Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
62ος ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στο «τραπέζι» των σχεδιασμών κεφαλαίου και ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα ο 62ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συνεχίζοντας μια διαδικασία, στο επίκεντρο της οποίας είναι η αναζήτηση «διευθετήσεων» με σκοπό να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρεσβευτές Π. Αποστολίδης, Αλ. Κουγιού, η διπλωμάτης Ιφ. Καναρά και οι Σ. Ονάλ, Τ. Ερτσιγές και Μπ. Καλκαβάν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 μ.μ., ενώ εμφανίστηκε και η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπιασαν το νήμα των συνομιλιών από τον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25/1 στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήθηκε ο επόμενος, 63ος γύρος να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, προχτές, η Τουρκία προέβη σε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ, με αφορμή το ότι στις 8/3 οι δύο πρώτες και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκαλεί η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία) υπέγραψαν μνημόνιο για τον EuroAsia Interconnector, ο οποίος αναμένεται να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών μέσω πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου. Η Αγκυρα απαιτεί να της ζητούν άδεια για έργα στην περιοχή που η ίδια περιγράφει ως δική της υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτό το κλίμα, σήμερα, Τετάρτη, θα γίνουν στην Αθήνα και «πολιτικές διαβουλεύσεις», μεταξύ του υπηρεσιακού γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θ. Δεμίρη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβη Σ. Ονάλ. Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται, εξάλλου, να πιέζει και για άμεση συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Το ΝΑΤΟ έστρωσε το δρόμο για τις διερευνητικές»

Στο μεταξύ, τη ΝΑΤΟική «σφραγίδα» που φέρουν τα παζάρια των δύο αστικών τάξεων επιβεβαίωσε και πάλι ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ παρέχει σημαντική πλατφόρμα για τη συζήτηση αυτών των ζητημάτων και για σοβαρές συζητήσεις σχετικά με διαφορετικές ανησυχίες: Από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι πολλά άλλα ζητήματα».

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για το ρόλο που ανέλαβε το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε: «Δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται μηχανισμός αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Επίσης, στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ΝΑΤΟ για το 2020, που δημοσιοποιήθηκε χτες, στη λογική των «ίσων αποστάσεων» σημειώνεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργήθηκε ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης τον Οκτώβριο του 2020».

Πολυεπίπεδο παζάρι

Σημειωτέον, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει, σε αυτό το παζάρι, μέσα από διάφορους διαύλους, μηνύματα ότι ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και πρόκειται να συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και αργότερα, διατίθεται να στηρίξει τα αιτήματα της Αγκυρας στη διαδικασία της λεγόμενης επικαιροποίησης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε χτες με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, τον οποίο συνεχάρη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και αποδέχθηκε πρόσκλησή του να επισκεφθεί προσεχώς τη Λιβύη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μάλικι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και «οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ώρα που η κυβέρνηση απογειώνει τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκεπτόμενος το Ισραήλ, έχει αποφύγει (δύο φορές) να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «βρεθήκαμε στο πλευρό σας σε δύσκολες στιγμές και είμαστε μία δυτική χώρα που σας συμπαραστάθηκε έμπρακτα κατά τη στιγμή που δεν τυγχάνατε της διεθνούς αναγνώρισης και υποστήριξης που σήμερα έχετε». Οπως και ότι «η στάση της Ελλάδος ήταν πάντα μια στάση αρχών και όχι μια στάση καιροσκοπισμού, ή αναμονής ανταλλαγμάτων», σε μια αιχμή κατά της Αγκυρας.

Αναφέρθηκε ακόμη στα σχήματα συνεκμετάλλευσης που στήνονται στην περιοχή με αναφορά στο East Med Gas Forum, σημειώνοντας ότι «η διεύρυνση του "EastMed" με νέα μέλη θα αποβεί ωφέλιμη για το σύνολο της περιοχής», μήνυμα και προς την Αγκυρα.

Ενώ αναφερόμενος ειδικά στον 62ο γύρο των διερευνητικών, εξέφρασε πάλι την ελπίδα «να οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Πρόσθεσε ότι «μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, διά της διπλωματικής οδού».

Δήλωσε, εξάλλου, «πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου, τον κ. Μ. Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση για να έχει νόημα, πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα». Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα, 23 - 24/3 συνέρχεται στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οπότε δεν αποκλείεται στο περιθώριό της να γίνει και μια συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, την ένταση του παζαριού σε όλη την περιοχή επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, που επιβεβαιώνοντας την έναρξη επαφών μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου είπε ότι «εάν διαπιστώναμε μία πραγματική μεταβολή στην τουρκική (εξωτερική) πολιτική, αν συμβάδιζε με την Αίγυπτο για τη σταθεροποίηση της περιοχής, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την αποκατάσταση των σχέσεων». Ο Σούκρι μίλησε για «περιορισμένο» διάλογο, προσθέτοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν» για την πλήρη αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και ότι «πρέπει να επιβεβαιωθούν από πράξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ