ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2021 - Κυριακή 3 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Με ... «DNA» ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων

Copyright 2020 The Associated

Με την αρχή της χρονιάς πραγματοποιείται στις ΗΠΑ η εναλλαγή στην κυβέρνηση, από τους Ρεπουμπλικάνους στους Δημοκρατικούς. Ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα στις 20 Γενάρη, με τις προσδοκίες και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται από αστικές - φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές - δυνάμεις να είναι υπαρκτές, αλλά σαφώς πιο συγκρατημένες σε σχέση με το 2008 και την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Ετσι, μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην τακτική, με αξιοποίηση και της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (πολυεθνοτική και με περισσότερες γυναίκες), αλλά η υπεράσπιση των αμερικανικών μονοπωλίων και η πορεία όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα κέντρα είναι δεδομένες, κάτι που δεν κρύβεται. Αλλωστε, πιθανή επεκτατική πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κεϊνσιανού τύπου (με κάποια επιδόματα ή «δημόσιες επενδύσεις»), δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει, με καταλύτη και την πανδημία. Η φτώχεια έχει εκτοξευτεί επισήμως στο 11% και οι άνεργοι ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση στον κόσμο σε κρούσματα κορονοϊού (γύρω στα 20 εκατ.) και νεκρούς (πάνω από 350.000), που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα.

Αβάσιμες είναι και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από αστικά επιτελεία στη χώρα μας, για μια πιο ...φιλική στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται έχουν να κάνουν με το αλισβερίσι μεταξύ αστικών τάξεων, με δεδομένη την επιδίωξη διασφάλισης της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ετσι, η συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα κέρδη των μονοπωλίων, είναι δεδομένη και από αυτά τα παζάρια σίγουροι χαμένοι θα βγουν και οι δύο λαοί.

Επιλογή ...δοκιμασμένων στελεχών

Αλλο στοιχείο πάνω στο οποίο επιχειρείται να χτιστεί ο μύθος περί δήθεν διαφορετικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με αυτή του Τραμπ - που έπαιξε τον ρόλο του για λογαριασμό της αστικής τάξης σε διαφορετική συγκυρία - είναι η λεγόμενη στροφή στη «πράσινη ανάπτυξη». Η επαναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στον νεοπαγή ρόλο του «ειδικού απεσταλμένου» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δείχνει αυτήν την προσπάθεια διαφοροποίησης προς μια δήθεν φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, που στην πραγματικότητα σχετίζεται με την προώθηση συμφερόντων συγκεκριμένων μονοπωλίων.

Ενδεικτική είναι και η επιλογή των υπό έγκριση υπουργών. Ο Αφροαμερικανός στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν, προτεινόμενος για υπουργός Αμυνας, έχει θητεία στα Διοικητικά Συμβούλια της πολεμικής βιομηχανίας «Raytheon Technologies», της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, «Nucor», και της εταιρείας υπηρεσιών Υγείας «Tenet».

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκλεν, που ήταν υφυπουργός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Ομπάμα, «δεξί χέρι» του Μπάιντεν στη διπλωματία, αναμένεται να αναλάβει το παζάρι με την ΕΕ. Εχει στενές οικονομικές σχέσεις με την επενδυτική εταιρεία «Pine Island Capital Partners», ενώ συνδέεται άμεσα και με μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, της αεροναυπηγικής και του Διαστήματος, καθώς και με μεγάλες τράπεζες. Ο Μπλίνκεν συμμετέχει στο ΔΣ άλλης επενδυτικής εταιρείας, της «WestExec Advisors», μαζί με την νέα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, Αβρίλ Χέινς, η οποία θεωρείται «αρχιτέκτονας» του προγράμματος εξωδικαστικών εκτελέσεων επί Ομπάμα, με τη χρήση drones.

Από τη νέα κυβέρνηση δεν λείπουν φυσικά ούτε οι άνθρωποι της περιβόητης χρηματοπιστωτικής πολυεθνικής «BlackRock» (με μετοχικό κεφάλαιο και δικαίωμα ψήφου σε 17.000 εταιρείες, όπως οι πετρελαϊκές «Shell» και BP, τα τεχνολογικά μονοπώλια «Google», «Αpple» και «Microsoft», οι τράπεζες HSBC και Deutsche Bank, ο αγρο-βιοχημικός κολοσσός «Bayer Monsanto», η «British American Tobacco» και η «Nestle»). Ο νέος επικεφαλής του «Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου» στον Λευκό Οίκο είναι ο Μπράιαν Ντιζ, επιφανές διευθυντικό στέλεχος της «BlackRock» όπως και ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, ο Αμερικανο-νιγηριανός Γουάλι Αντεγέμο.

Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία κρίσιμη περίοδο και με φόντο τις πληγές της πανδημίας μεταξύ άλλων και στον τομέα της απασχόλησης.

Ο κουβανικής καταγωγής Αλεχάντρο Μαγιόρκας, που αναμένεται να γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, επίσης έχει καλές σχέσεις με τα περισσότερα αμερικανικά μονοπώλια που κινούνται στο χώρο των υπηρεσιών «ασφάλειας». Χαρακτηριστικές ήταν οι αντικομμουνιστικές δηλώσεις που έκανε με το που επισημοποιήθηκε η υπουργοποίησή του... Λατίνος προτείνεται και για τη θέση του υπουργού Παιδείας: Ο Μιγκέλ Καρντόνα, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο.

Τέλος, ο Τομ Βίλσακ, ακριβοπληρωμένος λομπίστας μονοπωλίων στον επισιτιστικό τομέα, διευθύνων σύμβουλος του Εξαγωγικού Συμβουλίου Κτηνοτρόφων και άνθρωπος της αγρο-βιοχημικής εταιρείας μεταλλαγμένων «Monsanto», ο οποίος διετέλεσε υπουργός Γεωργίας μεταξύ 2007 και 2017, επιστρέφει στο ίδιο πόστο. Toν θυμούνται καλά χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες οι οποίοι χρεοκόπησαν επί της πρώτης θητείας του...


ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συμβιβασμός για τη μετα-Brexit εποχή

Μια νέα πορεία, με στόχους αύξησης της κερδοφορίας για τα μονοπώλια και το τμήμα της βρετανικής αστικής τάξης που προώθησε και πέτυχε το Brexit, ξεκινά για το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) με την Πρωτοχρονιά του 2021. Η «επόμενη μέρα» δεν προμηνύεται καλή για τα λαϊκά στρώματα, που εγκλωβίστηκαν από νωρίς στα ψευτοδιλήμματα των αστών υπέρ και κατά της αποχώρησης από την ΕΕ. Οι επιπρόσθετες δυσκολίες που φέρνουν η καπιταλιστική κρίση και η πανδημία «θέρισαν» πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Γεγονός πάντως είναι πως η εκπνοή της μεταβατικής περιόδου μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκέμβρη σήμανε την έναρξη της «νέας εποχής» περίπου 4,5 χρόνια μετά το πολύκροτο δημοψήφισμα του 2016 (52% υπέρ του Brexit έναντι 48% κατά) και 47 χρόνια μετά την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη συμφωνία του 1973, στην τότε ΕΟΚ.

Η νέα κατάσταση συνδιαμορφώνεται και βάσει της συμφωνίας που πέτυχαν έπειτα από σκληρά παζάρια 10 μηνών οι διαπραγματευτές ΗΒ και ΕΕ. Η συμφωνία που επήλθε παραμονή Χριστουγέννων ήταν αναπόφευκτη, καθώς διακυβεύονταν εμπορικές σχέσεις με ετήσιο τζίρο κοντά στα 895 δισ. ευρώ.

Διασφαλίζει εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις για πολλά αγαθά. Σε σχέση με τα πολύκροτα δικαιώματα αλιείας που έθιγε τα συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών αλιευμάτων, αποφασίστηκε η παράταση περίπου του ισχύοντος καθεστώτος έως τις 30 Ιούνη 2026.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν» να τηρήσουν τους «κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού», αλλά σε περίπτωση αθέτησης έχουν δυνατότητα λήψης «διορθωτικών μέτρων», όπως είναι η επιβολή δασμών. Θεσπίζεται επίσης ένα «Κοινό Συμβούλιο» που θα παρακολουθεί αν εφαρμόζεται και ερμηνεύεται ορθά η Συνθήκη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ για την περίοδο 2021 - '27, όπως το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό τους. Εφεξής θα υπάρχουν αλλαγές και ορισμένοι περιορισμοί στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις πολιτών από τις δύο πλευρές καθώς επίσης και σε θέματα σπουδών (όπου αναμένεται τουλάχιστον τριπλασιασμός των διδάκτρων που ίσχυαν για φοιτητές από χώρες - μέλη της ΕΕ), εργασίας, ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι αντιδράσεις σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Πριν ψηφιστεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, που κλήθηκε την Τετάρτη να εξετάσει σε μόλις πέντε ώρες τις διατάξεις της 1.245 σελίδων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τόνισε πως η Βρετανία από «σκόπελος εμποδίων» εντός ΕΕ θα γίνει «ένας φιλικός γείτονας» και «ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος που είχε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η λεγόμενη «Ομάδα Ευρωπαϊκής Ερευνας» των σοσιαλδημοκρατών Βρετανών Εργατικών αποδοκίμασε τη Συμφωνία, κατηγορώντας τον Τζόνσον πως πέτυχε «σημαντική υπονόμευση των σχέσεων» Λονδίνου - Βρυξελλών και «εξασθένιση» εργασιακών δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και ασφάλειας των τροφίμων. Αλλοι βουλευτές αποδοκίμασαν διατάξεις της Συμφωνίας που αφορούν τα δικαιώματα αλιείας, τονίζοντας πως οι Βρετανοί αλιείς δεν θα έχουν, για χρόνια, έλεγχο σε όλη την έκταση των βρετανικών υδάτων.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την ιδιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ παίνεψαν τη Συμφωνία και θριαμβολόγησαν για τη «μεγάλη επιτυχία» να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση τη διαπραγμάτευση με «ενότητα και συνοχή»...


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει νέα απόπειρα αποσταθεροποίησης

Νέα επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας σημειώθηκε, και εξουδετερώθηκε, κατήγγειλε την Τρίτη η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Αποκαλύφθηκε ότι με βάση πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας ήρθε στην επιφάνεια η σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επιχείρηση «Μποϊκοτάζ της Εθνικής Συνέλευσης», ενάντια στο Σώμα που εξελέγη στις 6 Δεκέμβρη και προγραμματίζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 5 Γενάρη.

Στόχος της επιχείρησης, που οργανώθηκε από το έδαφος της Κολομβίας, με τη συμμετοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης της τελευταίας υπό τον Ιβάν Ντούκε, του φυγόποινου ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλντο Λόπες και ομάδας εγκληματιών οι οποίοι είχαν πάρει μέρος και σε προηγούμενες απόπειρες πραξικοπήματος, ήταν με συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις να αποτρέψουν την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί μέλη του δικτύου, Βενεζουελάνοι πρώην και νυν στρατιωτικοί και ο Ρόναλντ Ενρίκε Φλόρες Ριβέρο (με δράση σε προηγούμενες αποσταθεροποιητικές προσπάθειες), ο οποίος στην ανάκριση αποκάλυψε όλο το σχεδιασμό και τη συνεργασία με τουλάχιστον 3 μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας, τα οποία η κυβέρνηση Μαδούρο έχει επικηρύξει με το ποσό των 500.000 δολαρίων έκαστο. Με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε σε συνάντηση στη Ριοάτσα της Κολομβίας μεταξύ του Ντούκε, του πρώην Προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, του Λόπες και άλλων, προβλέπονταν επιθέσεις από τις 27 Δεκέμβρη έως τις 5 Γενάρη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εξελιγμένα οπλικά συστήματα στο έδαφος της Βενεζουέλας, στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο «Σιμόν Μπολίβαρ» ή στο «Γκούρι» και στο διυλιστήριο «Αμουάι», η δολοφονία ενός κυβερνήτη και άλλων κυβερνητικών στελεχών, η κατάληψη αστυνομικών τμημάτων σε παραμεθόριες πόλεις και της αποθήκης πυρομαχικών στο Τάγμα 825 «Μανουέλ Τόρο» στην Αράγκουα.

Τόσο ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους κάλεσαν το λαό της χώρας να είναι σε επαγρύπνηση, καθώς εκτιμούν ότι τα σχέδια αποσταθεροποίησης θα συνεχιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ