Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού της Αττικής από τη νέα χωματερή στη Φυλή

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση για την εγκληματική επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι δραματικές επιπτώσεις για την υγεία του λαού και του περιβάλλοντος της Αττικής, από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που προβλέπει την εγκληματική επέκταση της χωματερής στη Φυλή, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής.

Η ΜΠΕ συζητιέται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενώ την ίδια ώρα έχει ανακοινωθεί κινητοποίηση από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα). Στην κινητοποίηση θα παραβρεθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «μετά τον ενταφιασμό του έτους ανακύκλωσης, όπως ο περιφερειάρχης είχε χαρακτηρίσει το 2020, έρχεται η συγκεκριμένη μελέτη που προβλέπει νέο, 3ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής χωρισμένο σε 3 κύτταρα, που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού "πάνω - πανωσηκώματος" και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος" μήκους 1.535 μέτρων (!) και ύψους 20 μέτρων (!), που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να κατασκευαστεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ. του θηριώδους αυτού αναχώματος. Επιπλέον προβλέπει τη χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου».

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει, εν έτει 2021 έχουν φέρει μία ΜΠΕ που προβλέπει ότι πάνω στο σκουπίδι της Φυλής θα φτιάξουν ένα έργο για να ρίξουν από πάνω κι άλλο σκουπίδι. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι θάνατοι από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική έχουν αυξηθεί κατά 26,5%. Πρόσθεσε πως πυρήνας της θέσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή. Ομως, σημείωσε, ποιος θα κάνει την ανακύκλωση στις συγκεκριμένες συνθήκες; Οι εργολάβοι που δρουν με κριτήριο το κέρδος και που βλέπουν ότι αυτήν τη στιγμή η ανακύκλωση δεν έχει κέρδος; Οι επιχειρηματίες λοιπόν στρέφονται εκεί που έχει κέρδος γιατί αυτό είναι το κριτήριό τους και αυτό είναι η καύση και το θάψιμο των απορριμμάτων.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση μίλησαν ακόμα οι:

Βαγγέλης Σίμος, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, Νίκος Ζαπάντης, δημοτικός σύμβουλος Φυλής, Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, Γιώργος Καλαμαράς, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα. Την εκδήλωση συντόνισε η Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ