ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αμερικανικές προσπάθειες αναβάθμισης του σχήματος απέναντι στην Κίνα

Για πρώτη φορά (τηλε)συναντιούνται σήμερα στο πλαίσιο του σχήματος Quad οι ηγέτες των ΗΠΑ, Ινδίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας

Τηλε - Σύνοδο Κορυφής με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι τέσσερις χώρες του σχήματος Quad (Quadrilateral Security Dialogue - Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια) συναντιούνται σε επίπεδο ηγετών χωρών.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη επισημάνει ότι η Σύνοδος αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της προτεραιότητας που η Ουάσιγκτον δίνει σε Ασία - Ειρηνικό, με φόντο απανωτές παρεμβάσεις για τη «σημαντικότερη απειλή» που συνιστά η Κίνα για τις ΗΠΑ. Σε αυτήν τη βάση, η κυβέρνηση Μπάιντεν επενδύει στη στενότερη συνεργασία με δυνάμεις στις οποίες η ραγδαία ανέλιξη της Κίνας προκαλεί πίεση.

Τη Σύνοδο ανακοίνωσε επίσημα και η κυβέρνηση Μόντι στην Ινδία, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θα ανταλλάξουν απόψεις για πρακτικούς τομείς συνεργασίας με κατεύθυνση τη διατήρηση ενός Ινδο-Ειρηνικού ελεύθερου, ανοιχτού και χωρίς αποκλεισμούς».

Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι «το Quad έχει πολύ κεντρική θέση τόσο στην αντίληψη των ΗΠΑ για την περιοχή, όσο και στη δική μας (...) Θα εξελιχθεί σε σοβαρό χαρακτηριστικό της αφοσίωσής μας στην περιοχή. Αλλά δεν θα αποκτήσει μεγάλη γραφειοκρατία με κάποια μεγάλη γραμματεία και τέτοια πράγματα. Θα πρόκειται για τέσσερις ηγέτες, τέσσερις χώρες, που θα εργάζονται από κοινού εποικοδομητικά για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για τον Ινδο-Ειρηνικό, κάτι που είναι καλό για όλους στον Ινδο-Ειρηνικό».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο δήλωσε πριν κάποιες μέρες ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίντε Σούγκα, θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ «το νωρίτερο δυνατό», χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Eφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Σούγκα, θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στις ΗΠΑ, μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Χερσαίες βάσεις με συστήματα «μεγάλης εμβέλειας» αναζητούν οι ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις χώρες του σχήματος Quad τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους και στον στρατιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων με κοινά γυμνάσια.

Τον περασμένο Νοέμβρη, η Αυστραλία ακολούθησε τους άλλους τρεις για πρώτη φορά στις ετήσιες ασκήσεις με τον κωδικό «Malabar», τις οποίες πρωτοξεκίνησαν το 1992 Ινδία και ΗΠΑ, αλλά συμπλήρωσε το 2015 και η Ιαπωνία.

Επίσης, ενδεικτικές των σχεδιασμών που μελετούν τα κυβερνητικά και στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ, είναι οι επισημάνσεις που έκανε, μιλώντας πρόσφατα σε Επιτροπή της Γερουσίας, ο ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον, επικεφαλής της Διοίκησης Ινδικού - Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εστιάζοντας στη σημασία να αποκτήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα σε Ασία - Ειρηνικό χερσαίες βάσεις.

«Μια ευρύτερη βάση με συστήματα ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που θα μπορούν να στηριχτούν από όλες μας τις επίγειες δυνάμεις - όχι απλά τις ναυτικές και τις εναέριες αλλά και τις χερσαίες - είναι κρίσιμης σημασίας για να σταθεροποιήσουμε το όλο και πιο ασταθές περιβάλλον στον δυτικό Ειρηνικό...», είπε.

  • Στο μεταξύ, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας για τους όρους που θα συνεχιστεί η παρουσία των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών στην ασιατική χώρα, η Σεούλ συμφώνησε να αυξήσει κατά 13,9% την οικονομική συμβολή της για το 2021. Το ποσοστό χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Λίστα προτεραιοτήτων και «γεωπολιτικών δοκιμασιών» για τα αμερικανικά μονοπώλια

Τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ισχυριζόμενος ότι βασικό κριτήριο της κυβέρνησης για τη χάραξή τους είναι... «το τι θα σημάνει αυτή η πολιτική για τους Αμερικανούς εργάτες και τις αμερικανικές οικογένειες»!

Φυσικά, ένας προς έναν οι άξονες που παρουσίασε αφορούν στις προτεραιότητες των αμερικανικών μονοπωλίων και την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, στις συνθήκες της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης και των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στις προτεραιότητες ξεχώρισε τη «διαχείριση της σχέσης μας με την Κίνα», την οποία χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία του 21ου αιώνα».

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες:

-- Την οικοδόμηση μιας «πιο σταθερής και χωρίς εξαιρέσεις παγκόσμιας οικονομίας», που θα επιφέρει «ασφάλεια και ευκαιρίες για περισσότερους Αμερικανούς».

-- Την «ανανέωση της δημοκρατίας εντός και εκτός συνόρων» - με τη γνωστή ρητορική που συνοδεύει διαχρονικά τις επεμβάσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο - αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι «ισχυρές δημοκρατίες» είναι «μια πιο αξιόπιστη αγορά για τα δικά μας αγαθά και υπηρεσίες».

-- Την «αναβίωση των σχέσεών μας με συμμάχους και εταίρους», σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις αυτές είναι πολλαπλασιαστής δύναμης και μοναδικός άσσος για τις ΗΠΑ».

-- Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση μιας «επανάστασης πράσινης Ενέργειας», φροντίζοντας να υπογραμμίσει ότι πέρα από την «υγεία του λαού μας» αυτή είναι απαραίτητη για «την οικονομία μας, την ασφάλειά μας».

-- Την εξασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας στην τεχνολογία,«γιατί είναι κρίσιμη για την επικράτηση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία» και γιατί «θέλουμε να ενισχύσουμε τις άμυνές μας απέναντι σε κακούς δρώντες».

-- Την ανάσχεση της πανδημίας και την «ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας στην Υγεία», ώστε «να αποτραπούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον».

Με βάση τις παραπάνω προτεραιότητες, ο Αντ. Μπλίνκεν έκανε έναν απολογισμό των πρώτων 50 ημερών διακυβέρνησης Μπάιντεν, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του «Τετραμερούς Διαλόγου Ασφαλείας» με Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία (σχήμα Quad), την διοργάνωση Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στις 22 Απρίλη, τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με 2 δισ. δολάρια για την πραγματοποίηση εμβολιασμών σε αναπτυσσόμενες χώρες (στο φόντο της «διπλωματίας των εμβολίων» που επίσης «τρέχουν» Κίνα και Ρωσία) κ.ά. Σημείωσε ακόμα πως σταμάτησε η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τελική έγκριση στο πακέτο των 1,9 τρισ. δολ.

Νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την τελική έγκριση στο πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων που μαζί με ορισμένα εφάπαξ ή ολιγόμηνα ψίχουλα για τη διαχείριση των πιο ακραίων συνεπειών της πανδημίας στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, περιλαμβάνει νέα βαρβάτα «δώρα» για ισχυρά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους.

Χαρακτηριστικό, την ίδια ώρα που έμειναν εκτός νομοσχεδίου ακόμα και οι διατάξεις για αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια (που και πάλι δεν εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις ανάγκες), στο πακέτο, μεταξύ των άλλων χρηματοδοτήσεων για τα μονοπώλια, συμπεριλήφθηκε νέα κρατική επιχορήγηση ύψους 14 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, η οποία έχουν ήδη λάβει άλλα 25 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Πολλαπλές πληγές για τον λαό δέκα χρόνια μετά την τριπλή καταστροφή

Μια σειρά σοβαρά μέτρα προφύλαξης στο σταθμό της Φουκοσίμα, πολύ πριν το σεισμό, θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους...
Μια σειρά σοβαρά μέτρα προφύλαξης στο σταθμό της Φουκοσίμα, πολύ πριν το σεισμό, θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους...
Μέρα οργής και θλίψης ήταν η χτεσινή στην Ιαπωνία, καθώς συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την τριπλή καταστροφή που έπληξε το λαό της χώρας, μετά το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε, αλλά και το πυρηνικό «δυστύχημα» στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Στις 14.46 τοπική ώρα, όλη η Ιαπωνία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, που υπολογίζονται σε 18.500, μαζί με αγνοούμενους, τα ίχνη των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έσπευσε να μιλήσει για το πόσο αφόρητο είναι να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους και πρόσθεσε ότι η χώρα «πάντα ξεπερνά κάθε κρίση με κουράγιο και ελπίδα».

Ωστόσο η τριπλή καταστροφή του 2011 έφερε στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο το κόστος που έχει για τον λαό η κυριαρχία του καπιταλιστικού κέρδους. Μια σειρά πλευρές που ήρθαν στο φως ανέδειξαν ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, η πολυεθνική «TEPCO», δεν είχε λάβει μια σειρά σοβαρά μέτρα προφύλαξης, στο όνομα του κόστους που όλα τα μονοπώλια «περιορίζουν» για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Μεταξύ άλλων, αποκαλύφτηκε ότι πολύ πριν το σεισμό της 11ης Μάρτη είχαν σημειωθεί αλλά αποσιωπηθεί διάφορα «συμβάντα» στη λειτουργία των αντιδραστήρων του σταθμού, τα οποία έδειχναν ότι η εταιρεία προέκρινε τη «βραχυπρόθεσμη αποδοτικότητα» σε βάρος της «μακροπρόθεσμης ασφάλειας». Κι όλα αυτά σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Χαρακτηριστικό ήταν ακόμα και το ότι τα εργοστάσια είχαν φτιαχτεί παραλιακά (παρά τους κινδύνους για τσουνάμι) και μόλις κάποια μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ώστε να μη μειώνονται η απόδοση και το κέρδος από τυχόν άντληση του θαλασσινού νερού ψύξης σε μεγαλύτερο ύψος.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ιαπωνία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας μετά την έκλυση τεράστιων ποσοστών ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ενώ ολόκληρες πόλεις στην περιοχή της Φουκουσίμα χαρακτηρίζονται «φαντάσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ