Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Νέα περιοριστικά μέτρα και προκλήσεις απέναντι στη λαϊκή διεκδίκηση

Κι αν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό νέο από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολ. Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων για τη «μείωση της κινητικότητας», βάζοντας μάλιστα ξανά στο στόχαστρο τους λαϊκούς αγώνες.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Πέμπτη 4 Μάρτη, στις 6 το πρωί, έως και τις 16 Μάρτη. Συγκεκριμένα, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» ή σε «βαθύ κόκκινο», εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Πλέον, η απαγόρευση θα είναι από τις 7 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το ωράριο τις καθημερινές είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, όπως και για τις άλλες περιοχές της χώρας που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες κινδύνου.

Παράλληλα, αλλάζουν οι κωδικοί «6» και «2» στα sms που στέλνουν οι πολίτες για μετακίνηση: Με το «6» (σωματική άσκηση ή εξυπηρέτηση ανάγκης κατοικίδιων) η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο (όχι με αυτοκίνητο). Για το «2» (τρόφιμα) και το «3» (τράπεζα/δημόσια υπηρεσία) θα ισχύσει χιλιομετρικός περιορισμός δύο χιλιομέτρων ή μετακίνηση εντός δήμου. Επίσης, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τη μετακίνηση με τον κωδικό «4» καθώς θα απαιτούνται διευκρινίσεις από τα ελεγκτικά όργανα.

Προκαλώντας ξανά η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού, επιχείρησε να «δείξει» ως υπεύθυνους για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων όσους συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Την ίδια στιγμή δηλαδή που μπροστά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ουσιαστικής προστασίας, αλλά προσθέτει και νέα βάρη στον λαό, τον δείχνει από πάνω και ως υπεύθυνο, και τον καλεί να πάψει να διεκδικεί για την υγεία και τη ζωή του.

Εκτός αυτού, όμως, λίγα λεπτά πιο πριν ο υπουργός ομολόγησε ότι με τα νέα μέτρα θα δοθεί «ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους στους χώρους εργασίας και στις συνάξεις σε σπίτια που αποτελούν τις βασικές αιτίες έκρηξης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες». Ομολογία λοιπόν αυτού που τόσους μήνες φωνάζουν, παρά τις προσπάθειες της φίμωσης, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς εργαζομένων, που είναι η ασυδοσία και οι εκβιασμοί στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια, προσφέροντας «ασυλία» στην εργοδοσία για να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και χτες δεν ανακοινώθηκε τίποτε ουσιαστικό σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις γενικές αναφορές σε «ένταση των ελέγχων». Θυμίζουμε ότι ακόμα και σήμερα, ένα σχεδόν μήνα μετά την κυβερνητική εξαγγελία, δεν έχει λειτουργήσει η περιβόητη πλατφόρμα για τα δωρεάν rapid τεστ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 20 άτομα.

Στο «βαθύ κόκκινο» πλέον είναι: Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός Μεγανησίου), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός Σκύρου) και Δήμος Καλυμνίων. Σε αυτές τις περιοχές δεν θα λειτουργούν τα σχολεία «διά ζώσης» εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής. Τέλος, διευκρινίστηκε πως για τη Λάρισα τα αυστηρότερα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Μάρτη, λόγω του σεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ