Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ
Διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους

Κινητοποίηση χτες στην Αθήνα από εργαζόμενους που έχουν μείνει για μήνες χωρίς εισόδημα

Σε διαμαρτυρία, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, προχώρησαν χτες οι ξεναγοί στην Αθήνα, που από τον Νοέμβρη του 2019 παραμένουν χωρίς δουλειά. Με πρωτοβουλία της Ομάδας Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ηρώδειο, απαιτώντας μέτρα για την οικονομική τους στήριξη, καθώς και για την ασφαλή επαναλειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Το σημείο της διαμαρτυρίας επελέγη συμβολικά, με τους εργαζόμενους να ανοίγουν το πανό τους με φόντο έναν από τους χώρους που παραμένουν κλειστοί εδώ και μήνες για το κοινό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Τουρισμού και σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών.

Τη διαμαρτυρία των εργαζομένων και τα δίκαια αιτήματά της χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Παρευρέθηκε επίσης η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Οπως τονίζει η Ομάδα Δράσης, η διαχείριση της πανδημίας και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν στο κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, χώρων εστίασης και λοιπών συναφών χώρων, εξωθώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλο το 2020 έλαβαν κρατική ενίσχυση μόλις 1.868 ευρώ. Επίσης, η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όλους τους εργαζόμενους, μπορεί να καλύπτει την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των ξεναγών, δεν τους εξασφαλίζει όμως κανένα άλλο ασφαλιστικό δικαίωμα και παροχή.

«Δεν επαιτούμε, απαιτούμε», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Τα αιτήματα των ξεναγών υπενθύμισε μιλώντας στη συγκέντρωση η Αιμιλία Σταματοπούλου από την Ομάδα Δράσης. Διεκδικούν μεταξύ άλλων αναδρομική καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (Μάη έως Αύγουστο και Νοέμβρη έως Δεκέμβρη 2020) και ένταξη στο καθεστώς της αναστολής για το 2021, μέχρι να εξασφαλιστεί εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού. Σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών κάλεσε η Αντζελα Μανιάτη, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις από την Ομάδα Δράσης, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο

Σε απολύσεις 37 οδηγών τουριστικών λεωφορείων προχώρησαν δύο μεγάλα γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» και απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων. Υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα οι οδηγοί έδωσαν μάχη για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. «Η απάντηση των εργοδοτών - και ειδικά των δύο αυτών μεγάλων εργοδοτών - ήταν να προχωρήσουν σε εκδικητικές απολύσεις εργαζόμενων οδηγών που συμμετείχαν στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα για υπογραφή Σύμβασης», καταγγέλλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ