Παρασκευή 1 Γενάρη 2021 - Κυριακή 3 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ
Εκλεισε «επί της αρχής» επιδρώντας και στις διατλαντικές διεργασίες

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι μετά από τηλεδιάσκεψη των Σαρλ Μισέλ - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σι Τζινπίνγκ, η ΕΕ και η Κίνα κατέληξαν σε «επί της αρχής» Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, η διαπραγμάτευση της οποίας είχε ξεκινήσει το 2013 - 2014.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί για μπίζνες αλλά είμαστε και "προσκολλημένοι" στην αμοιβαιότητα, στο επίπεδο κοινής δράσης και τις αξίες μας». Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι «Κίνα και ΕΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα προσφέρει «λαμπρότερες προοπτικές διμερούς συνεργασίας».

Χωρίς να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας, είναι σίγουρο ότι και οι δύο πλευρές απέσπασαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τη διείσδυση στις αγορές τους. Μεταξύ άλλων φαίνεται ότι ξεχωρίζουν προνόμια που διασφάλισαν ευρωπαϊκοί όμιλοι από την αυτοκινητοβιομηχανία (για την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικής τους δομής στην ασιατική χώρα) όπως και οι περισσότερες δίοδοι που ανοίγουν για τις επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Την ικανοποίηση της ΕΕ εξέφρασε ο επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «το πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα που έχει ποτέ συμφωνήσει η Κίνα με τρίτη χώρα» και υποστήριξε ότι «έχουμε μερικές πολύ καλοδεχούμενες αλλαγές για τους κανόνες του παιχνιδιού, γιατί για πάρα πολύ καιρό οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα δεν ήταν ισορροπημένες».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από ένα 10ήμερο ο προοριζόμενος για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέικ Σάλιβαν, σχολιάζοντας ρεπορτάζ του «Ρόιτερς» για την επικείμενη συμφωνία ΕΕ - Κίνας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις θα καλωσόριζε κάποιες πρώτες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τις κοινές μας ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας». Αναλυτές ερμήνευσαν το σχόλιο Σάλιβαν ως ενδεικτικό της αμερικανικής ανησυχίας, αναφέροντας ότι «αν η Κίνα κατορθώσει να διαιρέσει τη Δύση, μπορεί να ακολουθήσει τη στρατηγική του "διαίρει και βασίλευε"...».

Τη δική τους γνώμη είχαν τότε σπεύσει να εκφράσουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανώσεων, όπως ο Χοργκ Βούτκε, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. «Υπάρχει "πραγματικά ψητό" στη συμφωνία και δεν έχει νόημα να περιμένουμε για να το συζητήσουμε με τον Μπάιντεν (...) Οι ΗΠΑ δεν περίμεναν εμάς για να υπογράψουν τη "φάση 1" στην εμπορική τους συμφωνία με την Κίνα», σημείωνε και συνέχιζε: «Το Πεκίνο στην παρούσα φάση τη θέλει αυτήν τη συμφωνία (...) Θέλει να δείξει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι μπορεί να κλείσει εμπορικές συμφωνίες με άλλους μεγάλους εμπορικούς του εταίρους (...) Το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης τα επόμενα 10 χρόνια θα έρθει από την Κίνα (...) Θέλουμε να πάρουμε μέρος σε αυτό ή όχι;». Απαντώντας σε φωνές που επικαλούνται την καταπάτηση ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων στην Κίνα για να εκφράσουν επιφυλάξεις για τη συνεργασία μαζί της, είπε: «Αυστραλία, Ιαπωνία και Κορέα υπέγραψαν με την Κίνα την RCEP (σ.σ. αφορά πάνω από 15 χώρες Ασίας - Ειρηνικού) χωρίς διασφαλίσεις για τέτοια θέματα (...) Θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα ή θέλουμε να κάνουμε καλύτερο εμπόριο (με την Κίνα); Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς το πόσο μπορούμε εμείς να διαμορφώσουμε την Κίνα...».

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Γιοαχίμ Λανγκ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα» αλλά συμπλήρωσε ότι καθοριστικό ζήτημα θα είναι αν η κινεζική κυβέρνηση θα τη θέσει όντως σε εφαρμογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ