Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων» θέλει ο Αϊντε

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ένταση της «κινητικότητας» γύρω από το Κυπριακό αναμένεται να προκαλέσει η άφιξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που θα βρεθεί στην Κύπρο 16-18 Μάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της «Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ» στο νησί, ο Αϊντε θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και άλλους. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ «προσβλέπει στην επικείμενη αυτή επίσκεψη σε μια ευκαιρία για συνέχιση του διαλόγου του με τους ηγέτες για την επανέναρξη των δομημένων διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η νέα επίσκεψη του Αϊντε αναμένεται, ενώ αυξάνονται οι δηλώσεις Κυπρίων, αλλά και άλλων αξιωματούχων, σχετικά με νέες «συνθήκες» που πιθανώς ευνοήσουν τη συνέχιση των συνομιλιών που σταμάτησαν το περασμένο φθινόπωρο, μετά την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ και να αρχίσει σεισμογραφικές μελέτες με το πλοίο «Μπαρμπαρός». Τώρα, αξιωματούχοι βλέπουν ως «ευκαιρία» τη λήξη της (ανανεωμένης από το Γενάρη) τουρκικής NAVTEX και την προσωρινή διακοπή των γεωτρήσεων που κάνει η εταιρεία ΕΝΙ σε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση.

Επιθετικοί

Στα Κατεχόμενα, η υποψήφια για την «προεδρία» του ψευδοκράτους Σιμπέλ Σιμπέλ (που είναι και «πρόεδρος της Βουλής» σήμερα) κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιδείξει αποφασιστικότητα ανάλογη με εκείνη που έδειξε όταν το 2004 στήριξε το «σχέδιο Ανάν», αναφέροντας πως «η πρόταξη προϋποθέσεων για επιστροφή στις συνομιλίες έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα τού να είναι κάποιος συνομιλητής». Από τη μεριά του, ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί συνεχίζει τις επαφές για «άρση της απομόνωσης», ζητώντας σε αυτήν την κατεύθυνση «δράση» από τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (πρόσφατα έκανε περιοδεία σε χώρες του Κόλπου). «Δεν υπάρχει λόγος για τις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις να κρατούν απομονωμένους τους Τουρκοκύπριους. Υπάρχουν αποφάσεις που δηλώνουν ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν αμοιβαίες ή πολυμερείς σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους. Θέλουμε την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Αναμέναμε για δέκα χρόνια αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένα βήματα», είπε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος, μάλιστα, σε συναντήσεις που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε πως «υπενθύμισε στους αξιωματούχους της ΕΕ τις αποφάσεις που είχαν πάρει για το θέμα αυτό. Εχουν τους κανονισμούς τους όπως τον κανονισμό περί απευθείας εμπορίου που ετοίμασαν αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν». Δεν παρέλειψε ακόμα να θυμίσει ότι και η έκθεση που εξέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ το Δεκέμβρη έβαζε θέμα άρσης της «απομόνωσης» του ψευδοκράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ