Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συρροές κρουσμάτων, πρωτόκολλα - «λάστιχο» και εργοδοτικές απειλές

Τις συρροές κρουσμάτων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας. Μέσα στις τελευταίες 20 μέρες, το Σωματείο έχει καταγράψει 38 κρούσματα και πολλαπλάσιες καταγγελίες εργαζομένων για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στους χώρους δουλειάς. Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος δεν είναι γνωστές αφού η εργοδοσία ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις το ...πρωτόκολλο της απόκρυψης των κρουσμάτων.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει άμεσα το κατάστημα για απολύμανση και ιχνηλάτηση όταν υπάρχει κρούσμα. Καμία εταιρεία δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές όταν εμφανίζεται κρούσμα. Αν τα σωματεία μας δεν έμπαιναν μπροστά στο να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση στο λαό της περιοχής ο νόμος της σιωπής θα κυριαρχούσε», τονίζει το Σωματείο. Δίπλα στα παραπάνω, εργαζόμενοι σε μεγάλη τοπική αλυσίδα καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα διαγνωστικά τεστ.

«Δεν προβλέπονται» μέτρα ουσιαστικής προστασίας

Το τελευταίο παράδειγμα της έκθεσης των εργαζομένων στην πανδημία αποτελεί το κατάστημα Περιβόλας της αλυσίδας «Σκλαβενίτης». Σε αυτό, το Σωματείο μετρά τις τελευταίες μέρες «20 και πλέον κρούσματα», τα 5 από τα οποία επιβεβαιώθηκαν «μόλις τη Δευτέρα». Στα αιτήματα του Σωματείου για μοριακά τεστ σε όλο το προσωπικό, θερμομέτρηση στους εργαζόμενους και μείωση στις κάρτες εισόδου, «η απάντηση των εκπροσώπων της επιχείρησης ήταν "δεν προβλέπεται"». Ενώ στην ερώτηση για τον αριθμό των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο κατάστημα ισχυρίστηκαν ότι αυτά είναι «μόλις 10 από την αρχή της πανδημίας»! «Τους καλούμε να το ανακοινώσουν και στο προσωπικό τους που νοσεί», σχολιάζει το Σωματείο. Απαιτεί να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να ανασταλεί η λειτουργία των καταστημάτων που έχουν συρροή κρουσμάτων, αλλά και για την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων.

Συνεχίζεται ο χορός της συγκάλυψης

Τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την αύξηση των κρουσμάτων στα εργοστάσια του κλάδου καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. «Πρόσφατο παράδειγμα η ανησυχητική αύξηση και εξάπλωση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων σε μεγάλη επιχείρηση στο Κρυονέρι (Σκαγιάς) και στο Κορωπί (Αφοί Βλάχου)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Οσον αφορά τη στάση της εργοδοσίας υπογραμμίζει την προσπάθεια «να αποκρύψει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων», το γεγονός ότι «δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους» αλλά προσπαθεί να τους «εφησυχάσει» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ανησυχία», «όποιος θέλει να πάει να κάνει τεστ», με αποτέλεσμα να «αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που μαθαίνουμε ότι νοσούν». Μάλιστα, σε μια περίπτωση η εργοδοσία ζητάει και τα «ρέστα» από το Συνδικάτο και «απειλεί» με επιστολή του νομικού της συμβούλου ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες «γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον αριθμό των κρουσμάτων».

Τέλος, στο Συνδικάτο φτάνουν καθημερινά καταγγελίες εργαζόμενων γονιών για πιέσεις που δέχονται από εργοδότες να μην πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται είτε να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους στη δουλειά είτε να «επιστρατεύουν» παππούδες και γιαγιάδες, αυξάνοντας σε κάθε περίπτωση τους κινδύνους για την υγεία των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ