Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Λίστα προτεραιοτήτων και «γεωπολιτικών δοκιμασιών» για τα αμερικανικά μονοπώλια

Τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ισχυριζόμενος ότι βασικό κριτήριο της κυβέρνησης για τη χάραξή τους είναι... «το τι θα σημάνει αυτή η πολιτική για τους Αμερικανούς εργάτες και τις αμερικανικές οικογένειες»!

Φυσικά, ένας προς έναν οι άξονες που παρουσίασε αφορούν στις προτεραιότητες των αμερικανικών μονοπωλίων και την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, στις συνθήκες της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης και των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στις προτεραιότητες ξεχώρισε τη «διαχείριση της σχέσης μας με την Κίνα», την οποία χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία του 21ου αιώνα».

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες:

-- Την οικοδόμηση μιας «πιο σταθερής και χωρίς εξαιρέσεις παγκόσμιας οικονομίας», που θα επιφέρει «ασφάλεια και ευκαιρίες για περισσότερους Αμερικανούς».

-- Την «ανανέωση της δημοκρατίας εντός και εκτός συνόρων» - με τη γνωστή ρητορική που συνοδεύει διαχρονικά τις επεμβάσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο - αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι «ισχυρές δημοκρατίες» είναι «μια πιο αξιόπιστη αγορά για τα δικά μας αγαθά και υπηρεσίες».

-- Την «αναβίωση των σχέσεών μας με συμμάχους και εταίρους», σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις αυτές είναι πολλαπλασιαστής δύναμης και μοναδικός άσσος για τις ΗΠΑ».

-- Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση μιας «επανάστασης πράσινης Ενέργειας», φροντίζοντας να υπογραμμίσει ότι πέρα από την «υγεία του λαού μας» αυτή είναι απαραίτητη για «την οικονομία μας, την ασφάλειά μας».

-- Την εξασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας στην τεχνολογία,«γιατί είναι κρίσιμη για την επικράτηση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία» και γιατί «θέλουμε να ενισχύσουμε τις άμυνές μας απέναντι σε κακούς δρώντες».

-- Την ανάσχεση της πανδημίας και την «ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας στην Υγεία», ώστε «να αποτραπούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον».

Με βάση τις παραπάνω προτεραιότητες, ο Αντ. Μπλίνκεν έκανε έναν απολογισμό των πρώτων 50 ημερών διακυβέρνησης Μπάιντεν, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του «Τετραμερούς Διαλόγου Ασφαλείας» με Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία (σχήμα Quad), την διοργάνωση Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στις 22 Απρίλη, τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με 2 δισ. δολάρια για την πραγματοποίηση εμβολιασμών σε αναπτυσσόμενες χώρες (στο φόντο της «διπλωματίας των εμβολίων» που επίσης «τρέχουν» Κίνα και Ρωσία) κ.ά. Σημείωσε ακόμα πως σταμάτησε η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τελική έγκριση στο πακέτο των 1,9 τρισ. δολ.

Νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την τελική έγκριση στο πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων που μαζί με ορισμένα εφάπαξ ή ολιγόμηνα ψίχουλα για τη διαχείριση των πιο ακραίων συνεπειών της πανδημίας στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, περιλαμβάνει νέα βαρβάτα «δώρα» για ισχυρά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους.

Χαρακτηριστικό, την ίδια ώρα που έμειναν εκτός νομοσχεδίου ακόμα και οι διατάξεις για αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια (που και πάλι δεν εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις ανάγκες), στο πακέτο, μεταξύ των άλλων χρηματοδοτήσεων για τα μονοπώλια, συμπεριλήφθηκε νέα κρατική επιχορήγηση ύψους 14 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, η οποία έχουν ήδη λάβει άλλα 25 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ