Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ»
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ από τους εργαζόμενους

Ευχαριστήρια επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απέστειλαν οι εργαζόμενοι του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», καθώς το Κόμμα έφερε το πρόβλημά τους στη Βουλή. Η επιστολή, που υπογράφεται εκ μέρους των εργαζομένων από τον ιατρό παθολόγο Μιχάλη Σοφόπουλο, σημειώνει ότι οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Β. Κοντοζαμάνη περιείχαν «πολλές (βολικές) ανακρίβειες» και αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ειπώθηκε πως ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει για το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο 6 οργανικές θέσεις, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά στις 10 κενές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών.

Στο γεγονός ότι φεύγουν τέσσερις επικουρικοί ιατροί (ένας εξ αυτών εγώ) γιατί διορίζονται σε μόνιμες θέσεις, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε πως πρόκειται να διοριστούν σύντομα 2 μόνιμοι ιατροί έπειτα από κρίσεις ΕΣΥ. Η λέξη "σύντομα" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθότι μόνο σε μια από τις εν λόγω 2 θέσεις έχουν τελειώσει οι κρίσεις (στις οποίες έχει γίνει αποδοχή θέσης από την συνάδελφο αρχές Νοέμβρη και ακόμα δεν της έχει έρθει ο διορισμός - τέσσερις μήνες μετά). Η κρίση της δεύτερης θέσης είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, συνεπώς με γνώμονα την υπάρχουσα ταχύτητα της διαδικασίας καταλαβαίνουμε πως το "σύντομα" αποκτά μια πολύ διασταλτική ερμηνεία. Για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα 2 γιατρών, δηλαδή στην ουσία παράταση και όχι επίλυση του προβλήματος, η διοίκηση του νοσοκομείου σύναψε συμφωνία με την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ για έως 6.000 βιοπτικά/μικρά παρασκευάσματα (6.000x21 = 126.000 ευρώ - χρεώσεις ΕΟΠΥΥ - στην τιμή δεν περιλαμβάνονται πιθανές επιπλέον εξετάσεις που προφανώς χρεώνονται επιπρόσθετα).

Για να παρουσιαστεί αυτή η λύση ικανή, αναφέρθηκε σε βιοψίες 104 (;) σαρκωμάτων (;) που απεστάλησαν στο ΕΚΠΑ. Δεν νομίζω να υπήρχαν στον "Αγιο Σάββα" το τελευταίο έτος 104 σαρκώματα. Στην περίπτωση που υπήρχαν, σίγουρα η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, και σίγουρα τα περισσότερα ΔΕΝ πήραν απάντηση σε 7 ημέρες, καθότι κάποια εξ αυτών χρήζουν ιδιαιτέρων χειρισμών. Ειδικότερα, τα οστεοσαρκώματα σε ογκεκτομές, επιπρόσθετα στους υπολοίπους χειρισμούς χρήζουν και αφαλατώσεις, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2 εβδομάδες, ενώ σε κάποια άλλα σαρκώματα επιβάλλεται γονιδιακός έλεγχος ή/και in-situ υβριδισμός ο οποίος επειδή γίνεται σε εξωτερικά εργαστήρια, καθυστερεί επιπλέον. Το τραγελαφικό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως κάποιοι από αυτούς τους έλεγχους γίνονται στο τμήμα γενετικής του "Αγ. Σάββα" με αποτέλεσμα να φεύγουν τα υλικά των ασθενών από το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του "Αγ. Σάββα", να πάνε στο ΕΚΠΑ, να γυρίζουν πίσω στον "Αγ. Σάββα" για γονιδιακό έλεγχο και να ξαναπάνε στο ΕΚΠΑ για την τελική διάγνωση. Ολα αυτά έχει την πληροφόρηση ο κ. Κοντοζαμάνης ότι γίνονται σε 7 ήμερες. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει μικρές βιοψίες στις οποίες ιστοληψία, παρασκευή και ιστολογική εξέταση πραγματοποιούνται σαφώς γρηγορότερα και με πολύ λιγότερο κόστος (ενδεικτικά στη γαστρική βιοψία εξετάζει στο μικροσκόπιο ο γιατρός 1 με 2 πλακίδια - τζαμάκια, ενώ σε μια ριζική μαστεκτομή για καρκίνο γύρω στα 20-30).

Στη δευτερολογία του μίλησε για οικονομία κλίμακας και συνεργασία εργαστηρίων. Αυτό θα μπορούσε να αφορά τις εξετάσεις γενετικής/γονιδιακές που γίνονται κατά κάποιο τρόπο μαζεμένες (για να μην ξοδεύονται πανάκριβα αντιδραστήρια δουλεύοντας λίγα δείγματα σε μηχανήματα με χαμηλή πληρότητα ανεβάζοντας το κόστος εξέτασης) ή αιμοπαθολογοανατομικές εξετάσεις (λεμφώματα, μυελώματα, μυελοδυσπλασίες) που γίνονται ήδη σε εξειδικευμένο κέντρο καθότι απαιτούν ειδικά αντισώματα. Ωστόσο, επειδή το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του "Αγ. Σάββα" κάνει εξετάσεις ανοσοϊστοχημείας και λόγω της ιδιαιτερότητας του υλικού (βιοψίες καρκίνου, βιοδείκτες για θεραπεία) τα μηχανήματά του δεν λειτουργούν σχεδόν ποτέ με χαμηλή πληρότητα, δεν τίθεται θέμα σπάταλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ