Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κυβερνητική κρίση εξαιτίας «σκανδάλου» με οικογενειακά επιδόματα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Κυβερνητική κρίση έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (το Μάρτη), με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, να καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή όχι, εξαιτίας ενός σκανδάλου της φορολογικής διοίκησης, όπως μεταδίδουν ολλανδικά ΜΜΕ.

Τα τέσσερα «δεξιά και κεντρώα κόμματα» που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ρούτε δεν αποκλείουν την παραίτησή της, ανέφερε η δημόσια τηλεόραση NOS, με αφορμή τα συμπεράσματα μιας έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν το Δεκέμβρη.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση και συνέταξε την έκθεση, κάνει λόγο για «αδικία άνευ προηγουμένου» και εκτιμά ότι «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι φορολογικές αρχές διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών, τα οποία «σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα «στραβά μάτια» μολονότι γνώριζαν για την αδικία. Ο δικηγόρος των θυμάτων κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών νυν και δύο πρώην υπουργών.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), Λόντεβικ Ασερ, υπέβαλε χτες την παραίτησή του, καθώς διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το διάστημα 2012 - 2017. «Οι πρόσφατες συζητήσεις για τον ρόλο μου σε αυτήν την υπόθεση δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ