ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΛΑΡΚΟ
Διασφάλιση της λειτουργίας και μέτρα προστασίας ζητούν τα Σωματεία

Να μην αποτελέσει η έξαρση της πανδημίας στην περιοχή της Λοκρίδας αφορμή για περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και για νέες αντεργατικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, απαιτούν το Επιχειρησιακό Σωματείο και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, διεκδικώντας συγχρόνως μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Η κήρυξη της Δημοτικής Ενότητας Μαλεσίνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, και η επιβολή του περιοριστικού μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια της Ενότητας ακόμα και για λόγους εργασίας, έθεσαν σε καραντίνα και εκτός εργασίας σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Το πρόβλημα στη λειτουργία του εργοστασίου λύθηκε με αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα εργασίας, λύση όμως που είναι οριακή.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με ανακοίνωσή του απαιτεί από την κυβέρνηση και την ειδική εκκαθάριση να πάρουν κάθε μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. «Αν αυτό, εδώ που μας φτάσανε σήμερα με την πολιτική τους, δεν είναι εφικτό, να μας διαβεβαιώσουν γραπτώς και επισήμως ότι μετά το πέρασμα της υγειονομικής κατάστασης στον τόπο μας η ΛΑΡΚΟ θα επαναλειτουργήσει και θα υλοποιηθεί σχέδιο επισκευών και πλήρης λειτουργίας», προσθέτει.

Περαιτέρω επισημαίνει ότι μέσα από τη συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης η ΛΑΡΚΟ κατάντησε ερείπιο, με καθηλωμένη παραγωγή και οδηγείται σε παύση λειτουργίας, καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Μετάλλου επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο για την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας. Τονίζει μάλιστα ότι με εξαίρεση τη ΛΑΡΚΟ - και εκεί όχι στο βαθμό που απαιτούνταν - στους υπόλοιπους μαζικούς χώρους δουλειάς της περιοχής δεν γίνονταν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ενώ επισημαίνει ότι ο έλεγχος στους κατοίκους της περιοχής με μαζικά τεστ ξεκίνησε καθυστερημένα και δεν έχει την έκταση και την επανάληψη που απαιτείται.

Σημειώνει ακόμα την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αταλάντης και τη μη έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού. Απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών υγειονομικών μέτρων προστασίας όλων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, μέτρων ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται, καθώς και καμία περικοπή στις αποδοχές των εργαζομένων που βρίσκονται σε καραντίνα.

Διασφάλιση της λειτουργίας και των αποδοχών ζητά το Επιχειρησιακό Σωματείο, και με νέα του επιστολή προς την ειδική εκκαθάριση και τα αρμόδια υπουργεία, την οποία κοινοποιεί και στο ΣΕΠΕ Λαμίας, ζητά εκ νέου γραπτή ενημέρωση για το σχέδιο λειτουργίας κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ
Διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους

Κινητοποίηση χτες στην Αθήνα από εργαζόμενους που έχουν μείνει για μήνες χωρίς εισόδημα

Σε διαμαρτυρία, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, προχώρησαν χτες οι ξεναγοί στην Αθήνα, που από τον Νοέμβρη του 2019 παραμένουν χωρίς δουλειά. Με πρωτοβουλία της Ομάδας Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ηρώδειο, απαιτώντας μέτρα για την οικονομική τους στήριξη, καθώς και για την ασφαλή επαναλειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Το σημείο της διαμαρτυρίας επελέγη συμβολικά, με τους εργαζόμενους να ανοίγουν το πανό τους με φόντο έναν από τους χώρους που παραμένουν κλειστοί εδώ και μήνες για το κοινό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Τουρισμού και σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών.

Τη διαμαρτυρία των εργαζομένων και τα δίκαια αιτήματά της χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Παρευρέθηκε επίσης η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Οπως τονίζει η Ομάδα Δράσης, η διαχείριση της πανδημίας και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν στο κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, χώρων εστίασης και λοιπών συναφών χώρων, εξωθώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλο το 2020 έλαβαν κρατική ενίσχυση μόλις 1.868 ευρώ. Επίσης, η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όλους τους εργαζόμενους, μπορεί να καλύπτει την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των ξεναγών, δεν τους εξασφαλίζει όμως κανένα άλλο ασφαλιστικό δικαίωμα και παροχή.

«Δεν επαιτούμε, απαιτούμε», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Τα αιτήματα των ξεναγών υπενθύμισε μιλώντας στη συγκέντρωση η Αιμιλία Σταματοπούλου από την Ομάδα Δράσης. Διεκδικούν μεταξύ άλλων αναδρομική καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (Μάη έως Αύγουστο και Νοέμβρη έως Δεκέμβρη 2020) και ένταξη στο καθεστώς της αναστολής για το 2021, μέχρι να εξασφαλιστεί εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού. Σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών κάλεσε η Αντζελα Μανιάτη, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις από την Ομάδα Δράσης, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο

Σε απολύσεις 37 οδηγών τουριστικών λεωφορείων προχώρησαν δύο μεγάλα γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» και απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων. Υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα οι οδηγοί έδωσαν μάχη για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. «Η απάντηση των εργοδοτών - και ειδικά των δύο αυτών μεγάλων εργοδοτών - ήταν να προχωρήσουν σε εκδικητικές απολύσεις εργαζόμενων οδηγών που συμμετείχαν στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα για υπογραφή Σύμβασης», καταγγέλλει.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δικαστικές υπηρεσίες

Κοινή παρέμβαση στο Πρωτοδικείο Πειραιά έκαναν χτες το μεσημέρι το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και δυνάμεις δικαστικών υπαλλήλων, που με αφορμή το θάνατο δικαστικού υπαλλήλου, προχτές, από κορονοϊό, απαίτησαν μέτρα προστασίας της υγείας όλων όσοι δουλεύουν σε δικαστικές υπηρεσίες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια στις δεκάδες καταγγελίες, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα για τακτικές απολυμάνσεις, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, χορήγηση των αναγκαίων μέσων προστασίας σε επαρκείς ποσότητες, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στα δικαστήρια», τονίζουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι καθώς και δικαστικοί υπάλληλοι.

Οι εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο νιώθουν απροστάτευτοι, καθώς μαθαίνουν τυχαία για κρούσματα που εμφανίζονται χωρίς να ενημερώνονται επίσημα, βλέπουν τις απολυμάνσεις να περιορίζονται «στο γραφείο ή το πολύ πολύ και στο διπλανό γραφείο σε περίπτωση κρούσματος». Την ίδια ανησυχία μοιράζονται και οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, οι μισθωτοί στις δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, που επίσης καλούνται να διεκπεραιώσουν καθημερινά εργασίες στα δικαστήρια. Ειδικά όσον αφορά το δικαστικό μέγαρο στον Πειραιά, οι συνθήκες της πανδημίας έχουν προστεθεί στα χρόνια προβλήματα της παλαιότητας του κτιρίου και της παρουσίας αμίαντου στις εγκαταστάσεις του, ενώ τα κατά καιρούς σενάρια για τη μεταφορά του σε άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν οδηγήσει σε καμία λύση.

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συρροές κρουσμάτων, πρωτόκολλα - «λάστιχο» και εργοδοτικές απειλές

Τις συρροές κρουσμάτων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας. Μέσα στις τελευταίες 20 μέρες, το Σωματείο έχει καταγράψει 38 κρούσματα και πολλαπλάσιες καταγγελίες εργαζομένων για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στους χώρους δουλειάς. Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος δεν είναι γνωστές αφού η εργοδοσία ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις το ...πρωτόκολλο της απόκρυψης των κρουσμάτων.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει άμεσα το κατάστημα για απολύμανση και ιχνηλάτηση όταν υπάρχει κρούσμα. Καμία εταιρεία δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές όταν εμφανίζεται κρούσμα. Αν τα σωματεία μας δεν έμπαιναν μπροστά στο να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση στο λαό της περιοχής ο νόμος της σιωπής θα κυριαρχούσε», τονίζει το Σωματείο. Δίπλα στα παραπάνω, εργαζόμενοι σε μεγάλη τοπική αλυσίδα καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα διαγνωστικά τεστ.

«Δεν προβλέπονται» μέτρα ουσιαστικής προστασίας

Το τελευταίο παράδειγμα της έκθεσης των εργαζομένων στην πανδημία αποτελεί το κατάστημα Περιβόλας της αλυσίδας «Σκλαβενίτης». Σε αυτό, το Σωματείο μετρά τις τελευταίες μέρες «20 και πλέον κρούσματα», τα 5 από τα οποία επιβεβαιώθηκαν «μόλις τη Δευτέρα». Στα αιτήματα του Σωματείου για μοριακά τεστ σε όλο το προσωπικό, θερμομέτρηση στους εργαζόμενους και μείωση στις κάρτες εισόδου, «η απάντηση των εκπροσώπων της επιχείρησης ήταν "δεν προβλέπεται"». Ενώ στην ερώτηση για τον αριθμό των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο κατάστημα ισχυρίστηκαν ότι αυτά είναι «μόλις 10 από την αρχή της πανδημίας»! «Τους καλούμε να το ανακοινώσουν και στο προσωπικό τους που νοσεί», σχολιάζει το Σωματείο. Απαιτεί να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να ανασταλεί η λειτουργία των καταστημάτων που έχουν συρροή κρουσμάτων, αλλά και για την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων.

Συνεχίζεται ο χορός της συγκάλυψης

Τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την αύξηση των κρουσμάτων στα εργοστάσια του κλάδου καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. «Πρόσφατο παράδειγμα η ανησυχητική αύξηση και εξάπλωση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων σε μεγάλη επιχείρηση στο Κρυονέρι (Σκαγιάς) και στο Κορωπί (Αφοί Βλάχου)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Οσον αφορά τη στάση της εργοδοσίας υπογραμμίζει την προσπάθεια «να αποκρύψει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων», το γεγονός ότι «δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους» αλλά προσπαθεί να τους «εφησυχάσει» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ανησυχία», «όποιος θέλει να πάει να κάνει τεστ», με αποτέλεσμα να «αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που μαθαίνουμε ότι νοσούν». Μάλιστα, σε μια περίπτωση η εργοδοσία ζητάει και τα «ρέστα» από το Συνδικάτο και «απειλεί» με επιστολή του νομικού της συμβούλου ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες «γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον αριθμό των κρουσμάτων».

Τέλος, στο Συνδικάτο φτάνουν καθημερινά καταγγελίες εργαζόμενων γονιών για πιέσεις που δέχονται από εργοδότες να μην πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται είτε να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους στη δουλειά είτε να «επιστρατεύουν» παππούδες και γιαγιάδες, αυξάνοντας σε κάθε περίπτωση τους κινδύνους για την υγεία των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ