Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Απαιτεί αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την έντονη ανησυχία της για τις περικοπές των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και τη μειωμένη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών σε διεθνείς ιμπεριαλιστικές αποστολές εντός και εκτός ΟΗΕ εξέφρασε, χτες, μιλώντας στο τέταρτο πρόγραμμα του βρετανικού ραδιοφωνικού δικτύου BBC η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, με αφορμή την επίσκεψή της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και την προχτεσινή ομιλία της στο βελγικό ίδρυμα ευρωπαϊκών μελετών «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης»).

Η Πάουερ διαπίστωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες πολλών ευρωπαϊκών χωρών συρρικνώνονται σημαντικά και προειδοποίησε για «επικίνδυνο χάσμα ανάμεσα στα κονδύλια που δίνουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες για την Αμυνα». Με δεδομένη την κλιμακούμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τους πολέμους που ταλανίζουν τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή λόγω της δράσης τζιχαντιστών μισθοφόρων, η Πάουερ δε δίστασε να κάνει έκκληση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από χώρες της ΕΕ. Οπως τόνισε, «ο αριθμός των αποστολών που χρειάζονται προηγμένες και έμπειρες στρατιωτικές δυνάμεις για να συμβάλουν σε αποστολές ανά τον κόσμο αυξάνεται, δεν μειώνεται... Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές απειλές και πολλές από αυτές "μεταναστεύουν" στην Ευρώπη τουλάχιστον με τη μορφή του "Ισλαμικού Κράτους" και ακόμη δεν έχουμε δει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες να φθάνουν στο 2% του ΑΕΠ όπως έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

Το βράδυ της Δευτέρας η Πάουερ, μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος «Φίλοι της Ευρώπης», προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τη συμμετοχή τους μεταξύ άλλων και στις αποστολές του ΟΗΕ με το επιχείρημα ότι «η εμπειρία που έχουν αποκομίσει στο Αφγανιστάν μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη» και για άλλες ειρηνευτικές αποστολές. Τέλος, η Πάουερ υπογράμμισε ότι η μείωση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών δεν είναι θέμα χώρας «αλλά αφορά την αντιμετώπιση μίας μεγαλύτερης, συλλογικής πρόκλησης».

Συνάντηση Ομπάμα - Τουσκ στην Ουάσιγκτον

Οι αυξανόμενες εντάσεις σε Ουκρανία, ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εντός Ευρωζώνης και οι συνεχιζόμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διατλαντικής συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» συζητήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο ο (Πολωνός) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τουσκ αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί «να διχάσει τις χώρες της ΕΕ και να τις χωρίσει από τις ΗΠΑ». Υποστήριξε τη σημασία περαιτέρω σύσφιξης των διατλαντικών σχέσεων τονίζοντας ότι «εάν είμαστε ενωμένοι στεκόμαστε, και διχασμένοι πέφτουμε».

Ο Ομπάμα καλωσορίζοντας τον Τουσκ στο Λευκό Οίκο σημείωσε πως θα συζητούσαν «την κατάσταση στην Ελλάδα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης», διαπιστώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνων (σ.σ. η κρίση) καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ».

Ακολούθως εξήρε «τη σημαντική δουλειά» της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Μινσκ σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Παρατήρησε όμως ότι η όποια συμφωνία «χρειάζεται διαρκή έλεγχο αφού αν δεν έχουμε ισχυρή παρακολούθηση, οι συμφωνίες θα είναι χωρίς νόημα...».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι ανατροφοδοτούν την ένταση μεταξύ Βρυξελλών - Μόσχας με αφορμή την «κρίση» στην Ουκρανία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στη συνάντησή του με τον Ομπάμα ο Τουσκ «ζήτησε συγγνώμη» επειδή η ΕΕ δε δρα το ίδιο γρήγορα με τις ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ