία συνοδεύεται από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο. Χαρακτηρίζει προκλητικό το ότι ενώ μιλούν για αναβάθμιση μειώνουν τον προϋπολογισμό, «δεν υπάρχει πουθενά στα διαγράμματά τους η λέξη "βιβλίο" γιατί σκοπός τους δεν είναι να γνωρίσουμε την ειδικότητά μας ολοκληρωμένα», ότι «η κυβέρνηση φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με κλειστές σχολές, εν μέσω καραντίνας, για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες σπουδαστές και εκπαιδευτές πανελλαδικά» και θυμίζει πως το φθινόπωρο οι σχολές ποτέ δεν άνοιξαν στην πραγματικότητα, αφού στην πλειοψηφία τους είχαν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτές, εργαστηριακό εξοπλισμό και προσωπικό καθαριότητας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κινητοποίηση την Πέμπτη ενάντια στην ένταση της καταστολής

Eurokinissi

«

Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια! Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας Υγείας και της Εκπαίδευσης!» ζητούν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας που καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ αναφέρονται στις ανακοινώσεις των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων, για ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια.

«Τόσο καιρό κυβέρνηση και πρυτάνεις δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για το πώς θα στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, φορτώνοντας το βάρος στην πλάτη μας. Αντί για αυτό βγάζουν από τα "συρτάρια" μέτρα και σχέδια έτοιμα από καιρό, τα οποία οι φοιτητές με τους αγώνες μας ήδη έχουμε απορρίψει.

Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκες από αστυνομικούς, αλλά από διδακτικό προσωπικό και υποδομές! Ούτε σκέψη για θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, για κάρτες εισόδου και "face control" στα Ιδρύματα!», σημειώνεται στην απόφαση των Συλλόγων, που προγραμματίζουν και κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των ιδρυμάτων τους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ «ΕΥΚΤΗΜΩΝ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Το πανεπιστήμιο καλεί τους φοιτητές να μετακομίσουν

Η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επιμένει στην απόφασή της να σταματήσει την ενοικίαση του κτιρίου «ΕΥΚΤΗΜΩΝ» στην Κομοτηνή, το οποίο αξιοποιεί ως εστίες και καλεί τους φοιτητές που διαμένουν εκεί να μεταφερθούν στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης μέχρι και τη μέρα λήξης της σύμβασης στις 23-12-2020.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε πως δεν είναι πλέον εφικτή η μίσθωση δωματίων στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ για το 2021», απόφαση που «προκαλείται από την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης».

Θυμίζουμε πως στα μέσα του Νοέμβρη, η διοίκηση του ΔΠΘ είχε καλέσει με mail τους φοιτητές της συγκεκριμένης εστίας αλλά και όσους διαμένουν στα μισθωμένα από το Πανεπιστήμιο δωμάτια ξενοδοχείων στην Αλεξανδρούπολη, να εκκενώσουν μέσα σε διάστημα 3 ημερών τα δωμάτιά τους.

Για το σκοπό της μετακόμισης, με βάση την ανακοίνωση που εστάλη στους φοιτητές, θα τους δοθεί «άδεια μετακίνησης», χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στα έξοδα μετακίνησης. Επιπλέον κόστος θα αναλάβουν οι φοιτητές και για τη διαμόρφωση των νέων δωματίων στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης, δεδομένης της άσχημης κατάστασης των εγκαταστάσεων, λόγω υποχρηματοδότησης και ελλείψεων προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι εστίες της Πανεπιστημιούπολης έχουν διαθέσιμα δωμάτια αυτή τη χρονική περίοδο, ακριβώς επειδή είναι κλειστές οι σχολές και δεν έχουν έρθει οι πρωτοετείς στην Κομοτηνή. Το ποσοστό των φοιτητών που εξασφαλίζουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες προσεγγίζει το πανελλαδικό, δηλαδή μόλις 9%, πράγμα που αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα όταν θα ανοίξουν οι σχολές, τις οποίες η κυβέρνηση διατηρεί κλειστές.

Το ΔΠΘ επιλέγει λοιπόν να μειώσει τις διαθέσιμες κλίνες στην πόλη της Κομοτηνής από 810 (οι 110 στο κτίριο «ΕΥΚΤΗΜΩΝ») σε 700. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης που αναφέρει ωστόσο για τη μίσθωση των εστιών δεν συναντάται σε άλλες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία «θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων» με διαγωνισμό που «τρέχει» αυτό το διάστημα, για την οποία δαπανά 217 χιλιάδες ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει πως οι ανάγκες των φοιτητών, ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας, έρχονται σε δεύτερη μοίρα, στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και ειδικά της φοιτητικής μέριμνας, στην οποία έβαλαν το χεράκι τους διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Χωρίς σίτιση στη ΦΕΠΑ

Στο μεταξύ, πρόβλημα έχει προκύψει και στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ), όπου αιφνιδιαστικά το Σάββατο διακόπηκε η σίτιση! Σε συνάντηση που είχαν χτες οικότροφοι φοιτητές των εστιών με τον αρμόδιο αντιπρύτανη, αυτός τους παρέπεμψε να σιτίζονται από τη λέσχη σίτισης της Φιλοσοφικής, η οποία όμως απέχει γύρω στα πέντε χιλιόμετρα από τις εστίες.

Οι φοιτητές απαιτούν να ανοίξει άμεσα το εστιατόριο της ΦΕΠΑ και μέχρι τότε να εξασφαλιστεί η διανομή φαγητού από το εστιατόριο της Φιλοσοφικής στην εστία, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται και να μπαίνουν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι οικότροφοι τρεις φορές τη μέρα για να φάνε. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να γίνει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Οικοτρόφων (του οποίου το ΔΣ έχει συνεδριάσει μόνο δύο φορές μέσα σε δυο χρόνια με ευθύνη της πλειοψηφίας του) και να αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τη σίτιση.

Κενά στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Την άμεση κάλυψη των κενών σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και Μουσικής, που εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, υπάρχουν πολλά σημαντικά κενά σε Φυσική (18 ώρες), Μαθηματικά (16 ώρες), Φιλολογικά (8 ώρες), Αγγλικά (14 ώρες) και πολλαπλάσια κενά που φτάνουν τις 250 ώρες σε μουσικά μαθήματα (πιάνο, τρομπέτα, ταμπουρά, σαντούρι, κανονάκι, ευρωπαϊκά κρουστά, λαούτο, ποντιακή λύρα).

Ο Σύλλογος Γονέων ζητά την άμεση και πλήρη κάλυψη των κενών και την πρόβλεψη για την κάλυψη των χαμένων ωρών, έτσι ώστε η ήδη δύσκολη εξ αποστάσεως εκπαίδευση να μην αποδυναμώνεται και άλλο από την ελλιπή κάλυψη του προγράμματος.

Την επιστολή του Συλλόγου, για άμεση και πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, κατέθεσαν ως Αναφορά για την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ