Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβερνητική και εισαγγελική παρέμβαση για απαγόρευση του HDP

Εκφραση της εντεινόμενης καταστολής εν μέσω σφοδρών διεργασιών

Την ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής στην Τουρκία, τα οποία η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα καθώς και κατά πολιτικών της αντιπάλων, εν μέσω σφοδρών διεργασιών, επιβεβαιώνει η εισαγγελική παρέμβαση για να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP.

Ο αντεισαγγελέας εφετών Μπεκίρ Σαχίν προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το HDP, που είναι το 3ο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Βουλή, για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες. Υποστηρίζει ότι «τα μέλη του, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, απειλούν να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους», ενώ αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ HDP και PKK.

Η προσφυγή αποτελεί κλιμάκωση μιας σειράς παρεμβάσεων, όπως και η άρση της βουλευτικής ασυλίας του 57χρονου γιατρού Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, αφού καταδικάστηκε για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και απειλείται πλέον με φυλάκιση 2,5 χρόνων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι από το 2016 έχει αρθεί η ασυλία 14 βουλευτών του HDP, ενώ αντίστοιχα σε δίκες έχουν συρθεί ή καταδικαστεί με χαλκευμένες κατηγορίες και μια σειρά δήμαρχοι εκλεγμένοι με τη στήριξη του HDP.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, εκτός από την απαγόρευση του HDP είναι πιθανό το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφασίσει τον αποκλεισμό του από κάθε κρατική χρηματοδότηση, όπως και να στερήσει πολιτικά δικαιώματα από τα μέλη του, εμποδίζοντάς τα να συμμετέχουν στην ίδρυση άλλων πολιτικών φορέων.

Το HDP μίλησε για «πλήγμα στη δημοκρατία» και κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον λαό μας να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα». Την αντίθεσή του στα σχέδια απαγόρευσης του HDP εξέφρασε το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης.

Σε τοποθέτησή του, το ΚΚ Τουρκίας καταγγέλλει την κυβέρνηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Γκεργκερλίογλου με κατασκευασμένες κατηγορίες, «επινοώντας ένα "έγκλημα" που δεν είναι έγκλημα και παραθέτοντας ως αιτία μόνο ένα ποστ (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)».

Εν μέσω νέας βαθιάς ύφεσης και πανδημίας, η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί ολόπλευρα την καταστολή, μεταξύ άλλων για να επιβάλει σιγή ιχθύος στους τόπους δουλειάς, όπου η μεγαλοεργοδοσία εντείνει την επίθεση για να διαφυλάξει την κερδοφορία της. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στη θυγατρική του γερμανικού ομίλου τροφίμων «Dοhler», όπου στο εργοστάσιο του Καραμάν (κεντρική Τουρκία) απολύθηκαν 10 εργαζόμενοι που είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Οι εργάτες πετάχθηκαν στο δρόμο αν και υποτίθεται ότι λόγω πανδημίας η κυβέρνηση έχει «απαγορεύσει» τις απολύσεις...

Παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της βουλευτικής ιδιότητας του Γκεργκερλίογλου». Πρόσθεσε ότι «η έναρξη προσπαθειών για τη διάλυση του HDP θα είχε ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη ανατροπή της βούλησης των Τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονόμευε περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μίλησε για εξελίξεις που αυξάνουν ανησυχίες «σχετικά με την υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία» και υπονομεύουν «την αξιοπιστία της δηλωμένης δέσμευσης των τουρκικών αρχών στις μεταρρυθμίσεις».

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σ' αυτήν τη διαδικασία. Ο σχολιασμός μιας δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ισοδυναμεί με επέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Οι αντιδράσεις ΗΠΑ και ΕΕ εκφράζονται με φόντο την όξυνση διεργασιών και ανταγωνισμών γύρω από τους όρους της συνεργασίας τους με την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ σταθερές επαφές επιδιώκουν και με την τουρκική αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ