Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Πανελλαδική μέρα δράσης στις 17 Δεκέμβρη

Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το οποίο η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση εν μέσω καραντίνας, ζητούν εκπαιδευτικοί, μαθητές και σπουδαστές.

Με κεντρικό σύνθημα «Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή! Ούτε ένας μαθητής αποκλεισμένος! Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση!», εκπαιδευτικά σωματεία προχωρούν στις 17 Δεκέμβρη σε πανελλαδική μέρα δράσης με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις Τύπου και άλλες αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα, συλλογή υπογραφών.

Στα παραπάνω κατέληξε η πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ που έγινε την Κυριακή. Οι εκπαιδευτικοί στο κάλεσμά τους αναφέρονται στην «εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση στα σχολεία» που παρουσιάζεται, στο 30% των μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, στην ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικών και την όξυνση των ταξικών διαφοροποιήσεων που εντείνονται όλο αυτό το διάστημα, στα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, στον προϋπολογισμό με τις μειωμένες δαπάνες για Υγεία και κατά -1,17% για την Παιδεία. Ζητούν παράλληλα να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που την οδηγεί στην υποβάθμιση, μαζί με τις άθλιες διατάξεις για τις τοπικές προσλήψεις αναπληρωτών και για τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Διεκδικούν να γίνουν μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην Εκπαίδευση. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Ουσιαστική αναβάθμιση ζητούν φοιτητές και σπουδαστές

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση ζητά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με ψήφισμα προς τα μαθητικά συμβούλια των ΕΠΑΛ. Οπως τονίζεται σε αυτό, το νομοσχέδιο «δεν αναβαθμίζει τα ΕΠΑΛ για να μας παρέχουν γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία. Να βγαίνουμε από τα ΕΠΑΛ ικανοί με όση γνώση χρειάζεται για να αντεπεξέλθουμε σε απαιτητικά επαγγέλματα που διαρκώς εκσυγχρονίζονται και αυτά. Αντίθετα, προσπαθεί να μας κάνει εργαζόμενους με λιγότερες γνώσεις, λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα από πιο μικρή ηλικία που συνεχώς θα πρέπει να τρέχουμε για να τα βγάζουμε πέρα».

Οι μαθητές προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των ΕΠΑΛ, ώστε όλη η απαραίτητη γνώση να δίνεται μέσα στο πτυχίο ειδικότητας, να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια και τα βιβλία, να έχουν με το πτυχίο του ΕΠΑΛ πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα που επιλέγουν χωρίς πιστοποιήσεις επί πληρωμή κ.ά.

«Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των σπουδαστών. Δεν απαντά στα προβλήματα και στις αγωνίες για το μέλλον μας!», αναφέρει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) καλώντας σε πάλη για τους όρους σπουδών, τα δικαιώματα και τις αυξημένες ανάγκες εν μέσω πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ απαντά με βάση και την εμπειρία των σπουδαστών στην προπαγάνδα με την οποία συνοδεύεται από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο. Χαρακτηρίζει προκλητικό το ότι ενώ μιλούν για αναβάθμιση μειώνουν τον προϋπολογισμό, «δεν υπάρχει πουθενά στα διαγράμματά τους η λέξη "βιβλίο" γιατί σκοπός τους δεν είναι να γνωρίσουμε την ειδικότητά μας ολοκληρωμένα», ότι «η κυβέρνηση φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με κλειστές σχολές, εν μέσω καραντίνας, για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες σπουδαστές και εκπαιδευτές πανελλαδικά» και θυμίζει πως το φθινόπωρο οι σχολές ποτέ δεν άνοιξαν στην πραγματικότητα, αφού στην πλειοψηφία τους είχαν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτές, εργαστηριακό εξοπλισμό και προσωπικό καθαριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ