Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς αναζήτηση νέου κυβερνητικού σχήματος

Συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε χτες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά την αποχώρηση του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» (IV - Italia Viva) από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο επικεφαλής του IV, Ματέο Ρέντσι, που προχτές ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος και την παραίτηση δύο υπουργών (και ενός υφυπουργού) από την κυβέρνηση, επανέλαβε την κριτική για το κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιμένοντας ότι αυτό στερείται φιλοδοξίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να πάρει μέρος σε άλλο κυβερνητικό σχήμα. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα την κυβέρνηση στήριζαν εκτός από το IV τα «Πέντε Αστέρια», το Δημοκρατικό Κόμμα (από το οποίο προέρχεται ο Ρέντσι) και το κεντροαριστερό LeU.

Ο Κόντε δήλωσε ότι προσπάθησε «μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσω τον Ρέντσι στην κυβέρνηση... Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο».

Μετά τη χτεσινή συνάντηση Κόντε - Ματαρέλα, δεν έγιναν δηλώσεις. Ιταλικά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Κόντε σκοπεύει να απευθυνθεί σε Βουλή και Γερουσία, παρουσιάζοντας τη νέα κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα επιδιώξει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκα» - που στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με τη «Φόρτσα Ιτάλια» και τους «Αδελφούς της Ιταλίας» - Ματέο Σαλβίνι ζήτησε εκλογές και μίλησε στον Ματαρέλα, λέγοντάς του «να βιαστεί... Αν εξακολουθεί να υπάρχει κυβέρνηση, θα θέλαμε να το ξέρουμε...».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που παρουσίασε το τηλεοπτικό κανάλι «La 7» εμφανίζει τη «Λέγκα» να συγκεντρώνει το 23,2% της πρόθεσης ψήφου, τους «Αδελφούς της Ιταλίας» το 17,2%, τη «Φόρτσα Ιτάλια» το 5,9%, διασφαλίζοντας δηλαδή προβάδισμα στην κεντροδεξιά αυτή συμμαχία. Το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται με 19,4% και τα «Πέντε Αστέρια» με 14,7%. Το IV παίρνει 2,9%.

Από τη μεριά του, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς» και εκτίμησε ότι «στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ