Παρασκευή 1 Γενάρη 2021 - Κυριακή 3 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Με ... «DNA» ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων

Copyright 2020 The Associated

Με την αρχή της χρονιάς πραγματοποιείται στις ΗΠΑ η εναλλαγή στην κυβέρνηση, από τους Ρεπουμπλικάνους στους Δημοκρατικούς. Ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα στις 20 Γενάρη, με τις προσδοκίες και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται από αστικές - φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές - δυνάμεις να είναι υπαρκτές, αλλά σαφώς πιο συγκρατημένες σε σχέση με το 2008 και την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Ετσι, μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην τακτική, με αξιοποίηση και της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (πολυεθνοτική και με περισσότερες γυναίκες), αλλά η υπεράσπιση των αμερικανικών μονοπωλίων και η πορεία όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα κέντρα είναι δεδομένες, κάτι που δεν κρύβεται. Αλλωστε, πιθανή επεκτατική πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κεϊνσιανού τύπου (με κάποια επιδόματα ή «δημόσιες επενδύσεις»), δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει, με καταλύτη και την πανδημία. Η φτώχεια έχει εκτοξευτεί επισήμως στο 11% και οι άνεργοι ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση στον κόσμο σε κρούσματα κορονοϊού (γύρω στα 20 εκατ.) και νεκρούς (πάνω από 350.000), που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα.

Αβάσιμες είναι και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από αστικά επιτελεία στη χώρα μας, για μια πιο ...φιλική στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται έχουν να κάνουν με το αλισβερίσι μεταξύ αστικών τάξεων, με δεδομένη την επιδίωξη διασφάλισης της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ετσι, η συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα κέρδη των μονοπωλίων, είναι δεδομένη και από αυτά τα παζάρια σίγουροι χαμένοι θα βγουν και οι δύο λαοί.

Επιλογή ...δοκιμασμένων στελεχών

Αλλο στοιχείο πάνω στο οποίο επιχειρείται να χτιστεί ο μύθος περί δήθεν διαφορετικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με αυτή του Τραμπ - που έπαιξε τον ρόλο του για λογαριασμό της αστικής τάξης σε διαφορετική συγκυρία - είναι η λεγόμενη στροφή στη «πράσινη ανάπτυξη». Η επαναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στον νεοπαγή ρόλο του «ειδικού απεσταλμένου» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δείχνει αυτήν την προσπάθεια διαφοροποίησης προς μια δήθεν φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, που στην πραγματικότητα σχετίζεται με την προώθηση συμφερόντων συγκεκριμένων μονοπωλίων.

Ενδεικτική είναι και η επιλογή των υπό έγκριση υπουργών. Ο Αφροαμερικανός στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν, προτεινόμενος για υπουργός Αμυνας, έχει θητεία στα Διοικητικά Συμβούλια της πολεμικής βιομηχανίας «Raytheon Technologies», της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, «Nucor», και της εταιρείας υπηρεσιών Υγείας «Tenet».

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκλεν, που ήταν υφυπουργός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Ομπάμα, «δεξί χέρι» του Μπάιντεν στη διπλωματία, αναμένεται να αναλάβει το παζάρι με την ΕΕ. Εχει στενές οικονομικές σχέσεις με την επενδυτική εταιρεία «Pine Island Capital Partners», ενώ συνδέεται άμεσα και με μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, της αεροναυπηγικής και του Διαστήματος, καθώς και με μεγάλες τράπεζες. Ο Μπλίνκεν συμμετέχει στο ΔΣ άλλης επενδυτικής εταιρείας, της «WestExec Advisors», μαζί με την νέα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, Αβρίλ Χέινς, η οποία θεωρείται «αρχιτέκτονας» του προγράμματος εξωδικαστικών εκτελέσεων επί Ομπάμα, με τη χρήση drones.

Από τη νέα κυβέρνηση δεν λείπουν φυσικά ούτε οι άνθρωποι της περιβόητης χρηματοπιστωτικής πολυεθνικής «BlackRock» (με μετοχικό κεφάλαιο και δικαίωμα ψήφου σε 17.000 εταιρείες, όπως οι πετρελαϊκές «Shell» και BP, τα τεχνολογικά μονοπώλια «Google», «Αpple» και «Microsoft», οι τράπεζες HSBC και Deutsche Bank, ο αγρο-βιοχημικός κολοσσός «Bayer Monsanto», η «British American Tobacco» και η «Nestle»). Ο νέος επικεφαλής του «Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου» στον Λευκό Οίκο είναι ο Μπράιαν Ντιζ, επιφανές διευθυντικό στέλεχος της «BlackRock» όπως και ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, ο Αμερικανο-νιγηριανός Γουάλι Αντεγέμο.

Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία κρίσιμη περίοδο και με φόντο τις πληγές της πανδημίας μεταξύ άλλων και στον τομέα της απασχόλησης.

Ο κουβανικής καταγωγής Αλεχάντρο Μαγιόρκας, που αναμένεται να γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, επίσης έχει καλές σχέσεις με τα περισσότερα αμερικανικά μονοπώλια που κινούνται στο χώρο των υπηρεσιών «ασφάλειας». Χαρακτηριστικές ήταν οι αντικομμουνιστικές δηλώσεις που έκανε με το που επισημοποιήθηκε η υπουργοποίησή του... Λατίνος προτείνεται και για τη θέση του υπουργού Παιδείας: Ο Μιγκέλ Καρντόνα, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο.

Τέλος, ο Τομ Βίλσακ, ακριβοπληρωμένος λομπίστας μονοπωλίων στον επισιτιστικό τομέα, διευθύνων σύμβουλος του Εξαγωγικού Συμβουλίου Κτηνοτρόφων και άνθρωπος της αγρο-βιοχημικής εταιρείας μεταλλαγμένων «Monsanto», ο οποίος διετέλεσε υπουργός Γεωργίας μεταξύ 2007 και 2017, επιστρέφει στο ίδιο πόστο. Toν θυμούνται καλά χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες οι οποίοι χρεοκόπησαν επί της πρώτης θητείας του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλπικα «διλήμματα» (2024-07-06 00:00:00.0)
Παράλληλες κινήσεις δύο ...Προέδρων (2020-11-13 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η λίστα για το χρίσμα των Δημοκρατικών (2019-04-26 00:00:00.0)
Εμφαση σε «ασφάλεια» και επενδύσεις (2015-07-22 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις Ομπάμα - Μπάιντεν για την επιστολή Ρεπουμπλικανών (2015-03-11 00:00:00.0)
Συνέχιση του αποκλεισμού (2009-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ