ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Υψώνουμε τείχος αντίστασης απέναντι στο τείχος του σκουπιδαριού που θέλουν να φτιάξουν»

Σήμερα στις 4 μ.μ. η κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια. Σε μαζική συμμετοχή καλούν σωματεία και φορείς

Σήμερα Τετάρτη στις 4 μ.μ. πραγματοποιείται έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15 - 17) η κινητοποίηση ενάντια στο έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής, την οποία οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής. Εκείνη την ώρα πραγματοποιείται συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία η διοίκηση Πατούλη φέρνει για έγκριση μελέτη που προβλέπει την κατασκευή ενός νέου, 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρισμένου σε 3 κύτταρα, που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και θα κάνει πανωσηκώματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής καλεί σωματεία, συλλόγους και φορείς σε διαδικτυακή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους αύριο Πέμπτη στις 8.30 μ.μ., για τη συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα (για συμμετοχή επικοινωνήστε στο email: synt.epitropidytikisattikis@gmail.com).

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων των δήμων Πετρούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ηλιούπολης, Νέας Ιωνίας, Καισαριανής, Κορυδαλλού, Βύρωνα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης.

«Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έρχεται για έγκριση η μελέτη που προβλέπει νέο, 3ο ΧΥΤΑ Φυλής, χωρισμένο σε 3 κύτταρα, που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και θα κάνει πανωσηκώματα», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή και προσθέτει: «Υψώνουμε τείχος απέναντι στο "σινικό τείχος" του σκουπιδαριού που θέλουν να φτιάξουν».

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί:

-- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

-- Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

-- Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

-- Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τήρηση και επέκταση των μέτρων υγιεινής - ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού της Αττικής από τη νέα χωματερή στη Φυλή

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση για την εγκληματική επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι δραματικές επιπτώσεις για την υγεία του λαού και του περιβάλλοντος της Αττικής, από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που προβλέπει την εγκληματική επέκταση της χωματερής στη Φυλή, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής.

Η ΜΠΕ συζητιέται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενώ την ίδια ώρα έχει ανακοινωθεί κινητοποίηση από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα). Στην κινητοποίηση θα παραβρεθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «μετά τον ενταφιασμό του έτους ανακύκλωσης, όπως ο περιφερειάρχης είχε χαρακτηρίσει το 2020, έρχεται η συγκεκριμένη μελέτη που προβλέπει νέο, 3ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής χωρισμένο σε 3 κύτταρα, που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού "πάνω - πανωσηκώματος" και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος" μήκους 1.535 μέτρων (!) και ύψους 20 μέτρων (!), που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να κατασκευαστεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ. του θηριώδους αυτού αναχώματος. Επιπλέον προβλέπει τη χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου».

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει, εν έτει 2021 έχουν φέρει μία ΜΠΕ που προβλέπει ότι πάνω στο σκουπίδι της Φυλής θα φτιάξουν ένα έργο για να ρίξουν από πάνω κι άλλο σκουπίδι. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι θάνατοι από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική έχουν αυξηθεί κατά 26,5%. Πρόσθεσε πως πυρήνας της θέσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή. Ομως, σημείωσε, ποιος θα κάνει την ανακύκλωση στις συγκεκριμένες συνθήκες; Οι εργολάβοι που δρουν με κριτήριο το κέρδος και που βλέπουν ότι αυτήν τη στιγμή η ανακύκλωση δεν έχει κέρδος; Οι επιχειρηματίες λοιπόν στρέφονται εκεί που έχει κέρδος γιατί αυτό είναι το κριτήριό τους και αυτό είναι η καύση και το θάψιμο των απορριμμάτων.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση μίλησαν ακόμα οι:

Βαγγέλης Σίμος, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, Νίκος Ζαπάντης, δημοτικός σύμβουλος Φυλής, Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, Γιώργος Καλαμαράς, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα. Την εκδήλωση συντόνισε η Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων και μεταναστών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Μετανάστευσης & Ασύλου και Εσωτερικών κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας υπαλλήλων και μεταναστών στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Πολιτογράφησης.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση: «Σύμφωνα με καταγγελίες, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στις Διευθύνσεις Ιθαγένειας με αντικείμενο την Πολιτογράφηση το φαινόμενο να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις των Επιτροπών Πολιτογράφησης χωρίς να εξασφαλίζονται οι προβλεπόμενοι επιστημονικά υγειονομικοί όροι προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού.

Οι πολυετείς εκκρεμότητες υποθέσεων των αιτούντων, λόγω του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που θέτει αλλεπάλληλα εμπόδια στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, των χρόνιων καθυστερήσεων, που οφείλονται σε μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες και στο ελλιπές μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία προληπτικών υγειονομικών μέτρων κατά την εξέταση των αιτήσεων, εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία υπαλλήλων και αιτούντων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η διαδικασία από τη φύση της απαιτεί την παρουσία των αιτούντων στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Πολιτογράφησης, ώστε να εξεταστούν τα αιτήματά τους,

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι χώροι και τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους και τους αιτούντες, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας όλων και να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες της πολιτογράφησης από τις αντίστοιχες επιτροπές.
  • Να στελεχωθούν οι Διευθύνσεις Ιθαγένειας καθώς και όλες οι υπηρεσίες που χειρίζονται τις άδειες παραμονής μεταναστών, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
  • Να καταργηθούν οι διατάξεις που θέτουν συνεχή ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, υψηλά παράβολα, και να λάβει τέλος η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών με πολυετή διαμονή στη χώρα οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια».
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Διεκδικούν αποζημίωση στο 100% από τις ζημιές του παγετού

Την ανάγκη άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων στο 100% από τον ΕΛΓΑ για όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις και τον παρατεταμένο παγετό των προηγούμενων ημερών, τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση, και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους, διεκδικούν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες.

Οπως είναι γνωστό, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και στην κτηνοτροφία, σε πολλές περιοχές της χώρας. Θερμοκήπια καταστράφηκαν, μεγάλο μέρος της δενδροκαλλιέργειας υπέστη μεγάλες καταστροφές, είτε στο στάδιο της συγκομιδής της παραγωγής (εσπεριδοειδή) είτε της ανθοφορίας. Αντίστοιχες ζημιές παρατηρήθηκαν σε εξωτερικές καλλιέργειες λαχανικών και κηπευτικών, στα σιτηρά, σε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών πρώιμης πατάτας, σε καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, που είχαν μεγάλη απώλεια στην παραγωγή γάλακτος, καθώς και καταστροφή σε αρνιά και άλλο ζωικό κεφάλαιο.

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για να οργανώσουν πολύμορφες παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ και Περιφέρειες, ώστε να μη μείνουν για άλλη μια φορά απροστάτευτοι και χωρίς εισόδημα. Ταυτόχρονα, με περιοδείες σε χωριά αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και ΕΛΓΑ για την απουσία κατάλληλων έργων προστασίας της παραγωγής τους, αλλά και για τη διατήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν εξασφαλίζει στο 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυσική και ζωική παραγωγή.

ΘΗΒΑ
Πυρκαγιά στην προσφυγική δομή

Φωτιά σε κοντέινερ στη δομή φιλοξενίας προσφύγων Θήβας εκδηλώθηκε αργά χτες το βράδυ που, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά λίγο πριν από το κλείσιμο του φύλλου της εφημερίδας, φέρεται να προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό, ίσως και τον θάνατο (δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι εκείνη την ώρα) ενός προσφυγόπουλου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ σε κοντέινερ όπου διαμένουν οικογένειες προσφύγων, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που την προκάλεσαν. Μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής και την κατάσβεση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίστηκε νεκρό ένα μικρό παιδί.

Στη δομή επικρατεί έντονη αναστάτωση και οργή ανάμεσα στους πρόσφυγες, και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΟΜ και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε αυτήν ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ