Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ενισχυμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ρούτε

Στην πρώτη θέση αναδείχτηκε στις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία το κεντροδεξιό - φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα (στο 80% της καταμέτρησης), συγκεντρώνει περίπου 23% των ψήφων και 35 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου (από 33 το 2017). Ετσι, ο Μ. Ρούτε, που είναι πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010, θα σχηματίσει την τέταρτη συνεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη δεύτερη θέση και ενισχυμένο αναδεικνύεται με 24 έδρες (από 19) το «κεντρώο» D66 που συγκυβερνά με το κόμμα του Ρούτε. Από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) κερδίζει 15 έδρες (από 19) και η Χριστιανική Ενωση (CU) παραμένει στις 5 έδρες.

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα η απερχόμενη τετρακομματική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης που συνήθως διαρκούν μήνες στην Ολλανδία.

Από τη δεύτερη στην τρίτη θέση έπεσε το εθνικιστικό - αντιμεταναστευτικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με αντιισλαμιστική ρητορική, του Χέερτ Βίλντερς. Φαίνεται να συγκεντρώνει 17 έδρες (από 20). Το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PvdA) παραμένει στις 9 έδρες, το σοσιαλδημοκρατικό SP πέφτει στις 9 έδρες (από 14), ενώ η «Πράσινη Αριστερά» (Groenlinks) πέφτει στις 7 έδρες (από 14). Σημαντική άνοδο παρουσιάζει το κόμμα του ακροδεξιού - λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), με 8 έδρες (από 2). Συνολικά 17 κόμματα φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ