ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Οξυνση της επιθετικότητας ΗΠΑ - Ισραήλ, στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών

Ισραηλινή πυραυλική επίθεση στη Συρία, δύο 24ωρα μετά τους νέους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, την Κυριακή ακολούθησε νέα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία (φωτ. αρχείου)
Μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, την Κυριακή ακολούθησε νέα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία (φωτ. αρχείου)
Σε νέα κλιμάκωση των επεμβάσεών τους, οξύνοντας την ένταση στον Περσικό Κόλπο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προχωρούν ΗΠΑ και Ισραήλ, με επιδίωξη να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους και τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς τους, στο φόντο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικά. Τα χαράματα της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για νέους βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με τα γνωστά προσχήματα. Η αμερικανική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων και την καταστροφή εγκαταστάσεων τις οποίες χρησιμοποιούσαν τοπικές πολιτοφυλακές από τις οργανώσεις «Κατάεμπ Χεζμπολάχ» και «Κατάεμπ Σαγίντ αλ Σουχάντα». Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικών δυνάμεων στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ στις 15 Φλεβάρη, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό αρκετών. Τότε η επίθεση είχε αποδοθεί σε «φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές», χωρίς την παραμικρή απόδειξη. Το περασμένο Σάββατο, ερωτηθείς για το μήνυμα που στέλνει στο Ιράν η νέα επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, ο Μπάιντεν ανέφερε: «Δεν μπορείτε να ενεργείτε με ατιμωρησία. Προσέχετε».

Τους νέους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ακολούθησαν την Κυριακή ισραηλινές επιθέσεις με πυραύλους σε προάστια της Δαμασκού. Πληροφορίες από τη συριακή πλευρά αναφέρουν ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αποκρούστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Στο βάθος τα διευρυμένα παζάρια γύρω από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ανάμεσα στις δύο νέες επιθέσεις είχε μεσολαβήσει η αναφορά ότι την Παρασκευή σημειώθηκαν εκρήξεις στο ισραηλινών συμφερόντων τάνκερ «MV Helios Ray», με σημαία Μπαχαμών, ενώ έπλεε ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν μεταφέροντας φορτίο από λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας προς τη Σιγκαπούρη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας με δηλώσεις του αξιοποίησε τις εκρήξεις στο τάνκερ, κατηγορώντας ως υπεύθυνο το Ιράν. Σημειωτέον, μέχρι χτες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί εικόνες από τις φερόμενες εκρήξεις. Το σκάφος οδηγήθηκε άμεσα σε λιμάνι του Ντουμπάι για επισκευή και έρευνα, που τις ανέλαβαν Ισραηλινοί επιθεωρητές οι οποίοι έφτασαν εκεί την Κυριακή, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο 28μελές πλήρωμα.

Μιλώντας στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο «Kan», ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ως υπεύθυνο για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο «MV Helios Ray». «Είναι καθαρό ότι πρόκειται για πράξη του Ιράν. Και σε ό,τι αφορά την αντίδρασή μου, γνωρίζετε την πολιτική μου. Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ, είμαι αποφασισμένος να το σταματήσω και θα το χτυπήσουμε παντού, σε όλη την περιφέρεια», είπε, προσθέτοντας με νόημα: «Και, κάτι ακόμα πιο σημαντικό, το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με ή χωρίς Συμφωνία. Αυτό είπα στον φίλο μου, τον Πρόεδρο Μπάιντεν».

Η παραπάνω αναφορά - και ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, για τις βουλευτικές εκλογές στις 23 Μάρτη - έρχεται στο φόντο των νέων παζαριών γύρω από τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ παζαρεύουν την επιστροφή τους στη διεθνή Συμφωνία, προωθώντας τους δικούς τους όρους για μια ευρύτερη διαπραγμάτευση - «πακέτο» σε βάρος του Ιράν, με στόχο να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων που δρουν στην περιοχή.

Από την πλευρά του Ιράν ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε τις ισραηλινές αιτιάσεις σχετικά με τις εκρήξεις στο τάνκερ, επισημαίνοντας πως για την Τεχεράνη «η ασφάλεια του Κόλπου είναι εξαιρετικά σημαντική».

Επιπλέον, ο Ιρανός αξιωματούχος απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ και της ΕΕ για άτυπες συνομιλίες σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη διεθνή Συμφωνία του 2015, καλώντας τις ΗΠΑ να άρουν πρώτα τις οικονομικές ασφυκτικές κυρώσεις. Μόνο τότε, επανέλαβε, θα μπορούν να γίνουν συνομιλίες για τη διάσωση της Συμφωνίας. «Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πρέπει να μεταβάλει την πολιτική μέγιστης πίεσης στην Τεχεράνη (...) Αν θέλει συνομιλίες με το Ιράν, πρέπει πρώτα να άρει τις κυρώσεις», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Χαρακτήρισε δε «ανυπόστατη» την κατηγορία του Νετανιάχου ότι το Ιράν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στηρίζει... «πολιτική επίλυση» στέλνοντας στρατιωτικά μέσα στη Σ. Αραβία

Στο φόντο της προωθούμενης βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας, και με στρατιωτικά μέσα, στις πολεμικές συγκρούσεις στον Περσικό Κόλπο, το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση όπου «καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες νέες επιθέσεις έναντι της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες ευθέως παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και πλήττουν την ασφάλεια στην περιοχή». Προσθέτει ότι «τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν ουσιαστικά τις διεθνείς προσπάθειες για συνολική πολιτική επίλυση, προς όφελος του λαού της Υεμένης, τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συμμετείχε χτες στη Διαδικτυακή Διάσκεψη Δωρητών για την Υεμένη και δήλωσε ότι «η κατάσταση στην Υεμένη υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή» και τόνισε πως «οι πυραυλικές επιθέσεις παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και είναι απολύτως καταδικαστέες. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη για μία συνολική πολιτική λύση».

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της... «πολιτικής επίλυσης» η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή στη Σαουδική Αραβία ελληνικής συστοιχίας «Patriot» με το ανάλογο προσωπικό. Θυμίζουμε και όσα έλεγε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, το Γενάρη, καταρχάς ότι προγραμματίζεται επίσκεψη εκεί των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και ότι όντως «θα υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας», αλλά «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot ", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων».

Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έδωσαν οι επιθέσεις Υεμενιτών Χούτι με τέσσερα drones σε στόχους που είχαν θέσει στη νοτιοδυτική και νότια Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο αλλά και η απόκρουση πυραύλου από τη σαουδαραβική αεράμυνα, θραύσματα του οποίου προκάλεσαν αρκετά σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτι στην πρωτεύουσα της χώρας Ριάντ. Το ΥΠΕΞ, βέβαια, δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για τη νέα προειδοποίηση του ΟΗΕ πως η συνέχιση του πολέμου στην Υεμένη, που έχει ξεκινήσει η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015, αυξάνει την απειλή ενός μεγάλου λιμού με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η τύχη εκατομμυρίων αμάχων...

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Σκοπιμότητες πίσω από το «ξαναζέσταμα» της δολοφονίας Κασόγκι

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης επέμβασης και του ευρύτερου νέου παζαριού που επιχειρούν να στήσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου εντάσσεται και η άσκηση πίεσης στη Σαουδική Αραβία, αξιοποιώντας τη δολοφονία του Κασόγκι.

Χτες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν προγραμματίσει τη δημοσιοποίηση απόφασης σχετικά με την πιθανότητα κάποιων «κυρώσεων» στη Σαουδική Αραβία, μετά την αποκάλυψη έκθεσης - εκτίμησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής, εστίαζε τις υποψίες για ηθική αυτουργία στον πρίγκιπα - διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο τελευταίος «εκτιμάται» ότι ενέκρινε την επιχείρηση της δολοφονίας του Κασόγκι.

Χαρακτηριστικές είναι βέβαια οι σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ότι «οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο», άρα αυτό που επιδιώκεται με τα μέτρα «δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε ρήξη στις σχέσεις μας, αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε».

ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ
Καταγγέλλουν το συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό έγκλημα

Τους νέους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία, την περασμένη Παρασκευή, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, καταδικάζει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διεθνιστική της αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο συριακό λαό. «Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ο δολοφονικός ρόλος των ΗΠΑ κατά των λαών και καταρρίπτονται οι όποιες αυταπάτες του προηγούμενου διαστήματος σχετικά με τη δήθεν προοδευτικότητα της νέας προεδρίας», αναφέρει η ΕΕΔΔΑ. «Οι βομβαρδισμοί στη Συρία πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, με στόχο το Ιράν και τη Ρωσία. Το φιτίλι του πολέμου είναι αναμμένο και για τους λαούς της περιοχής προοιωνίζονται θανάσιμοι κίνδυνοι», τονίζει, καλώντας σε ενίσχυση της πάλης του λαού ενάντια στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τη νέα δολοφονική επίθεση στη Συρία καταγγέλλει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και υπογραμμίζει: «Στεκόμαστε στο πλάι του πολύπαθου συριακού λαού, στις γυναίκες και τα παιδιά του και ανυποχώρητα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στους φονιάδες των λαών».

Υπενθυμίζεται ότι τους νέους βομβαρδισμούς έχουν ήδη καταγγείλει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ