ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Διευθετήσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Στην αρμόδια Επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο. Την απόσυρση της σύμβασης ζήτησε το ΚΚΕ

INTIME NEWS

Τις τελευταίες διευθετήσεις που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στην προκειμένη περίπτωση ο όμιλος «LAMDA», για να προχωρήσει απρόσκοπτα η «επένδυση» του Ελληνικού, τακτοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων», το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά παρεκκλίσεων ακόμα και από αυτήν τη νομοθεσία της πολεοδόμησης για να «λυθούν τα χέρια» του επενδυτή, διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την «Ελληνικό ΑΕ», η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης. Γίνεται καταγραφή της περιοχής για την πολεοδόμηση και προβλέπονται οι εγγραφές στο κτηματολόγιο, ο καθορισμός ποιων εκτάσεων μετά την παρέλευση 99 ετών... που διαρκεί η παραχώρηση, επιστρέφουν στο Δημόσιο και ποιες παραμένουν στην κυριότητα του παραχωρησιούχου κ.ά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, από τη στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου, δίνοντας το στίγμα του, το χαρακτήρισε «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας και στο συγκεκριμένο ζήτημα κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για καθυστέρηση της «επένδυσης». Προχώρησε σε συμβουλές στην κυβέρνηση για να αποφύγει αντιδράσεις, όπως «να περιφραχτεί μόνο το εργοτάξιο», ή να περιφραχτούν τμηματικά ο αιγιαλός, η παραλία και το πάρκο ανάλογα με το πώς θα προωθούνται τα έργα κ.ο.κ. Στα επιμέρους, χωρίς να φέρνουν αντιρρήσεις στην ουσία, επικεντρώθηκαν τα άλλα αστικά κόμματα.

Την απόσυρση της σύμβασης απαίτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα των φορέων των εργαζομένων της περιοχής. Οπως σημείωσε, «η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, τη σημαντική συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», που έδωσε τα ρέστα της στην προώθηση της «επένδυσης», ολοκληρώνει την υλοποίηση «ενός από τους μεγαλύτερους στόχους του κεφαλαίου, που είναι η ενίσχυση της περιοχής της Νότιας Αθήνας, συνολικά του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ως τουριστικού πόλου υψηλού επιπέδου, με υποδομές πολυτελείας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού σήμερα».

Πρόσθεσε ότι «η επένδυση στο Ελληνικό εντάσσεται στους συνολικούς σχεδιασμούς για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, την πώληση της μαρίνας του Αλίμου, τη δημιουργία της "Αθηναϊκής Ριβιέρας", όπως την ονομάζουν», και ότι «με βάση τη σύμβαση πρόκειται να κατασκευαστεί τουριστικό συγκρότημα πολυτελείας, με καζίνο, ουρανοξύστες ύψους 200 μ. (στο ύψος της Ακρόπολης) εμπορικά κέντρα, στην ουσία μια νέα κλειστή πόλη μέσα στην πόλη. Αυτή η νέα πόλη θα αφορά υψηλά εισοδήματα με 10.000 νέες πολυτελείς κατοικίες».

Απαντώντας στα προπαγανδιστικά τρικ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά., που παρουσιάζουν τα επενδυτικά σχέδια στο Ελληνικό και σε όλο το παραλιακό μέτωπο ως μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης στην περιοχή, η οποία θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, έσοδα για αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες, θα αλλάξει προς το καλύτερο συνολικά το περιβάλλον της περιοχής κ.ο.κ., ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε το εφιαλτικό τοπίο που ετοιμάζουν.

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε το λαό να οργανώσει την πάλη του απαιτώντας «σε όλο το χώρο του Ελληνικού (παραλία, πρώην αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση. Με αποκλειστική του ευθύνη το κράτος να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση και το κόστος λειτουργίας - συντήρησης ενός μητροπολιτικού πάρκου, ανοιχτού για το λαό, με όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Να αναπτυχθούν ο λαϊκός αθλητισμός και πολιτιστικές δραστηριότητες. Να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση του λαού της Αττικής, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες. Αυτό απαιτεί να αποσυρθεί η σύμβαση και ο λαός να αγωνιστεί για όλα όσα του ανήκουν».

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Στην Ολομέλεια σήμερα η ληστρική σύμβαση

Για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής φέρνει σήμερα η κυβέρνηση τη ληστρική σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία ανανεώνονται οι όροι του εγκλήματος της εκχώρησης ενός σπουδαιότατου, ανεκτίμητου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου της χώρας, του χρυσού, στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η υπογραφή της σύμβασης, που ανανεώνει αυτή του 2004, έρχεται με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον τίτλο «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού" και συναφείς διατάξεις».

Οσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Κ. Σκρέκα και των βουλευτών της, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή - διαδικασία που ολοκληρώθηκε χτες - να εμφανίσει τη σύμβαση ως επωφελή για «τα συμφέροντα του Δημοσίου, τους εργαζόμενους γιατί αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, προωθούνται αναπτυξιακά έργα για την τοπική κοινωνία, μειώνεται επιπλέον το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» και άλλα παρόμοια, δεν έπεισε κανέναν, καθώς έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς των κατοίκων, ακόμα και από αυτούς όπου τον πρώτο λόγο έχει η κυβερνητική παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ...και χτες κατά την τελευταία συζήτηση στην Επιτροπή έδειξε, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εισηγητής του Σ. Φάμελλος, ότι το ζητούμενο γι' αυτόν είναι μια καλύτερη διαπραγμάτευση για τη σύμβαση, προσπερνώντας την ουσία, που είναι ακριβώς η παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στους επενδυτές, που βέβαια όπως έδειξε ως κυβέρνηση «πίνει νερό» στο όνομά τους. Αλλωστε, ως κυβέρνηση εφάρμοσε πλήρως τη σύμβαση με την «Ελ. Χρυσός».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής στην παρέμβασή του ανέδειξε ότι «πρόκειται για λεόντεια, για ληστρική σύμβαση» που πρέπει να αποσυρθεί, γιατί εκχωρεί στους επιχειρηματικούς ομίλους έναν πολύτιμο ορυκτό πόρο. Και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο συνεχιζόμενο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας όπως γίνεται και με τη ΛΑΡΚΟ.

Ο Γ. Δελής απαντώντας στον υπουργό, ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρίαση είπε ότι το ΚΚΕ κατέφυγε σε «ψεύτικους ισχυρισμούς», διάβασε στην Επιτροπή τι ορίζει ακριβώς το άρθρο 11 της σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ τοποθετείται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα. Δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση της εταιρείας για οποιαδήποτε αύξηση των θέσεων της εργασίας, αλλά και καμία εγγύηση για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα εξαρτώνται κάθε φορά από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Δεν υπάρχει εγγύηση ούτε για την εντοπιότητα των εργαζομένων και των προμηθευτών. Και «μιλάμε για τον ορισμό της βαριάς, της ανθυγιεινής και της εξαιρετικά επικίνδυνης εργασίας» ανέφερε ο Γ. Δελής, υπενθυμίζοντας ότι «οι μισοί και παραπάνω από τους εργαζόμενους είναι εργολαβικοί που πληρώνονται με 600 ευρώ το μήνα. Η εταιρεία αποκτά τον απόλυτο έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα και όλων των νερών της περιοχής. Εχει το δικαίωμα απεριόριστης χρήσης όλων των δομικών υλικών της περιοχής. Προβλέπεται "ανεξάρτητος ελεγκτής περιβάλλοντος", που υποτίθεται θα ελέγχει την εταιρεία, ο ποίος όμως θα μισθοδοτείται από την ίδια την εταιρεία».

Αντιδράσεις για τη σκοταδιστική τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη θετική του ψήφο έδωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος σε σκοταδιστική τροπολογία που κατέθεσαν την περασμένη βδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου βουλευτές της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Συγκεκριμένα, βουλευτές της εν λόγω Ομάδας, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Πολωνίας και σε κόμματα όπως το VOX της Ισπανίας, οι Fratelli d' Italia της Ιταλίας, ενώ σε αυτή συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμ. Φράγκος, κατέθεσαν στην Πρόταση Ψηφίσματος «σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού ενόψει της Στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού» μια σειρά τροπολογίες, οι οποίες κατά τις ψηφοφορίες που ακολούθησαν απορρίφθηκαν.

Σε αυτές αποτυπώνονται σκοταδιστικές αντιλήψεις, που στο όνομα της «προστασίας του αγέννητου παιδιού» αντιστρατεύονται το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους. Ετσι, στην τροπολογία 10 αναφέρεται πως «η ανθρώπινη ζωή πρέπει πάντοτε να προστατεύεται, αρχής γενομένης από τη στιγμή της σύλληψης». Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο σκεπτικό κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ εφαρμόζουν περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση, ενισχύουν τις σχετικές απαγορεύσεις όπως συνέβη πρόσφατα στην Πολωνία.

Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την εν λόγω τροπολογία.

Με χτεσινό Δελτίο Τύπου, η ΝΔ αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από την απαράδεκτη και καταδικαστέα στάση του ευρωβουλευτή της. Ωστόσο, η «ξεκάθαρη θέση» της κυβέρνησης κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της ΕΕ, που θεωρεί την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών πεδίο επενδύσεων για το κεφάλαιο και όχι δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται για όλες τις γυναίκες. Ομως, για την εξασφάλιση του συγκεκριμένου δικαιώματος των γυναικών δεν αρκεί ένα νομοθετικό πλαίσιο χωρίς απαγορεύσεις, αλλά απαιτείται ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υπηρεσίες που εξασφαλίζουν τη δωρεάν και ασφαλή άμβλωση, κυρίως όμως τη σεξουαλική αγωγή, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Τα δικαιώματα αυτά όμως βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλά καρτ «ευαισθησία» και πλήρης κάλυψη του αντικομμουνισμού από την ΕΕ

Την υποκριτική στάση της ΕΕ, που υπαγορεύεται από τις βαθιές αντιθέσεις συμφερόντων των αστικών τάξεων, την ώρα μάλιστα που η Κομισιόν καλύπτει πλήρως τις διώξεις σε βάρος Κομμουνιστικών Κομμάτων και των εφημερίδων τους, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για «τη φίμωση των ΜΜΕ σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

«Η κριτική σκοπιμότητας της EE στις αντιδραστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας για τις διαπιστωμένες ενέργειες φίμωσης των ΜΜΕ δεν έχει σχέση με τα λαϊκά προβλήματα και ελευθερίες. Υπαγορεύεται από τις βαθιές αντιθέσεις συμφερόντων των αστικών τάξεων.

Είναι υποκριτική γιατί κάνει πως δεν βλέπει ότι ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με λογοκρισία και αποκλεισμούς Κομμουνιστικών Κομμάτων, συνδικάτων από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Η δε "ευαισθησία" της ΕΕ για τις χώρες που κατά τ' άλλα καταγγέλλει για φίμωση των ΜΜΕ, είναι αλά καρτ αφού η Κομισιόν απαντώντας σε Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ κάλυψε προκλητικά τη φίμωση σε βάρος της εφημερίδας του ΚΚ Πολωνίας "Μπρζασκ", τη δίωξη και καταδίκη της συντακτικής επιτροπής της από κυβέρνηση και δικαστικές αρχές. Καλύπτει δε τις αντικομμουνιστικές διώξεις, νόμους κι απαγορεύσεις σε βάρος ΚΚ σε Πολωνία, Σλοβακία, χώρες της Βαλτικής, σε συνδεδεμένες χώρες όπως η Ουκρανία. Οι λαοί να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που συνοδεύεται από αντικομμουνισμό, άγρια καταστολή και επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες, στρώνοντας το δρόμο στις ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ