ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβερνητική και εισαγγελική παρέμβαση για απαγόρευση του HDP

Εκφραση της εντεινόμενης καταστολής εν μέσω σφοδρών διεργασιών

Την ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής στην Τουρκία, τα οποία η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα καθώς και κατά πολιτικών της αντιπάλων, εν μέσω σφοδρών διεργασιών, επιβεβαιώνει η εισαγγελική παρέμβαση για να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP.

Ο αντεισαγγελέας εφετών Μπεκίρ Σαχίν προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το HDP, που είναι το 3ο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Βουλή, για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες. Υποστηρίζει ότι «τα μέλη του, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, απειλούν να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους», ενώ αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ HDP και PKK.

Η προσφυγή αποτελεί κλιμάκωση μιας σειράς παρεμβάσεων, όπως και η άρση της βουλευτικής ασυλίας του 57χρονου γιατρού Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, αφού καταδικάστηκε για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και απειλείται πλέον με φυλάκιση 2,5 χρόνων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι από το 2016 έχει αρθεί η ασυλία 14 βουλευτών του HDP, ενώ αντίστοιχα σε δίκες έχουν συρθεί ή καταδικαστεί με χαλκευμένες κατηγορίες και μια σειρά δήμαρχοι εκλεγμένοι με τη στήριξη του HDP.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, εκτός από την απαγόρευση του HDP είναι πιθανό το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφασίσει τον αποκλεισμό του από κάθε κρατική χρηματοδότηση, όπως και να στερήσει πολιτικά δικαιώματα από τα μέλη του, εμποδίζοντάς τα να συμμετέχουν στην ίδρυση άλλων πολιτικών φορέων.

Το HDP μίλησε για «πλήγμα στη δημοκρατία» και κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον λαό μας να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα». Την αντίθεσή του στα σχέδια απαγόρευσης του HDP εξέφρασε το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης.

Σε τοποθέτησή του, το ΚΚ Τουρκίας καταγγέλλει την κυβέρνηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Γκεργκερλίογλου με κατασκευασμένες κατηγορίες, «επινοώντας ένα "έγκλημα" που δεν είναι έγκλημα και παραθέτοντας ως αιτία μόνο ένα ποστ (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)».

Εν μέσω νέας βαθιάς ύφεσης και πανδημίας, η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί ολόπλευρα την καταστολή, μεταξύ άλλων για να επιβάλει σιγή ιχθύος στους τόπους δουλειάς, όπου η μεγαλοεργοδοσία εντείνει την επίθεση για να διαφυλάξει την κερδοφορία της. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στη θυγατρική του γερμανικού ομίλου τροφίμων «Dοhler», όπου στο εργοστάσιο του Καραμάν (κεντρική Τουρκία) απολύθηκαν 10 εργαζόμενοι που είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Οι εργάτες πετάχθηκαν στο δρόμο αν και υποτίθεται ότι λόγω πανδημίας η κυβέρνηση έχει «απαγορεύσει» τις απολύσεις...

Παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της βουλευτικής ιδιότητας του Γκεργκερλίογλου». Πρόσθεσε ότι «η έναρξη προσπαθειών για τη διάλυση του HDP θα είχε ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη ανατροπή της βούλησης των Τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονόμευε περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μίλησε για εξελίξεις που αυξάνουν ανησυχίες «σχετικά με την υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία» και υπονομεύουν «την αξιοπιστία της δηλωμένης δέσμευσης των τουρκικών αρχών στις μεταρρυθμίσεις».

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σ' αυτήν τη διαδικασία. Ο σχολιασμός μιας δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ισοδυναμεί με επέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Οι αντιδράσεις ΗΠΑ και ΕΕ εκφράζονται με φόντο την όξυνση διεργασιών και ανταγωνισμών γύρω από τους όρους της συνεργασίας τους με την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ σταθερές επαφές επιδιώκουν και με την τουρκική αντιπολίτευση.

ΗΠΑ
«Διαρροές» σχεδίου «επανεκκίνησης» για το Παλαιστινιακό

Την «επανεκκίνηση» των σχέσεων των ΗΠΑ με την Παλαιστινιακή Αρχή, την εμβάθυνση της «ολοκλήρωσης του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή» (πιθανώς εννοούν την επισημοποίηση σχέσεων με αραβικές χώρες ή και την αναγνώριση εβραϊκών εποικισμών) και την επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών, «των γραμμών συνόρων του 1967 με αμοιβαία συμφωνημένη ανταλλαγή εδαφών και συμφωνίες για την ασφάλεια και το προσφυγικό» «διαρρέει» πως σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Την αποκάλυψη έκανε χτες η εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «The National» που επικαλείται τετρασέλιδο υπόμνημα της κυβέρνησης Μπάιντεν με τίτλο: «Η αμερικανο-παλαιστινιακή επανεκκίνηση και το μονοπάτι εμπρός». Μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάκληση ορισμένων βημάτων της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ ώστε να αποθαρρύνει περαιτέρω αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, χορήγηση έκτακτης βοήθειας 15 εκατ. δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας πιθανώς μέσα στην επόμενη μιάμιση βδομάδα. Αναφέρει ότι η προσέγγιση της νέας ομάδας Αμερικανών διπλωματών που θα αναλάβει την αποστολή «επαναπροσέγγισης» των Παλαιστινίων θα έχει τη διττή αποστολή για προσέγγιση της Παλαιστινιακής Αρχής και του παλαιστινιακού λαού, αλλά και βελτίωση της σχέσης με το Ισραήλ στο πλαίσιο «εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης στην περιοχή».

Στο μεταξύ, το ίδιο 24ωρο, ο Παλαιστίνιος πρώην επικεφαλής της «Φατάχ» στη Λωρίδα της Γάζας, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ Νταχλάν, ο οποίος προβάλλεται (κυρίως από τους Ισραηλινούς) ως ένας πιθανός διάδοχος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, υπονόησε πως ο Αμπάς δεν θα είναι ο μόνος υποψήφιος στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 31ης Ιούλη. Ο ίδιος απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις φήμες για τη συμμετοχή του στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 22ης Μάη και στις προεδρικές της 31ης Ιούλη.

Τέλος, την έντονη αντίθεσή του στην έναρξη έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές εξέφρασε με χτεσινό άρθρο στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, που πραγματοποιεί από την Τρίτη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος δημοσίευσε το άρθρο πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Νωρίτερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως παρέλαβαν σχετική επιστολή από το ΔΠΔ για την έναρξη της έρευνας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΡΕΒΑΝ.-- Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Ιούνη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, λέγοντας πως είναι «ο καλύτερος τρόπος εξόδου» από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά τη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την «ειρηνευτική» συμφωνία με διαμεσολάβηση της Ρωσίας τον Νοέμβρη. Η ημερομηνία των εκλογών αποφασίστηκε έπειτα από συναντήσεις που είχε ο Πασινιάν με τον Πρόεδρο της χώρας, Αρμέν Σαρκισιάν, και τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, «Ευημερούσα Αρμενία» και «Ακτινοβολούσα Αρμενία».

ΛΑ ΠΑΣ.-- Την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βολιβίας, προκάλεσε η δήλωση του Λουίς Αμάργκο, γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, να στηρίξει την πρώην Πρόεδρο της «μεταβατικής κυβέρνησης» της 11μηνης χούντας, Ζανίνε Ανιες. Η Ανιες έχει προφυλακιστεί από τις 13/3 και παραπέμπεται σε δίκη για το πραξικόπημα του Νοέμβρη του 2019, που ανέτρεψε τον τότε Πρόεδρο Εβο Μοράλες. Κατηγορείται για στάση, τρομοκρατία και για τη δολοφονία τουλάχιστον 22 ανθρώπων σε επιχειρήσεις του στρατού σε λαϊκές συνοικίες στην πρωτεύουσα Λα Πας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επιπρόσθετα στοιχεία για την παραπομπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατέθεσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, κατηγορώντας την για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω των κλιμακούμενων κυρώσεων που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ σε μικρό εστιακό βάθος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτης προς Πέμπτη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της ανατολικής Αλγερίας. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας 31χρονος Τεξανός συνελήφθη προχτές κοντά στην επίσημη κατοικία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην Ουάσιγκτον και βαρύνεται με κατηγορίες σχετικές με οπλοκατοχή.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ενισχυμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ρούτε

Στην πρώτη θέση αναδείχτηκε στις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία το κεντροδεξιό - φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα (στο 80% της καταμέτρησης), συγκεντρώνει περίπου 23% των ψήφων και 35 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου (από 33 το 2017). Ετσι, ο Μ. Ρούτε, που είναι πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010, θα σχηματίσει την τέταρτη συνεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη δεύτερη θέση και ενισχυμένο αναδεικνύεται με 24 έδρες (από 19) το «κεντρώο» D66 που συγκυβερνά με το κόμμα του Ρούτε. Από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) κερδίζει 15 έδρες (από 19) και η Χριστιανική Ενωση (CU) παραμένει στις 5 έδρες.

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα η απερχόμενη τετρακομματική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης που συνήθως διαρκούν μήνες στην Ολλανδία.

Από τη δεύτερη στην τρίτη θέση έπεσε το εθνικιστικό - αντιμεταναστευτικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με αντιισλαμιστική ρητορική, του Χέερτ Βίλντερς. Φαίνεται να συγκεντρώνει 17 έδρες (από 20). Το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PvdA) παραμένει στις 9 έδρες, το σοσιαλδημοκρατικό SP πέφτει στις 9 έδρες (από 14), ενώ η «Πράσινη Αριστερά» (Groenlinks) πέφτει στις 7 έδρες (από 14). Σημαντική άνοδο παρουσιάζει το κόμμα του ακροδεξιού - λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), με 8 έδρες (από 2). Συνολικά 17 κόμματα φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον λαό της Τουρκίας ενάντια στην ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις πολιτικές διώξεις στην Τουρκία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ για την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Τουρκίας και τη "βιομηχανία" διώξεων, με προσχηματικές και φτιαχτές κατηγορίες, σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής διώξεων ήταν η δικαστική απόφαση, που επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στον βουλευτή του κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, με κατασκευασμένες κατηγορίες περί "τρομοκρατίας".

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη πολιτική δίωξη σε βάρος του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, άλλων βουλευτών του HDP, εκπροσώπων άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας, που παλεύει για τα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα, για την ειρήνη στην περιοχή, κόντρα στα συμφέροντα των αστικών τάξεων και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ