Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δημοσιονομική «χαλάρωση» για τους ομίλους, σαρωτικά μέτρα για το λαό

«Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών, των περιφερειών και των τομέων της οικονομίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, το οποίο, στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης, υπέδειξε τη συνέχιση της λεγόμενης «δημοσιονομικής χαλάρωσης» και για το 2022, προκειμένου να κλιμακωθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, στέλνοντας σε κάθε περίπτωση το «λογαριασμό» στους λαούς.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «το Γιούρογκρουπ δεσμεύεται για μια υποστηρικτική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το δημοσιονομικό κίνητρο που απορρέει από το Ταμείο Ανάκαμψης», δηλαδή το νέο πακτωλό με τις κρατικές ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που βέβαια θα συνδυαστούν με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και παρεμβάσεων.

Ουσιαστικά η προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αποτελεί το επίσημο άνοιγμα της συζήτησης αναφορικά με την επόμενη φουρνιά περισσότερο «στοχευμένων» παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου με κριτήρια, ανάμεσα στα άλλα, τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής.

Στη σχετική ανακοίνωση χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «σε ένα δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση (...), τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης», με τη σαφή επισήμανση ότι οι βιώσιμες αλλά ακόμη ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχτούν προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα φερεγγυότητας αλλά και προκειμένου «να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα».

Εν αναμονή των νέων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης, οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για το 2022 παραπέμπονται για επόμενη συνεδρίαση.

Συγχαρητήρια για την «πρόοδο» στην αντιλαϊκή επίθεση

Παράλληλα, στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ επικυρώθηκε η 9η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφορικά με την «πρόοδο» που συντελείται στην ελληνική οικονομία με άξονα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε ότι η 9η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση σειράς μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, αν και η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει σημειώσει σχετική επιβράδυνση, γεγονός που αποδίδεται στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας». Προσδιόρισε δε την «πρόοδο» κυρίως στους τομείς της Εκπαίδευσης, της εταιρικής διακυβέρνησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής, όπου επικεντρώθηκαν οι δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα.

«Καλωσορίσαμε, επίσης, την υιοθέτηση επί μακρόν αναμενόμενης μεταρρύθμισης στη φορολογική διοίκηση. Οσον αφορά το μέλλον, έχουμε συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές επί ενός ενδελεχούς οδικού χάρτη σχετικά με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουνίου, τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων, την υιοθέτηση σύγχρονου Εργατικού Κώδικα και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές επί του σχεδίου αυτού ενόψει της 10ης Εκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας», πρόσθεσε, περιγράφοντας πού θα στραφεί το επόμενο κύμα αντιλαϊκών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε δήλωσή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «επαινέθηκε η πρόοδος - παρά τις αντίξοες συνθήκες - σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Παράλληλα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Εκοφίν παρουσιάστηκαν τα προσχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχουν υποβληθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι άξονες του σχεδίου που παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας εστιάζουν μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη διευκόλυνση και υποστήριξη των επενδύσεων, σε ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, σε Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και βέβαια στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και στη μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης.

Θυμίζουμε ότι στο προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΝΔ προβλέπονται ακόμη η «μεταρρύθμιση» του ισχύοντος επικουρικού συνταξιοδοτικού συστήματος προς «ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα πληρωμών παρακράτησης στην πηγή», παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις συγχωνεύσεις και τη «μεγέθυνση» των επιχειρήσεων, με εισαγωγή «μιας νέας νομικής μορφής για τις επιχειρηματικές συμπράξεις», καθώς και σειρά από νέα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, με στόχο, όπως λένε, να γίνουν περισσότερο «προσανατολισμένες στις εξαγωγές» κ.ά.

Εξοδος στις χρηματαγορές

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε έκδοση κρατικού ομολόγου διάρκειας 30 ετών.

Συνολικά για το 2021, ο νέος δανεισμός του ελληνικού κράτους από τις διεθνείς χρηματαγορές αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 10 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ