Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ «ΕΥΚΤΗΜΩΝ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Το πανεπιστήμιο καλεί τους φοιτητές να μετακομίσουν

Η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επιμένει στην απόφασή της να σταματήσει την ενοικίαση του κτιρίου «ΕΥΚΤΗΜΩΝ» στην Κομοτηνή, το οποίο αξιοποιεί ως εστίες και καλεί τους φοιτητές που διαμένουν εκεί να μεταφερθούν στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης μέχρι και τη μέρα λήξης της σύμβασης στις 23-12-2020.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε πως δεν είναι πλέον εφικτή η μίσθωση δωματίων στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ για το 2021», απόφαση που «προκαλείται από την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης».

Θυμίζουμε πως στα μέσα του Νοέμβρη, η διοίκηση του ΔΠΘ είχε καλέσει με mail τους φοιτητές της συγκεκριμένης εστίας αλλά και όσους διαμένουν στα μισθωμένα από το Πανεπιστήμιο δωμάτια ξενοδοχείων στην Αλεξανδρούπολη, να εκκενώσουν μέσα σε διάστημα 3 ημερών τα δωμάτιά τους.

Για το σκοπό της μετακόμισης, με βάση την ανακοίνωση που εστάλη στους φοιτητές, θα τους δοθεί «άδεια μετακίνησης», χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στα έξοδα μετακίνησης. Επιπλέον κόστος θα αναλάβουν οι φοιτητές και για τη διαμόρφωση των νέων δωματίων στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης, δεδομένης της άσχημης κατάστασης των εγκαταστάσεων, λόγω υποχρηματοδότησης και ελλείψεων προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι εστίες της Πανεπιστημιούπολης έχουν διαθέσιμα δωμάτια αυτή τη χρονική περίοδο, ακριβώς επειδή είναι κλειστές οι σχολές και δεν έχουν έρθει οι πρωτοετείς στην Κομοτηνή. Το ποσοστό των φοιτητών που εξασφαλίζουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες προσεγγίζει το πανελλαδικό, δηλαδή μόλις 9%, πράγμα που αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα όταν θα ανοίξουν οι σχολές, τις οποίες η κυβέρνηση διατηρεί κλειστές.

Το ΔΠΘ επιλέγει λοιπόν να μειώσει τις διαθέσιμες κλίνες στην πόλη της Κομοτηνής από 810 (οι 110 στο κτίριο «ΕΥΚΤΗΜΩΝ») σε 700. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης που αναφέρει ωστόσο για τη μίσθωση των εστιών δεν συναντάται σε άλλες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία «θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων» με διαγωνισμό που «τρέχει» αυτό το διάστημα, για την οποία δαπανά 217 χιλιάδες ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει πως οι ανάγκες των φοιτητών, ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας, έρχονται σε δεύτερη μοίρα, στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και ειδικά της φοιτητικής μέριμνας, στην οποία έβαλαν το χεράκι τους διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Χωρίς σίτιση στη ΦΕΠΑ

Στο μεταξύ, πρόβλημα έχει προκύψει και στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ), όπου αιφνιδιαστικά το Σάββατο διακόπηκε η σίτιση! Σε συνάντηση που είχαν χτες οικότροφοι φοιτητές των εστιών με τον αρμόδιο αντιπρύτανη, αυτός τους παρέπεμψε να σιτίζονται από τη λέσχη σίτισης της Φιλοσοφικής, η οποία όμως απέχει γύρω στα πέντε χιλιόμετρα από τις εστίες.

Οι φοιτητές απαιτούν να ανοίξει άμεσα το εστιατόριο της ΦΕΠΑ και μέχρι τότε να εξασφαλιστεί η διανομή φαγητού από το εστιατόριο της Φιλοσοφικής στην εστία, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται και να μπαίνουν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι οικότροφοι τρεις φορές τη μέρα για να φάνε. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να γίνει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Οικοτρόφων (του οποίου το ΔΣ έχει συνεδριάσει μόνο δύο φορές μέσα σε δυο χρόνια με ευθύνη της πλειοψηφίας του) και να αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τη σίτιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ