Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εντονη αντίδραση για τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να ανατρέψει τη βενεζουελάνικη κυβέρνηση

Associated Press

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τη νέα προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της χώρας του καταδίκασε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος σε προχτεσινή του τηλεοπτική παρέμβαση δήλωσε: «Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, που αντιπροσωπεύει την ιμπεριαλιστική ελίτ των ΗΠΑ, αποφάσισε προσωπικά να αναλάβει το καθήκον να ρίξει την κυβέρνησή μου και παρεμβαίνει στη Βενεζουέλα για να την ελέγξει».

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε «ήρωες» τους επτά ανώτατους αξιωματούχους (ανάμεσά τους ανώτατα στελέχη των Υπηρεσιών Πληροφοριών, της Αστυνομίας) εναντίον των οποίων στρέφονται οι αμερικανικές κυρώσεις και ανακοίνωσε ότι διορίζει υπουργό Εσωτερικών το στρατηγό Γκουστάβο Γκονζάλες. Ο Γκονζάλες ήταν μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας και συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που αφορούν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Ζητά διευρυμένες εξουσίες...

Επιπλέον, ο Μαδούρο δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να διευρύνει τις εξουσίες του για τη «διατήρηση της ειρήνης» και την «καταπολέμηση του ιμπεριαλισμού». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», ο Μαδούρο «εξήγησε ότι πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αφορά την προετοιμασία της χώρας για όλα τα μελλοντικά σενάρια και για να "θριαμβεύσει η ειρήνη"».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου και της ηγεσίας του στρατού ο Μαδούρο σημείωσε ότι αυτός ο νόμος ανταποκρίνεται στη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπου χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Κούβας «επαναλαμβάνει την άνευ όρων υποστήριξή της στη Μπολιβαριανή Επανάσταση, στη νόμιμη κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και στον αδελφό και ηρωικό λαό της Βενεζουέλας». Επισημαίνει ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους ούτε να κηρύσσει, χωρίς καμία βάση, μία απειλή στην εθνική ασφάλειά της» και καταλήγει ότι «όπως η Κούβα δεν ήταν ποτέ μόνη της, ούτε και η Βενεζουέλα θα είναι». Τη στήριξή του στην κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εκφράζει με μήνυμά του και ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανέζικης Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης χαιρετίζουν οι ΗΠΑ (2023-10-20 00:00:00.0)
Κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ (2019-07-26 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις και απειλές από τις ΗΠΑ (2017-08-29 00:00:00.0)
Ποικίλες οι διεθνείς αντιδράσεις (2016-11-29 00:00:00.0)
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για το σχέδιο αποσταθεροποίησης (2014-03-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα σχέδια αποσταθεροποίησης (2013-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ