Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πάνω απ' όλα η «σταθερότητα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Αιχμές κατά της Τουρκίας ότι με τη στάση της «αποσταθεροποιεί» τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «κορόνα στο κεφάλι» της, περιλάμβανε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια χτες στη διαδικτυακή διακοινοβουλευτική διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος), την ώρα που η Αθήνα αναμένει ακόμα την απάντηση της Αγκυρας για το πότε θα γίνει ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών.

Συγκεκριμένα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, μιλώντας για διάφορες «προκλήσεις» που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την ΕΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της Τουρκίας, της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της κατά Ελλάδας και Κύπρου».

Την ίδια ώρα, ξεπλένοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που φουσκώνει τα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων και δρομολογεί επικίνδυνες διευθετήσεις, έφτασε να ισχυριστεί ότι «υπό το φως των μη απτών αποτελεσμάτων στο πεδίο από αυτήν την επίδειξη δύναμης και υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε επιτέλους μια μερική αποκλιμάκωση». Ζήτησε δε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μάρτη να υπάρχει στο τραπέζι «μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί», ώστε η Τουρκία να πιεστεί τάχα να συμμετάσχει σε «μια θετική ατζέντα».

Ενόψει και της 5μερούς για το Κυπριακό τον Απρίλη, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής, το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν».

«Μπροστάρης» και της «παγκόσμιας στρατηγικής» της ΕΕ

Σε κάθε περίπτωση, έσπευσε να διαβεβαιώσει «συμμάχους» και «εταίρους» ότι «παρά τις προκλήσεις, η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, είναι ενεργό μέρος των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δηλαδή των περιλάλητων τριγώνων και άλλων πολυμερών σχημάτων ΝΑΤΟικής κοπής.

«Αυτοί οι μηχανισμοί δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας. Είναι ανοιχτά σε όλες τις χώρες της περιοχής», είπε, στέλνοντας ξανά μήνυμα στην Τουρκία και βάζοντας ως «μόνη προϋπόθεση» «το αυτονόητο: Τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Θύμισε άλλωστε στα ευρωατλαντικά κέντρα ότι στη μέση της πανδημίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα «το "Φόρουμ Φιλίας", με τη συμμετοχή επτά χωρών. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου», με την Αθήνα να αναλαμβάνει να στοιχίσει μια σειρά χώρες της περιοχής στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, επιδιώκοντας να εξαργυρώσει τις «υπηρεσίες» αυτές προς όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην παρέμβασή του άλλωστε ο ΥΠΕΞ εστίασε στη λεγόμενη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ και στις στοχεύσεις τους περί «σταθερότητας και ασφάλειας», ζητώντας «ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εταίρων» της ΕΕ, «να αναλάβει το ρόλο που της αρμόζει ως αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας», «χρησιμοποιώντας τη μεγάλη ποικιλία εργαλείων και οργάνων που έχει στη διάθεσή της και ενισχύοντας το παγκόσμιο αποτύπωμά της», καθώς «στόχος πρέπει να είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ και η διαφύλαξη των θεμελιωδών αξιών και αρχών μας». Σε αυτό το πλαίσιο, έβαλε θέμα η λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ να έχει καταληχθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου. Κείμενο - μπούσουλας που θα έρθει να αντιστοιχηθεί με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, ώστε σε στενό συντονισμό οι δύο πόλοι του ευρωατλαντικού άξονα να προασπίσουν θέσεις και συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων, κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων, κυρίως της Κίνας.

«Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις προσπάθειες», είπε ο Ν. Δένδιας, «με τη φιλοδοξία να συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα», και παρουσίασε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ναυτική επιχείρηση «Irini» στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου στην παρούσα φάση η φρεγάτα «Aιγαίον» είναι η ναυαρχίδα της δύναμης, που τυπικά ελέγχει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεννοήσεις για την αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι και συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, χώρια τις συμμετοχές σε άλλες ευρωατλαντικές αποστολές, που απλώνονται από την Κεντρική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αραβική Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.

Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» (του Ισραήλ με κράτη του Κόλπου υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ) θέτουν νέα δεδομένα στη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών MED7 φέτος, στην Κρήτη, γύρω από δύο άξονες: «Την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου», με «μια νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο» που «επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουμε στη νότια γειτονιά μας».

  • Στο μεταξύ, τρεις εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά «F-16» που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ