ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέα ένταση από την παρέμβαση της Τουρκίας

Από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας στην Τρίπολη στις 26/12
Από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας στην Τρίπολη στις 26/12
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέα όξυνση της έντασης στη Λιβύη δημιουργεί η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη το περασμένο Σάββατο, με στόχο την «ενίσχυση» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, στο φόντο των δηλώσεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι» αν δεν αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος, όπως άλλωστε προβλέπει και η ενδολιβυκή συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη για όλες τις ξένες ένοπλες δυνάμεις. «Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έφτασε στο τέλος και πρέπει να διαλέξετε αν θα πολεμήσετε ή θα φύγετε», είπε ο Χάφταρ απευθυνόμενος στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, συνοδευόμενος από πολυμελή στρατιωτική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε με τον Χάλιντ Μίσρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου της «κυβέρνησης γενικής Συμφωνίας» του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, και άλλους υπουργούς. Απέρριψε τις απειλές του Χάφταρ, υποστηρίζοντας ότι αν αποτολμήσει επίθεση σε τουρκικά στρατεύματα «δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί».

Ως ρόλο του τουρκικού στρατού ο Ακάρ εμφάνισε την «εκπαίδευση» τουλάχιστον 3.000 Λίβυων στρατιωτικών, κάτι που όπως είπε «ενισχύει την ασφάλεια της χώρας».

Συναντήσεις Αιγυπτίων αξιωματούχων

Ενα 24ωρο μετά την επίσκεψη Ακάρ, παράγοντες των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου συναντήθηκαν με τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαγιάλα και τον αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Αχμεντ Μίτιγκ, καθώς και με τον Μοχάμεντ Χαντάντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Λιβύης (της κυβέρνησης Σάρατζ). Ηταν η πρώτη επίσκεψη Αιγυπτίων αξιωματούχων από το 2014 και φάνηκε πως είχε ως απώτερο στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, το άνοιγμα πρεσβειών σε Κάιρο και Τρίπολη καθώς και την επανέναρξη των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, πιθανώς μέσα στις επόμενες βδομάδες, εφόσον βέβαια δεν διαταραχθεί η κατάσταση από πιθανή ανάφλεξη των συγκρούσεων.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτιάσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τον υποστηρικτικό ρόλο της Ρωσίας στις δυνάμεις του Χάφταρ (που ήταν πρώην προστατευόμενος της CIA...). Ο Πομπέο είχε δηλώσει επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συμφωνία «βιώσιμης εκεχειρίας στη Λιβύη» και ότι επιθυμούν να δουν τη διεξαγωγή των λιβυκών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24/12/2021, όπως ορίζει η ενδολιβυκή συμφωνία του περασμένου Οκτώβρη.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Δοκιμάζεται καθημερινά η εύθραυστη εκεχειρία

Καθώς πολλοί «παίκτες» ανταγωνίζονται για επιρροή στον Νότιο Καύκασο

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Δοκιμάζεται καθημερινά η εύθραυστη «ειρηνευτική συμφωνία» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υπογράφτηκε μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, καθώς η περιοχή του Νότιου Καυκάσου βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χτες το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από την πλευρά τους οι αρμενικές αρχές, σε ερώτηση σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες περί σύγκρουσης ανάμεσα σε αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις στην περιοχή, απάντησαν πως δεν σημειώθηκαν τέτοια επεισόδια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταβαίνει σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας για να συμμετάσχει στην 8η σύνοδο της Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία αποτελεί μέρος του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Ρωσίας. Μεταξύ άλλων θα έχει συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ «για την ασφάλεια των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε χτες ο Τσαβούσογλου.

«Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, παρόλο που οι απόψεις μας διαφέρουν σε ορισμένα θέματα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας τη «διαφορά απόψεων» στη Συρία και την υποστήριξη διαφορετικών πλευρών στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις της Τουρκίας, που διεκδικεί πιο αναβαθμισμένο στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή, κάτι που απορρίπτει η Ρωσία. Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NTV, το Σάββατο έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν Τούρκοι στρατιωτικοί, προτού αρχίσει η λειτουργία του κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας. Σύμφωνα με το NTV, το κέντρο επιτήρησης θα αρχίσει να λειτουργεί από το Γενάρη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την άφιξη των στρατιωτικών της στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει και μπορούν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός πολέμου στην περιοχή του Καυκάσου, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.«Στην περιοχή μας, η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτερες χώρες που μπορούν και πρέπει να κάνουν μία σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι δεν γίνονται πόλεμοι», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι «Russia 1». Υπογράμμισε επίσης τη δυναμική των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας «για την πρόληψη του ξεσπάσματος συρράξεων, ακόμα και όταν υπάρχουν διαφωνίες».

Παράλληλα, συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, στον απόηχο της «ειρηνευτικής» συμφωνίας, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν. Χτες η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές έξω από το αρμενικό κοινοβούλιο, ενώ το Σαββατοκύριακο ο Πασινιάν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 2021.

BREXIT
Ταχεία διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να την εγκρίνει έως τέλος Φλεβάρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά τη συμφωνία που έκλεισαν, παραμονές Χριστουγέννων, Βρετανοί και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι για τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit, επισπεύδονται οι διαδικασίες έγκρισής της με σκοπό να τεθεί και τυπικά σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. Εκτός συμφωνίας ωστόσο είναι το καθεστώς του Γιβραλτάρ που είναι βασικό θέμα ξεχωριστής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Βρετανούς και Ισπανούς αξιωματούχους.

Χτες ενέκριναν τη συμφωνία (περίπου 1.200 σελίδων) οι πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ με στόχο την προσωρινή εφαρμογή, από την 1η Γενάρη, εν αναμονή της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών αναμένεται να εγκρίνουν και να υπογράψουν τη συμφωνία σήμερα έως τις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Ακολούθως (το αργότερο έως την Πέμπτη) το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ την 1η Γενάρη 2021.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να οργανώσει έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας στα τέλη Φλεβάρη προκειμένου να ψηφίσει το κείμενο.

Η συμφωνία προβλέπει προσωρινή εφαρμογή έως τις 28 Φλεβάρη, εκτός αν αποφασιστεί άλλη καταληκτική ημερομηνία με τη συμφωνία των δύο μερών.

Αρκετοί ευρωβουλευτές πάντως χτες ήθελαν να παραταθεί αυτή η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας πέραν του Φλεβάρη ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να μελετήσουν το πολυσέλιδο και σύνθετο (από νομικής άποψης) έγγραφο.

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί βουλευτές θα συνεδριάσουν αύριο, Τετάρτη, για να συζητήσουν για τη συμφωνία, κάτι που προμηνύεται πως θα είναι μια τυπική διαδικασία, δεδομένων της πλειοψηφίας που διαθέτει η συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και της υποστήριξης της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

Ως γνωστόν, τις παραμονές των Χριστουγέννων Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» έπειτα από 10μηνες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις. Μεταξύ άλλων σε σχέση με το ζήτημα - «αγκάθι» της αλιείας προβλέπεται παράταση του ισχύοντος καθεστώτος έως τις 30 Ιούνη 2026. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, αυτές διασφαλίζεται πως θα είναι χωρίς τελωνειακούς δασμούς και ποσοστώσεις «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής».

Η μεταβατική περίοδος, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το Γενάρη του 2020, ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκέμβρη με την έξοδο από την ενιαία αγορά.

Πάντως, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να διαπραγματευτεί ή και να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπως η Τουρκία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες που βρίσκονται στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού, όπως έγραψε το βράδυ της Κυριακής ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, στην εφημερίδα «The Telegraph».

ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές ενισχύσεις μετά από συγκρούσεις Τούρκων και Κούρδων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η ανάφλεξη συγκρούσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε τουρκικά στρατεύματα και Κούρδους μαχητές της ένοπλης οργάνωσης YPG (που κατά την Αγκυρα θεωρείται παρακλάδι του ΡΚΚ), με αποτέλεσμα τον (ανεπιβεβαίωτο από κουρδικής πλευράς) θάνατο 15 Κούρδων μαχητών, ανάγκασε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να στείλουν ενισχύσεις της ρωσικής στρατονομίας σε περιοχές της Βόρειας Συρίας όπου είχαν προηγηθεί μάχες.

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG αποσύρθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων (18 μίλια) από τα σύνορα της Τουρκίας, αλλά η Αγκυρα ήταν δύσπιστη και απείλησε να πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις εάν παραμείνουν οι Κούρδοι μαχητές στην εν λόγω περιοχή.

Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ενώ σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί στο Σότσι η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία.

Νωρίτερα, έγινε παρανάλωμα πυρός καταυλισμός Σύρων προσφύγων στον βόρειο Λίβανο. Στην περιοχή διέμεναν περίπου 300 οικογένειες. Η πυρκαγιά φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού από μέλη μίας οικογένειας Λιβανέζων που πυρπόλησαν τον καταυλισμό Αλ Μινίγιαχ μετά από καβγά με απλήρωτους Σύρους εργάτες που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας του Λιβάνου επενέβη για να σβήσει την πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Μέσα σε όλα αυτά προηγήθηκαν ανήμερα τα Χριστούγεννα νέες ισραηλινές επιδρομές κατά θέσεων του συριακού στρατού και ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και σιιτικών πολιτοφυλακών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ