Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
«Πακέτα» και έργα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους γρήγορα και απλά...

Τροπολογία - δωράκι στους μεγάλους επιχειρηματίες του Τουρισμού η αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε παραλίες και αιγιαλό

Eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι από χτες η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις. Με αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο νομοθετικό πλαίσιο που της κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο φόντο των δισεκατομμυρίων που αναμένονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης», συνεχίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, με σκοπό να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η παραπέρα ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών. Στόχος η μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στις δημόσιες λειτουργίες, η ακόμα πιο γενναία χρηματοδότησή τους μέσα από τα κρατικά έργα, η εξάλειψη και των τελευταίων εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης ακόμα και σε περιοχές NATURA.

Συνοπτικά, αυτό που προωθείται είναι ο εκσυγχρονισμός του νόμου 4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές συνθήκες, που προβλέπει την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα χρηματοδοτικά πακέτα εύκολα και γρήγορα. Ετσι αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων, που ανατίθενται και σε ιδιώτες, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό στις υπηρεσίες, τις οποίες χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αποψιλώνουν. Επιταχύνονται οι διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων με εκπτώσεις στο πεδίο της διαφάνειας, αλλά και της ασφάλειας.

Επεκτείνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, που λειτουργούν υπέρ των μεγάλων ομίλων, αφού επιτρέπουν στις μεγάλες επιχειρήσεις να αλώσουν την αγορά συμβάσεων. Ιδιωτικοποιούνται αντικείμενα που σήμερα ασκούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Προχωρά η εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων, αξιοποιώντας το ΤΕΕ ως κεντρικό θεσμικό φορέα, αντί οι δημόσιες υπηρεσίες να ενισχυθούν με προσλήψεις μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων. Ουσιαστικά, πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του κράτους.

Ακόμα, επεκτείνεται ο θεσμός διαιτησίας σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, με το κράτος ουσιαστικά να παραιτείται ακόμα και από τη δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του. Επιτρέπει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων «ήπιας» τάχα μορφής σε περιοχές «NATURA 2000». Περιέχονται άρθρα για το πλαίσιο συμβάσεων που αφορούν την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, ασκώντας κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων των επενδυτών, μέσω του εισηγητή του, Κ. Μαμουλάκη, χρέωσε στο νομοθέτημα της κυβέρνησης «δυσλειτουργίες και χωρίς αναγκαιότητα δευτερογενούς νομοθέτησης που δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ως χώρα να ανταποκριθούμε και να απορροφήσουμε, ει δυνατόν, πάντα με ένα πλαίσιο θωράκισης του δημοσίου συμφέροντος, τους πόρους οι οποίοι θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον τρόπο και τις διαδικασίες που έχουν επιλεγεί». Βέβαια, ο ίδιος βρήκε ότι «προφανώς και υπάρχουν θετικά εδάφια» που έρχονται «να ενισχύσουν τη δική μας μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια»...

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της ...όλης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που έδειξε πόσο μοιάζουν, ήταν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος τάχθηκε κατά του άρθρου 219 του νομοσχεδίου που προβλέπει ...«ήπια» βιομηχανική δράση σε περιοχές NATURA, για να του υπενθυμίσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, πως «ο κ. Φάμελλος, ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, και του δίνω εύγε για τη στάση του, όταν βρέθηκε σε ένα παρόμοιο σημείο, όχι μόνο δεν υποχώρησε στα συλλαλητήρια που γίνονταν με χιλιάδες κόσμου και με χιλιάδες υπογραφών, αλλά συνέχισε την πολιτική του και διέσωσε την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία», «πώς ζητάτε τώρα εγώ να κάνω άλλα;». Η αναφορά του υπουργού ήταν για την καύση απορριμάτων από την «ΑΓΕΤ Ηρακλής»...

Συνθήκες καταλήστευσης και του περιβάλλοντος

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σημείωσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που περιέχει μια σειρά από ρυθμίσεις που διευκολύνουν την υλοποίηση του βασικού, άμεσου οικονομικού ρόλου του κράτους ως χρηματοδότη των ομίλων, μέσα από τις κρατικές αγορές εμπορευμάτων και έργων στις σύγχρονες συνθήκες. Οι νέες ρυθμίσεις ευθυγραμμίζουν το πλαίσιο των συμβάσεων με τους γενικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης και τις προτεραιότητες που έχει. Στοχεύουν στην καλύτερη αξιοποίηση, από πλευράς του μεγάλου κεφαλαίου, του επεκτατικού πακέτου της ερχόμενης περιόδου και είναι αρκετά τα δισεκατομμύρια».

Προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο ακολουθεί, διορθώνει και ολοκληρώνει το πλαίσιο που κατέθεσε το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αντίστοιχες αλλαγές όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων». «Εναν στόχο», έχετε, ανέφερε προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, «τη γρήγορη πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα έργα και τη γρήγορη κερδοφορία τους. Δηλαδή, ισοπεδώνετε ό,τι δυσχέραινε την ανεμπόδιστη δράση του μεγάλου κεφαλαίου».

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε και τις αιφνιδιαστικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση προχτές τη νύχτα και αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, με τις οποίες προβλέπεται η αναστολή, έως τις 31 Οκτώβρη, της εκτέλεσης κατεδαφίσεων για κάθε είδους κατασκευές σε παραλίες, σε αιγιαλό, όχθες κ.λπ., «δίνοντας τον χρόνο για να τα νομιμοποιήσετε σε όφελος κυρίως των μεγαλοξενοδόχων και βεβαίως σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και του περιβάλλοντος. Ντροπή», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, τοποθετούμενος στα άρθρα που προβλέπουν αλλαγές στο πλαίσιο των συμβάσεων ώστε οι νέες αγορές για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, ανέφερε ότι «σε κάθε παράγραφο κάθε εγγράφου που σχετίζεται με την προδιαγραφή κάθε αντικειμένου των εξοπλιστικών προμηθειών, προμετωπίδα είναι η φράση "η εναρμόνιση του εθνικού με το συμμαχικό αμυντικό σχεδιασμό ΝΑΤΟ και ΕΕ". Πρόκειται για ακριβή μεταφορά από τα σχετικά επίσημα κείμενα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Οσο για το ότι μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται διασφαλίζεται η διαφάνεια ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε: «Να χαίρεστε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου προμηθειών στρατιωτικού υλικού. Η "Ντασό", η "Lokheed Martin", η "Naval Group", η HDV σάς στέλνουν το μήνυμα ότι στο κοστολόγιο του κάθε οπλικού συστήματος έχουν ενσωματώσει και το κόστος χρηματισμού, εξαγοράς και ευνοϊκής αντιμετώπισης των προσφορών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ