ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εκατομμύρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ψίχουλα για τους βιοπαλαιστές

Μακριά από τις ανάγκες επαγγελματιών και ΕΒΕ τα ψίχουλα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «ανακούφιση»
Μακριά από τις ανάγκες επαγγελματιών και ΕΒΕ τα ψίχουλα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «ανακούφιση»
Ενα ακόμα νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, με το οποίο η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία συνεχίζει να προσφέρει εκατομμύρια σε ζεστό χρήμα και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και την ίδια ώρα πετάει μερικά ψίχουλα στους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, που δίνουν μάχη επιβίωσης.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», και προβλέπει εν συντομία: Την κρατική ενίσχυση της «Aegean» με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα. Κρατική επιδότηση παγίων λειτουργικών δαπανών για τις επιχειρήσεις με τις σχετικές εξειδικεύσεις να παραπέμπονται σε έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης. Βέβαια, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Κομισιόν, η κρατική ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ (αρχικά ήταν έως 3 εκατ.). Προβλέπεται ακόμα, με φόντο τις καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι το χρήμα προς τους ομίλους θα αρχίσει να ρέει νωρίτερα, αρχίζοντας με 2,6 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής εμφάνισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κρύβοντας πως ως τέτοιες από την Κομισιόν που έχει και τον πρώτο λόγο νοούνται επιχειρήσεις με 100 και 150 άτομα προσωπικό με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό κ.λπ. που δεν έχουν σχέση με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους και φτωχούς αγρότες βιοπαλαιστές.

Τα εύσημα από τους επιχειρηματικούς ομίλους

Εξάλλου, το ποιον αφορά τελικά το νομοσχέδιο φάνηκε καθαρά όταν οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, έδωσαν τα εύσημα στην κυβέρνηση και για τις νέες αυτές ρυθμίσεις.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γ. Ξηρογιάννης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει «πάγιες απαιτήσεις» των βιομηχάνων, ενώ σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου «σε συνδυασμό με άλλα υφιστάμενα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καλύψουν σημαντικό μέρος των προβλημάτων της πανδημίας»...

Ο δε διευθύνων σύμβουλος της «Aegean», Δ. Γερογιάννης, αφού έδωσε με τη σειρά του τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση για τη στήριξη, προδιέγραψε ότι θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα για τους περίπου 3.000 εργαζόμενους είναι «στον αέρα». «Ολες οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, ακόμη και αυτές που ήδη έχουν στηριχθεί αδρά, έχουν μειώσει το προσωπικό τους. Δυστυχώς, δεν μπορούν να μην υπάρξουν κάποιες προσαρμογές και σε εμάς» είπε... Ενώ δείχνοντας τα κέρδη που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ότι μόνο το 2019 ο κύκλος εργασιών της ήταν 1,2 δισ. ευρώ!

Ο δε εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ όσο και αν προσπάθησε να καλύψει πόσο εχθρική είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι μέχρι τώρα τα κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει, καθώς «μία στις δύο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο».

Με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «τονώσει» την οικονομία, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους συντάχτηκαν όλα τα αστικά κόμματα. Από εκεί και πέρα επιφυλάχθηκαν για τα επιμέρους. Χαρακτηριστικά, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου συμφώνησε πλήρως με τη στήριξη της «Aegean», αλλά ζήτησε ...«ρήτρα για τις θέσεις εργασίας», από αυτές που ποτέ και πουθενά δεν εμπόδισαν τους ομίλους να επιτεθούν στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Στους «μεγάλους» η μερίδα του λέοντος

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας χτες στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν απευθύνεται προς τη μεγάλη μάζα των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που στενάζουν. Αυτοί που πραγματικά τρίβουν τα χέρια τους, που χαίρονται και ικανοποιούνται από αυτά τα μέτρα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΕΒ. Βέβαια, η όλη πορεία μέχρι τώρα των μεγάλων επιδοτήσεων όπως αυτή της "Aegean" δείχνει προς τα πού πάει η μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων και ποιος πραγματικά επιδιώκεται να βγει ενισχυμένος και από αυτόν τον νέο γύρο της κρίσης». Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελεί πραγματική ανακούφιση και που απέρριψαν το προηγούμενο διάστημα ξανά η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.


ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το στερνό «αντίο» στον σ. Στέφανο Χατζηγεωργίου

Το περασμένο Σάββατο, 30 Γενάρη, η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αποχαιρέτησε με ανείπωτη θλίψη τον σύντροφο Στέφανο Χατζηγεωργίου, ο οποίος υπήρξε μαχητικό μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Για τη ζωή και τη δράση του η Οργάνωση αναφέρει:

«Παιδί βιοπαλαιστών, γεννήθηκε το 1945 στο Μεσολόγγι και ήρθε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στο εργοστάσιο της IZOLA, αναπτύσσοντας πλούσια συνδικαλιστική δράση και βιώνοντας στο πετσί του την εκμετάλλευση. Πρωτοστάτησε στη μεγάλη απεργία του 1976 ενάντια στον αντεργατικό νόμο 330, τότε που η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφασίσει ότι είχε ...τελειώσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και δεν επιτρεπόταν η πάλη των τάξεων! Οι απεργοί χτυπήθηκαν με λύσσα. Ηταν εκείνη την περίοδο που ο σ. Στέφανος πήρε τη συνειδητή απόφαση να οργανωθεί στο ΚΚΕ και να παλέψει μέσα από τις γραμμές του για την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως οικοδόμος - ελαιοχρωματιστής και υπήρξε δραστήριο μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μετέπειτα του Σωματείου Συνταξιούχων, καθώς και του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στο Ιλιον. Υπήρξε στέλεχος στην Αχτίδα των Δυτικών και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το κομμάτι της ιδεολογικής δουλειάς. Στην κρίσιμη περίοδο για το Κόμμα, το 1989 - '91, έδωσε τη μάχη για να διατηρήσει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά. Ηταν από τους συντρόφους που κράτησαν ψηλά την κόκκινη σημαία, συνεχίζοντας αταλάντευτος στο δρόμο της πάλης για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ξεχώριζε για το ήθος, την ευγένεια, τη μαχητικότητα και την έγνοια για τους υπόλοιπους συντρόφους του, συνδράμοντας σε κάθε ανάγκη της καθημερινότητάς τους. Αγαπούσε ιδιαίτερα το τραγούδι και ξεχώριζε για τον παλμό και τη ζωντάνια του στις εκδηλώσεις του Κόμματος, όπου συμμετείχε με το μουσικό συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών. Ηταν ένας κομμουνιστής που αγαπούσε ανιδιοτελώς τους ανθρώπους της τάξης του. Πάλεψε γενναία για 33 μέρες, γιατί όπως μας έλεγε ήθελε πρώτα να δει Σοσιαλισμό και μετά να πεθάνει. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην οποία αναφερόταν πάντα με τρυφερότητα.

Σύντροφε Στέφανε, αντίο. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα όσα ονειρεύτηκες και τα στήριζες με τη δράση σου. "Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη. Εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως..."».

Σύντροφοι και φίλοι από την ΤΟ Δυτικών Συνοικιών, η οικογένειά του και το συγκρότημα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ προσφέρουν ως πρώτη δόση στη μνήμη του, για το «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης, το ποσό των 1.465 ευρώ.

  • Τα μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερού προσφέρουν στη μνήμη του συναγωνιστή ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, που «έφυγε» πρόσφατα απ' τη ζωή, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χαβούζα

Ανακοίνωση με αφορμή την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Σταυροχώρι

Ανησυχία στο λαό της Βόρειας Ελλάδας προκαλούν τα σχέδια για μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων. Από τη μία τα σχέδια για ΧΥΤΑ Αμιάντου στην Κοζάνη και από την άλλη η «επένδυση» που ετοιμάζει ο Ομιλος Μυτιληναίου, με την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Σταυροχώρι του Κιλκίς, σε συνδυασμό με τα σχέδια για καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, σημαίνουν συναγερμό. Σημειωτέον, η εγκατάσταση στο Σταυροχώρι έχει ήδη λάβει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και θα επεξεργάζεται έως 4.500 τόνους «επικίνδυνα απόβλητα» και έως 15.000 τόνους «μη επικίνδυνα απόβλητα».

Με αφορμή και αυτήν την εξέλιξη, η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να συγκρουστούν με την πολιτική κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης που «όλα τα σφάζουν» για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ΤΕ Κιλκίς αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επένδυση; Μέχρι σήμερα ήταν φθηνότερη η λύση των χωματερών, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τις κυβερνήσεις, και παράλληλα δεν είχαν αναπτυχθεί τεχνολογίες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, που να αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους επιχειρηματίες. Οι νέες τεχνολογίες στον τομέα υπόσχονται μεγάλα και γρήγορα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους και φέρνουν πιο κοντά τέτοιες επενδύσεις στον τομέα της "πράσινης ανάπτυξης".

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα έδωσαν τα ρέστα τους στην εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων και των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν και προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευαίσθητο τομέα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετατρέποντας τα από αγαθά σε εμπορεύματα που ο λαός τα χρυσοπληρώνει.

Βάφτισαν προστασία του περιβάλλοντος την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και επικίνδυνων αποβλήτων. "Εθαψαν" ουσιαστικά την ανακύκλωση στην πηγή και προωθούν την επεξεργασία των σύμμεικτων, γιατί έτσι συμφέρει τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι θα κρατάνε ό,τι τους συμφέρει και τα υπόλοιπα "στην πυρά"».

«Λύση είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην αιτία των προβλημάτων», προσθέτει η ΤΕ Κιλκίς και προβάλλει τα δίκαια αιτήματα:

-- Να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία της Μονάδας, ως αντιλαϊκής και καταστροφικής για το περιβάλλον.

-- Να πραγματοποιηθεί αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση, στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

-- Να εκτιμηθούν ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος και οι βλάβες που θα προκαλέσει στους κατοίκους και στο περιβάλλον της περιοχής.

-- Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με αποκλειστική κρατική ευθύνη, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (δασών, υδάτινων πόρων, εδαφών κ.λπ.), με ενίσχυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καταλήγοντας τονίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στο δρόμο της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, στο δρόμο της εργατικής εξουσίας. Και ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, στην προσπάθεια ο λαός να οργανώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ