Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Πολλαπλές πληγές για τον λαό δέκα χρόνια μετά την τριπλή καταστροφή

Μια σειρά σοβαρά μέτρα προφύλαξης στο σταθμό της Φουκοσίμα, πολύ πριν το σεισμό, θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους...
Μια σειρά σοβαρά μέτρα προφύλαξης στο σταθμό της Φουκοσίμα, πολύ πριν το σεισμό, θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους...
Μέρα οργής και θλίψης ήταν η χτεσινή στην Ιαπωνία, καθώς συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την τριπλή καταστροφή που έπληξε το λαό της χώρας, μετά το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε, αλλά και το πυρηνικό «δυστύχημα» στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Στις 14.46 τοπική ώρα, όλη η Ιαπωνία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, που υπολογίζονται σε 18.500, μαζί με αγνοούμενους, τα ίχνη των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έσπευσε να μιλήσει για το πόσο αφόρητο είναι να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους και πρόσθεσε ότι η χώρα «πάντα ξεπερνά κάθε κρίση με κουράγιο και ελπίδα».

Ωστόσο η τριπλή καταστροφή του 2011 έφερε στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο το κόστος που έχει για τον λαό η κυριαρχία του καπιταλιστικού κέρδους. Μια σειρά πλευρές που ήρθαν στο φως ανέδειξαν ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, η πολυεθνική «TEPCO», δεν είχε λάβει μια σειρά σοβαρά μέτρα προφύλαξης, στο όνομα του κόστους που όλα τα μονοπώλια «περιορίζουν» για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Μεταξύ άλλων, αποκαλύφτηκε ότι πολύ πριν το σεισμό της 11ης Μάρτη είχαν σημειωθεί αλλά αποσιωπηθεί διάφορα «συμβάντα» στη λειτουργία των αντιδραστήρων του σταθμού, τα οποία έδειχναν ότι η εταιρεία προέκρινε τη «βραχυπρόθεσμη αποδοτικότητα» σε βάρος της «μακροπρόθεσμης ασφάλειας». Κι όλα αυτά σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Χαρακτηριστικό ήταν ακόμα και το ότι τα εργοστάσια είχαν φτιαχτεί παραλιακά (παρά τους κινδύνους για τσουνάμι) και μόλις κάποια μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ώστε να μη μειώνονται η απόδοση και το κέρδος από τυχόν άντληση του θαλασσινού νερού ψύξης σε μεγαλύτερο ύψος.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ιαπωνία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας μετά την έκλυση τεράστιων ποσοστών ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ενώ ολόκληρες πόλεις στην περιοχή της Φουκουσίμα χαρακτηρίζονται «φαντάσματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ