ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μήνυμα για την απώλεια του Ντ. Σιπουνζί

Ο Νοτιοαφρικανός αγωνιστής Ντ. Σιπουνζί
Ο Νοτιοαφρικανός αγωνιστής Ντ. Σιπουνζί
Με αφορμή την απώλεια του Νοτιοαφρικανού αγωνιστή συνδικαλιστή Ντέιβιντ Κολεκίλε Σιπουνζί, αντιπροέδρου της ΠΣΟ και γενικού γραμματέα της Ενωσης Μεταλλωρύχων Νοτίου Αφρικής (NUM), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει σε μήνυμά του:

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ντέιβιντ Σιπουνζί, αντιπροέδρου της ΠΣΟ και γενικού γραμματέα της Ενωσης Μεταλλωρύχων Νοτίου Αφρικής (NUM), ο οποίος "έφυγε" από τη ζωή ξαφνικά στις 25 Δεκέμβρη, σε ηλικία 60 ετών.

Ο σύντροφος Σιπουνζί ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταλλωρύχος το 1985, ενώ το 1986 έγινε μέλος της NUM. Το 2015 εξελέγη στη θέση του γενικού γραμματέα της NUM και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και φιλοξενία του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της ΠΣΟ, που φιλοξενήθηκε το 2016 στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, όπου και εξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου της ΠΣΟ, αναπτύσσοντας σημαντική δράση.

Είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και χαιρέτισε την 4η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τις αδελφικές σχέσεις των αγωνιστικών συνδικάτων της Νοτίου Αφρικής με το ταξικό κίνημα της Ελλάδας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους συντρόφους του της Ενωσης Μεταλλωρύχων Νοτίου Αφρικής και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρεμβάσεις υπέρ του κεφαλαίου

H Τουρκία θα εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις για να σπάσει το οικονομικό «τρίγωνο του διαβόλου», δηλαδή το τρίγωνο των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των ισοτιμιών ξένου συναλλάγματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με φόντο και την όξυνση του παζαριού με τις Βρυξέλλες, που εξακολουθούν να ιεραρχούν την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και για το περαιτέρω άνοιγμα διαφόρων τομέων της τουρκικής αγοράς και περισσότερες παρεμβάσεις ελκυστικές για ξένους επενδυτές, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» όχι επειδή «της επιβλήθηκε» να το πράξει, αλλά επειδή «οι άνθρωποί μας το αξίζουν». Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν στη βουλή και τα σχετικά νομοσχέδια.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 17%. Τον περασμένο Νοέμβρη είχε γίνει αντίστοιχη αύξηση, κατά 475 μονάδες βάσης στο 15%, λίγο μετά τις αλλαγές του διοικητή της ΚΤ αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Τα κυβερνητικά επιτελεία σχολιάζουν ότι πρόκειται για μέτρα που αφορούν τις προσπάθειες ανάσχεσης του πληθωρισμού, που αναμένεται να φτάσει το 14% πριν «εκπνεύσει» το 2020. Ορισμένοι αναλυτές (π.χ. «Capital Economics») εκτίμησαν ότι η αύξηση που αποφασίστηκε «θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η επιστροφή της ορθόδοξης (νομισματικής) πολιτικής είναι εδώ για να μείνει».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ η φτώχεια αυξάνεται για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 21,56% (μεικτά) για το 2021. Ετσι ο μηνιαίος μισθός θα διαμορφωθεί στις 2.825 τουρκικές λίρες (376,71 δολάρια).

  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε την Κυριακή στην ανατολική Τουρκία, με εστιακό βάθος μόλις 16 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο ήταν στην επαρχία Ελαζίγ, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μαλάτια, Ντιγιάρμπακιρ και Σανλιούρφα. Σύμφωνα με τις αρχές, δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές ή θύματα.
ΗΠΑ
Τελικά υπέγραψε το «πακέτο στήριξης» ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νόμο με την υπογραφή του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί από το βράδυ της Κυριακής το νομοσχέδιο που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως επιπρόσθετη οικονομική στήριξη σε μονοπώλια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε επίσης και το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, ενδίδοντας στις πιέσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να αποφευχθεί η μη καταβολή επιδομάτων Πρόνοιας, ανεργίας κ.ά. Απαίτησε ωστόσο νωρίτερα από τη Γερουσία, μεταξύ άλλων, να αυξήσει από 600 σε 2.000 δολάρια την εφάπαξ ατομική αποζημίωση σε κάθε Αμερικανό που επλήγη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να πάει σε παράνομους μετανάστες.

Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό

Το πρωινό της περασμένης Τρίτης, στην πολιτεία Οχάιο, νεκρός από πυρά αστυνομικού έπεσε ο Αντρέ Μορίς Χιλ, 47 ετών, στο γκαράζ του σπιτιού του. Η αστυνομία κλήθηκε για ασήμαντο περιστατικό στην περιοχή Κολόμπους. Ο Χιλ χτυπήθηκε πολλές φορές από λευκό αστυνομικό, όταν πήγε να ζητήσει τον λόγο της εισβολής της αστυνομίας κρατώντας στο χέρι του το κινητό του τηλέφωνο. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό δολοφονίας εν ψυχρώ στην ίδια πόλη μέσα σε ένα μήνα, που φουντώνει τη αγανάκτηση για την αστυνομική βια σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλες κινητοποιήσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ από αστυνομικούς.

Επίσης, βομβιστική έκρηξη τάραξε τα Χριστούγεννα το Νάσβιλ του Τενεσί, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε πάνω από 12 κτίρια, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AT&T. Υπήρξαν και τρεις τραυματίες. Σκοτώθηκε ο 63χρονος Αντονι Κουίν Γουόρνερ που θεωρήθηκε ο αυτόχειρας που ανατινάχθηκε στο τροχόσπιτό του, τα κίνητρα του οποίου (πρώην εργαζόμενου σε κτηματομεσιτικό γραφείο) ερευνώνται.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 70χρονος κρατούσε έγκλειστο τον 39χρονο γιο του στη σοφίτα, επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σε ένα χωριό της Αλσατίας και δεν του έδινε φαγητό, για να τον «τιμωρήσει» αφού είχε μείνει άνεργος.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Περίπου 18.000 νοικοκυριά παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι και χτες το πρωί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην ανατολική και κεντρική Γαλλία, εξαιτίας της καταιγίδας «Μπέλα» και ισχυρών χιονοπτώσεων που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας. Αρχικά τα προβλήματα αφορούσαν διπλάσιο αριθμό νοικοκυριών.

ΠΕΚΙΝΟ.-- «Αίσθημα δυσαρέσκειας απέναντι στην κοινωνία» έτρεφε - σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ - ένας 62χρονος που σκότωσε με μαχαίρι 7 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 7 το Σαββατοκύριακο στην Κίνα. Το περιστατικό σημειώθηκε στη μικρή πόλη Καϊγιουάν, στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ. Τα σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο 62χρονος «μαχαίρωνε περαστικούς κατά τύχη» για αρκετά λεπτά, πριν τελικά συλληφθεί, στο δρόμο ανάμεσα σε ένα μανάβικο και σε ένα κτίριο με δημόσια λουτρά.

ΒΙΕΝΝΗ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Αποχωρεί μετά από 12 χρόνια ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ιντσκο. Πιθανότερος διάδοχος του Ιντσκο φέρεται ο Γερμανός πρώην υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ, την επιλογή του οποίου παρατηρητές θεωρούν ένδειξη μίας ανανεωμένης δέσμευσης των δυτικών κρατών απέναντι στη Βοσνία. Την ίδια στιγμή, οι - υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία - Σέρβοι της Βοσνίας τάσσονται υπέρ της κατάργησης του θεσμού του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Σε κλίμα όξυνσης των συγκρούσεων διεξήχθησαν την Κυριακή οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εν μέσω καταγγελιών από την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου ότι ο πρώην δικτάτορας Φρανσουά Μποζιζέ επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία με νέο πραξικόπημα, επειδή του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές.

ΝΪΑΜΕΪ.-- Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στον Νίγηρα. Στις κάλπες κλήθηκαν 7,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και δεν αναφέρθηκαν κρούσματα βίας ή νοθείας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε έναν 37χρονο Αμερικανό απαγγέλθηκαν χτες κατηγορίες για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, μετά το θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς το Σάββατο, σε αίθουσα μπόουλινγκ στο Ρόκφορντ του Ιλινόι. Νεκροί από τα πυρά έπεσαν τρεις άνδρες, ηλικίας 73, 69 και 65 ετών, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η ενέργεια του δράστη φέρεται πως ήταν «τυχαία».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Πανικό και μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια προκάλεσε νωρίς χτες το πρωί σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ στην κεντρική Κροατία, με επίκεντρο κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σοβαρά την Κυριακή σε τροχαίο δυστύχημα στο Καμερούν, κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό κοντά στην πρωτεύουσα Γιαουντέ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Διπλασιασμό των πυραύλων ακριβείας επιβεβαίωσε ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οι νέες δηλώσεις του ηγέτη της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ», πως απέκτησε διπλάσιο αριθμό πυραύλων ακριβείας μέσα στον τελευταίο χρόνο, φορτίζουν με επιπρόσθετη ένταση τις σχέσεις Λιβάνου και Ισραήλ, δυόμισι μήνες μετά την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων για την επίλυση θαλάσσιων διαφορών στην ΑΟΖ των δύο χωρών.

Ο Χασάν Νασράλα τόνισε επίσης πως είναι «πολλά που δεν γνωρίζει το Ισραήλ» σε σχέση με το οπλοστάσιο και πολλά άλλα θέματα που απέφυγε να προσδιορίσει, τονίζοντας πως το Ισραήλ απέτυχε να εμποδίσει τη «Χεζμπολάχ» να ενισχύσει το οπλοστάσιό της. Ανέφερε πως η οργάνωσή του έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει «οπουδήποτε το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη», ενώ υποστήριξε πως η «Χεζμπολάχ» είναι έτοιμη να πάρει αντίποινα σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί επιχειρήσουν να χτυπήσουν εγκαταστάσεις της οργάνωσης στην κοιλάδα Μπεκάα, όπως απείλησαν πρόσφατα μέσω Αμερικανού αξιωματούχου του οποίου το όνομα δεν αποκάλυψε.

Ο Νασράλα, δίνοντας τετράωρη (!) συνέντευξη στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μαγιαντίν», προειδοποίησε ΗΠΑ και Ισραήλ πως η οργάνωση και το Ιράν θα προβούν σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Αλ Κουντς στις 3 Γενάρη 2020 στη Βαγδάτη. Χαρακτήρισε τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «θυμωμένο» και «τρελό» και επισήμανε πως η πλευρά του αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες βδομάδες μέχρι την πλήρη λήξη της θητείας Τραμπ στις 20 Γενάρη.

Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν το Σάββατο δυνάμεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, προκαλώντας υλικές ζημιές σε τουλάχιστον τρία κτίρια σε ανατολικές συνοικίες της Πόλης της Γάζας και συγκεκριμένα σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, μία υπόγεια εγκατάσταση και ένα φυλάκιο της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς».

Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ή νεκροί ως αποτέλεσμα της επιδρομής, η οποία έγινε με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη δύο ρουκετών στην πόλη Ασκελεόν, στα νότια του Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ