Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Εντονες αντιδράσεις Ομπάμα - Μπάιντεν για την επιστολή Ρεπουμπλικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αμερικανικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων που εκπροσωπούνται, κατά περίπτωση, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες, σκληρές, διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστική η έντονη αντίδραση του Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, κατά του (υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία) Κογκρέσου για την ασυνήθιστη απόφασή του να στείλει ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση του Ιράν με την οποία «προειδοποιεί» ότι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Ο Ομπάμα εξέφρασε «λύπη» για την πρωτοβουλία των 47 Ρεπουμπλικανών βουλευτών, χαρακτηρίζοντας «ειρωνεία το γεγονός ότι ορισμένοι κοινοβουλευτικοί κάνουν κοινό μέτωπο με τους Ιρανούς υποστηρικτές της σκληρής γραμμής».

Ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν καταδίκασε αυστηρά τους «επιστολογράφους» του Κογκρέσου δηλώνοντας ότι στα 36 χρόνια της κοινοβουλευτικής του σταδιοδρομίας ουδέποτε είδε γερουσιαστές «να απευθύνουν επιστολή σε ξένο ηγέτη για να τον προειδοποιούν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει την εξουσία να συνάψει μια συμφωνία».

Η επιστολή των 47 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών απορρίφθηκε ως «άνευ νομικής αξίας» και από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που «υπενθύμισε» στους γερουσιαστές ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «οποιαδήποτε ενέργεια του Κογκρέσου να αποτρέψει την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας θα αποτελούσε παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της αμερικανικής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ