Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με διευρυμένο σχήμα οι συνομιλίες στη Μόσχα

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεδομένης της επιδεινούμενης στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα, περαιτέρω καθυστερήσεις (σ.σ. όσον αφορά τις συνομιλίες αφγανικής κυβέρνησης - "Ταλιμπάν") θα είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ χτες από τη Μόσχα, όπου φιλοξενήθηκαν ενδο-αφγανικές συνομιλίες, με τη συμμετοχή και της λεγόμενης «διευρυμένης "τρόικας"» (ένα σχήμα που το 2019 εγκαινίασαν Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, αλλά και Πακιστάν), όπως και της Τουρκίας (που επίσης θα φιλοξενήσει ενδο-αφγανικές συνομιλίες τον Απρίλη, μετά από πρόταση των ΗΠΑ).

Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε γίνονται γενικόλογες αναφορές στην ανάγκη για μια «πολιτική διευθέτηση μετά από διαπραγματεύσεις», αλλά και εκκλήσεις προς όλες τις μεριές για «να μειωθεί το επίπεδο της βίας».

Η Μόσχα έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της συμμετοχής των «Ταλιμπάν» σε μια νέα μεταβατική κυβέρνηση (κάτι που προς το παρόν η αφγανική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται). Συμμετοχή «Ταλιμπάν» σε κυβέρνηση στηρίζουν και οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε και επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, προς την αφγανική κυβέρνηση, όπου υπενθύμιζε το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο δίκτυο ΑBC ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι το χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση την 1η Μάη «είναι δύσκολο» και πρόσθεσε ότι «είμαι στη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε θα φύγουν» τα αμερικανικά στρατεύματα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η περσινή συμφωνία «δεν ήταν πολύ στέρεη».

Πάντως, ο εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν», Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να τερματίσουν την κατοχή τους βάσει της συμφωνίας της Ντόχα και να αποσύρουν το σύνολο των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν έως την 1η Μάη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ