Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες

Με Ερώτηση στη Βουλή απαιτεί τον άμεσο επαναπατρισμό τους με ευθύνη κυβέρνησης και εφοπλιστών

Στη Βουλή με νέα Ερώτηση φέρνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την επείγουσα ανάγκη για άμεσο επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων ναυτεργατών στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και σε κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι παραμένουν ακόμα και πάνω από 12 μήνες όμηροι εν πλω, μέσα στα καράβια, λόγω της πανδημίας. Το ΚΚΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους σε βάρος της υγείας και της ζωής των εγκλωβισμένων ναυτεργατών, καθώς κυβέρνηση και εφοπλιστές τούς έχουν εγκαταλείψει απροστάτευτους στην πανδημία.

Αφορμή για την Ερώτηση στάθηκαν καταγγελίες ναυτεργατών που καταφτάνουν κατά δεκάδες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Παράλληλα με τον εγκλωβισμό, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την έξαρση της πανδημίας μέσα στα πλοία, ενώ καταγγέλλονται ελλείψεις ακόμα και σε αντισηπτικά, πόσο μάλλον αν υπάρξουν ανάγκες για παροχή οξυγόνου ή διασωλήνωση.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

Η Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρει συγκεκριμένα: «Μεγάλος αριθμός ναυτεργατών παραμένει εγκλωβισμένος στα ποντοπόρα πλοία πριν και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, και η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αδιαφορούν προκλητικά για τον επαναπατρισμό τους, που είναι καθολικό αίτημα των ναυτεργατών.

Οπως πληροφορούμαστε, μέσα στα καράβια καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού και το υπουργείο δεν έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση. Σχετικές καταγγελίες μιλούν για εκτεταμένο φαινόμενο διάδοσης του ιού, που αποκρύπτεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες, και για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων και μέσων προστασίας των ναυτεργατών, ακόμα και σε μάσκες ή αντισηπτικά. Σημειώνεται πως σε αρκετά λιμάνια οι αρχές που επιβιβάζονται στα πλοία (πολυμελείς ομάδες) δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σε περίπτωση παρατήρησης δημιουργούν προβλήματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των εφοπλιστών είναι μεγάλες. Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, που καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση των ποντοπόρων πλοίων, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις και χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, οι οποίοι έδωσαν αποφασιστική απάντηση με την πρόσφατη απεργιακή τους κινητοποίηση.

Το ΚΚΕ ζητάει από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση στα πλοία και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, της ζωής και τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών. Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο και αφορά χιλιάδες ναυτεργάτες στη διεθνή ναυτιλία, όπως αναφέρεται σε στοιχεία του ΙΜΟ, δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση και το υπουργείο.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Πόσα κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία και στα κρουαζιερόπλοια (Ελληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες), τι προβλήματα αντιμετώπισαν και ποια είναι η κατάσταση των κρουσμάτων;
  • Τι οδηγίες δίνονται από το υπουργείο στα πλοία αν παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα, τι ενέργειες γίνονται και τι προβλήματα λαμβάνουν χώρα στην εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο στο κράτος όπου βρίσκεται ή προσεγγίζει το πλοίο;
  • Πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση ύποπτου κρούσματος όταν το πλοίο είναι εν πλω, με πρώτο λιμάνι άφιξης μετά από αρκετές μέρες, και τι γίνεται αν το πλοίο βρίσκεται στη ράδα (αγκυροβόλιο) για πολλές μέρες;
  • Τι θα γίνει αν υπάρξει έντονο αναπνευστικό ή άλλο πρόβλημα υγείας; Τι μέσα διαθέτει και χρησιμοποιεί το πλοίο;
  • Πώς καλύπτονται οι βάρδιες σε περίπτωση κρουσμάτων;
  • Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της πραγματοποίησης τεστ και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τον εμβολιασμό των ναυτεργατών; Εχει εξετάσει το υπουργείο την περίπτωση δημιουργίας σχετικών υποδομών, τουλάχιστον στα μεγάλα λιμάνια, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τον άμεσο επαναπατρισμό των πληρωμάτων που είναι εγκλωβισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ποντοπόρα πλοία;».
Προσπάθεια «κουκουλώματος»

Κυβέρνηση και εφοπλιστές όχι μόνο προσπαθούν να «κουκουλώσουν» όλα τα παραπάνω, αλλά αρνούνται να αποδεχτούν τα αιτήματα των ναυτεργατών και των ταξικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία στηρίζει και έχει αναδείξει το ΚΚΕ, ζητώντας να γίνουν εντατικές, συστηματικές παρεμβάσεις σε όλες τις χώρες, αξιοποιώντας πρεσβείες και προξενικά λιμεναρχεία, για να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός των ναυτεργατών, να εξευρεθούν λιμάνια - σταθμοί όπου θα μπορούν να ξεμπαρκάρουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες να εξασφαλίσουν κάθε μεταφορικό μέσο που απαιτείται για την επιστροφή τους στα σπίτια τους. Αυτά όμως προϋποθέτουν να βάλουν οι εφοπλιστές το χέρι στην τσέπη, κάτι που μέχρι τώρα αρνούνται.

Το ...ενδιαφέρον του υπουργείου Ναυτιλίας και συνολικά της κυβέρνησης εξακολουθεί να περιορίζεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο στις 26 Φλεβάρη, σε κάποιες παρεμβάσεις «στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, καθώς και σε τακτικές και άτυπες συναντήσεις σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο», προκειμένου «να λαμβάνεται δεόντως υπόψη ο ρόλος των ναυτικών ως ουσιωδών εργαζομένων κατά τη διαχείριση περιπτώσεων αντικατάστασης ναυτικών επί του πλοίου ή πρόσβασής τους στην ξηρά».

Αντίστοιχα, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών όχι μόνο κάνει το «κορόιδο», αλλά ο πρόεδρός της Θ. Βενιάμης σε μήνυμά του αναφέρει λίγο πολύ ότι οι εγκλωβισμένοι ναυτεργάτες για να επαναπατριστούν θα πρέπει να περιμένουν να εμβολιαστούν!

Συγκεκριμένα, απευθύνει εκκλήσεις «προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θεωρήσουν τους ναυτικούς "απαραίτητους" εργαζόμενους» και «να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους». «Αυτό θα διασφαλίσει ένα περιβάλλον χωρίς Covid-19 για τους ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού, καθώς και τη διευκόλυνση των αλλαγών και του επαναπατρισμού των πληρωμάτων, που επί του παρόντος έχουν διαταραχθεί σοβαρά, προστατεύοντας παράλληλα την αδιάλειπτη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ