ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Νεκρός 23χρονος, θύμα αστυνομικής βίας

Σε έλεγχο για την ...«προστασία» της δημόσιας υγείας

Από διαδήλωση ενάντια στη δολοφονία 23χρονου από αστυνομικούς
Από διαδήλωση ενάντια στη δολοφονία 23χρονου από αστυνομικούς
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διαδήλωση, κατά την οποία ξέσπασαν επεισόδια, έγινε προχτές στις Βρυξέλλες, στη μνήμη ενός 23χρονου που σκοτώθηκε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Με βάση την ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών, αστυνομικοί έκαναν έλεγχο το Σάββατο «σε μια ομάδα προσώπων που είχαν συναθροιστεί» κατά παράβαση των μέτρων για την πανδημία και στο όνομα της ...προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο 23χρονος που ονομαζόταν Ιμπραϊμά Μπάριε, αφρικανικής καταγωγής σύμφωνα με ΜΜΕ, προσπάθησε να διαφύγει πεζός, αλλά συνελήφθη! Στο αστυνομικό τμήμα - κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Η βελγική αστυνομία προχώρησε προχτές σε «πολλές συλλήψεις» στο προάστιο Σερμπέκ των Βρυξελλών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών, με τον ισχυρισμό ότι σημειώθηκαν επεισόδια και καταστροφές αυτοκινήτων. Ενα αστυνομικό τμήμα τυλίχθηκε επίσης στις φλόγες, όμως η φωτιά σβήστηκε γρήγορα, προτού να πάρει διαστάσεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά τη διαδήλωση κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου είχε μεταφερθεί ο νεαρός στις 9 Γενάρη. Η εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διεξάγεται έρευνα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια», προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του νεαρού. Η υπόθεση αυτή ερευνάται και από την Comite P, την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας.

ΙΤΑΛΙΑ
Προς αναζήτηση νέου κυβερνητικού σχήματος

Συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε χτες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά την αποχώρηση του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» (IV - Italia Viva) από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο επικεφαλής του IV, Ματέο Ρέντσι, που προχτές ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος και την παραίτηση δύο υπουργών (και ενός υφυπουργού) από την κυβέρνηση, επανέλαβε την κριτική για το κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιμένοντας ότι αυτό στερείται φιλοδοξίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να πάρει μέρος σε άλλο κυβερνητικό σχήμα. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα την κυβέρνηση στήριζαν εκτός από το IV τα «Πέντε Αστέρια», το Δημοκρατικό Κόμμα (από το οποίο προέρχεται ο Ρέντσι) και το κεντροαριστερό LeU.

Ο Κόντε δήλωσε ότι προσπάθησε «μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσω τον Ρέντσι στην κυβέρνηση... Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο».

Μετά τη χτεσινή συνάντηση Κόντε - Ματαρέλα, δεν έγιναν δηλώσεις. Ιταλικά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Κόντε σκοπεύει να απευθυνθεί σε Βουλή και Γερουσία, παρουσιάζοντας τη νέα κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα επιδιώξει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκα» - που στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με τη «Φόρτσα Ιτάλια» και τους «Αδελφούς της Ιταλίας» - Ματέο Σαλβίνι ζήτησε εκλογές και μίλησε στον Ματαρέλα, λέγοντάς του «να βιαστεί... Αν εξακολουθεί να υπάρχει κυβέρνηση, θα θέλαμε να το ξέρουμε...».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που παρουσίασε το τηλεοπτικό κανάλι «La 7» εμφανίζει τη «Λέγκα» να συγκεντρώνει το 23,2% της πρόθεσης ψήφου, τους «Αδελφούς της Ιταλίας» το 17,2%, τη «Φόρτσα Ιτάλια» το 5,9%, διασφαλίζοντας δηλαδή προβάδισμα στην κεντροδεξιά αυτή συμμαχία. Το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται με 19,4% και τα «Πέντε Αστέρια» με 14,7%. Το IV παίρνει 2,9%.

Από τη μεριά του, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς» και εκτίμησε ότι «στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κυβερνητική κρίση εξαιτίας «σκανδάλου» με οικογενειακά επιδόματα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Κυβερνητική κρίση έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (το Μάρτη), με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, να καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή όχι, εξαιτίας ενός σκανδάλου της φορολογικής διοίκησης, όπως μεταδίδουν ολλανδικά ΜΜΕ.

Τα τέσσερα «δεξιά και κεντρώα κόμματα» που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ρούτε δεν αποκλείουν την παραίτησή της, ανέφερε η δημόσια τηλεόραση NOS, με αφορμή τα συμπεράσματα μιας έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν το Δεκέμβρη.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση και συνέταξε την έκθεση, κάνει λόγο για «αδικία άνευ προηγουμένου» και εκτιμά ότι «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι φορολογικές αρχές διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών, τα οποία «σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα «στραβά μάτια» μολονότι γνώριζαν για την αδικία. Ο δικηγόρος των θυμάτων κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών νυν και δύο πρώην υπουργών.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), Λόντεβικ Ασερ, υπέβαλε χτες την παραίτησή του, καθώς διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το διάστημα 2012 - 2017. «Οι πρόσφατες συζητήσεις για τον ρόλο μου σε αυτήν την υπόθεση δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος», δήλωσε.

ΥΕΜΕΝΗ
Εκκληση ΟΗΕ για ανάκληση των αμερικανικών κυρώσεων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μαρκ Λόουκοκ, κάλεσε χτες τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση που ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για τον χαρακτηρισμό των Υεμενιτών Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Λόουκοκ δικαιολόγησε την έκκλησή του, επισημαίνοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις παρεμποδίζουν τον ομαλό ανεφοδιασμό της εμπόλεμης Υεμένης σε τρόφιμα και βασικά είδη ανάγκης. Προειδοποίησε ακόμη πως ήδη «50.000 άνθρωποι λιμοκτονούν μέχρι θανάτου» και πως θα ακολουθήσουν και άλλα 5.000.000 άτομα εάν δεν ανακληθεί η απόφαση των ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων εμποδίζει και την πρόσβαση διεθνών οργανώσεων αρωγής στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Σε αυτήν την περίπτωση, προέβλεψε επίσης πως θα πεινάσει πάνω από το 55% των 30.000.000 κατοίκων της Υεμένης εντός του 2021.

ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών

ΜΟΣΧΑ.--

Τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας στη βάση κοινών συμφερόντων αναζήτησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών αμφοτέρων των χωρών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Σαλμάν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αδημονία της χώρας του για τον συντονισμό θέσεων με τη ρωσική κυβέρνηση «και την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων». Πρόσθεσε πως συζήτησε εκτενώς με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τρόπους ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε επενδύσεις και τεχνολογία. Τόνισε, επίσης, πως συζήτησαν αρκετά όσα διαδραματίζονται εδώ και καιρό σε Συρία, Λιβύη, Λίβανο, Υεμένη και Παλαιστινιακά εδάφη. Αξιοποίησε την αφορμή της επίσκεψής του στη Μόσχα για να αποδοκιμάσει τις «παρεμβάσεις του Ιράν στη Μέση Ανατολή» και των αντιπροσώπων του, θεωρώντας πως παρεμποδίζουν την εξεύρεση λύσεων για τον τερματισμό των πολέμων κυρίως σε Συρία και Υεμένη.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Προεδρικές εκλογές σε κλίμα πόλωσης και βίας

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Στις κάλπες κλήθηκαν χτες οι πολίτες στην Ουγκάντα (με πληθυσμό 46 εκατ.), μετά από μια πολυτάραχη και πολύνεκρη προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο. Διεκδικητές ο 76χρονος απερχόμενος Πρόεδρος, Γιοβέρι Μουσεβένι, και ο 38χρονος δημοφιλής τραγουδιστής και βουλευτής Μπόμπι Γουάιν.

Η ψηφοφορία άρχισε με καθυστέρηση τουλάχιστον μιάμισης ώρας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα επειδή δεν είχαν φθάσει εγκαίρως τα ψηφοδέλτια. Οι ουρές ψηφοφόρων μεγάλωναν σε πολλά εκλογικά τμήματα καθώς πλησίαζε το μεσημέρι και στρατιώτες και αστυνομικοί με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών περιπολούσαν στην πρωτεύουσα.

Στην Ουγκάντα έχει επιβληθεί από την Τετάρτη διακοπή της λειτουργίας του Ιντερνετ αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή έδωσε εντολή στις εταιρείες να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους.

Ο Μουσεβένι ισχυρίζεται πως ο Γουάιν υποστηρίζεται από ξένες κυβερνήσεις και ομοφυλόφιλους και ότι η δική του κυβέρνηση τάχα εγγυάται «τη σταθερότητα και την πρόοδο».

Καθώς το αυτοκίνητο του Γουάιν έφθανε στο εκλογικό τμήμα του, περιτριγυρισμένο από αστυνομικούς με μαύρες στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, οι υποστηρικτές του χόρευαν και επευφημούσαν. Κάποιοι απ' αυτούς που περίμεναν για να ψηφίσουν είπαν πως φοβούνται τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά είναι αποφασισμένοι να δώσουν την ψήφο τους στον Γουάιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ