Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Στην Ολομέλεια σήμερα η ληστρική σύμβαση

Για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής φέρνει σήμερα η κυβέρνηση τη ληστρική σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία ανανεώνονται οι όροι του εγκλήματος της εκχώρησης ενός σπουδαιότατου, ανεκτίμητου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου της χώρας, του χρυσού, στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η υπογραφή της σύμβασης, που ανανεώνει αυτή του 2004, έρχεται με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον τίτλο «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού" και συναφείς διατάξεις».

Οσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Κ. Σκρέκα και των βουλευτών της, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή - διαδικασία που ολοκληρώθηκε χτες - να εμφανίσει τη σύμβαση ως επωφελή για «τα συμφέροντα του Δημοσίου, τους εργαζόμενους γιατί αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, προωθούνται αναπτυξιακά έργα για την τοπική κοινωνία, μειώνεται επιπλέον το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» και άλλα παρόμοια, δεν έπεισε κανέναν, καθώς έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς των κατοίκων, ακόμα και από αυτούς όπου τον πρώτο λόγο έχει η κυβερνητική παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ...και χτες κατά την τελευταία συζήτηση στην Επιτροπή έδειξε, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εισηγητής του Σ. Φάμελλος, ότι το ζητούμενο γι' αυτόν είναι μια καλύτερη διαπραγμάτευση για τη σύμβαση, προσπερνώντας την ουσία, που είναι ακριβώς η παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στους επενδυτές, που βέβαια όπως έδειξε ως κυβέρνηση «πίνει νερό» στο όνομά τους. Αλλωστε, ως κυβέρνηση εφάρμοσε πλήρως τη σύμβαση με την «Ελ. Χρυσός».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής στην παρέμβασή του ανέδειξε ότι «πρόκειται για λεόντεια, για ληστρική σύμβαση» που πρέπει να αποσυρθεί, γιατί εκχωρεί στους επιχειρηματικούς ομίλους έναν πολύτιμο ορυκτό πόρο. Και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο συνεχιζόμενο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας όπως γίνεται και με τη ΛΑΡΚΟ.

Ο Γ. Δελής απαντώντας στον υπουργό, ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρίαση είπε ότι το ΚΚΕ κατέφυγε σε «ψεύτικους ισχυρισμούς», διάβασε στην Επιτροπή τι ορίζει ακριβώς το άρθρο 11 της σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ τοποθετείται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα. Δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση της εταιρείας για οποιαδήποτε αύξηση των θέσεων της εργασίας, αλλά και καμία εγγύηση για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα εξαρτώνται κάθε φορά από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Δεν υπάρχει εγγύηση ούτε για την εντοπιότητα των εργαζομένων και των προμηθευτών. Και «μιλάμε για τον ορισμό της βαριάς, της ανθυγιεινής και της εξαιρετικά επικίνδυνης εργασίας» ανέφερε ο Γ. Δελής, υπενθυμίζοντας ότι «οι μισοί και παραπάνω από τους εργαζόμενους είναι εργολαβικοί που πληρώνονται με 600 ευρώ το μήνα. Η εταιρεία αποκτά τον απόλυτο έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα και όλων των νερών της περιοχής. Εχει το δικαίωμα απεριόριστης χρήσης όλων των δομικών υλικών της περιοχής. Προβλέπεται "ανεξάρτητος ελεγκτής περιβάλλοντος", που υποτίθεται θα ελέγχει την εταιρεία, ο ποίος όμως θα μισθοδοτείται από την ίδια την εταιρεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ