ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 1 - ΠΛΕΪ ΟΦ
ΠΑΟΚ ο κερδισμένος της πρεμιέρας

Eurokinissi Sports

Σημαντική νίκη 3-1 πήρε ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα, για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ, και μπήκε δυνατά στη διεκδίκηση της 2ης θέσης. Μεγάλος πρωταγωνιστής του «Δικεφάλου του Βορρά» ήταν ο Ζίβκοβιτς, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ. Με το πρώτο άνοιξε το σκορ μόλις στο 3', ενώ με το δεύτερο, στο 89', σφράγισε τη νίκη για την ομάδα του. Η ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει στο τέλος του ημιχρόνου (45') με γκολ του Ολιβέιρα, αλλά η χαρά των παικτών της δεν κράτησε πολύ, καθώς στα πρώτα δευτερόλεπτα της επανάληψης (46') ο ΠΑΟΚ πήρε ξανά το προβάδισμα με σκόρερ τον Σβιντέρσκι και αυτή τη φορά το υπερασπίστηκε αποτελεσματικά, παίρνοντας τη νίκη. Ετσι προσπέρασε στη βαθμολογία την ΑΕΚ, αφήνοντάς την 4η, και απέχει μόλις ένα βαθμό από τη 2η θέση.

Εκεί βρίσκεται ακόμα ο Αρης, σε επισφαλή θέση πια όμως μετά την ήττα του από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο με 1-0. Για τους «ερυθρόλευκους» η κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος είναι τυπική διαδικασία και έτσι δεν είχαν το ίδιο ισχυρό κίνητρο, και πάλι όμως έφτασαν στη νίκη με σκόρερ τον Μασούρα στο 38'. Ακόμα χειρότερη κάνει την κατάσταση για τον Αρη το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να κυνηγήσει ένα θετικό αποτέλεσμα με ευνοϊκούς όρους για πάνω από ένα ημίχρονο, καθώς στο 41' ο Ολυμπιακός έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λαλά, τίποτα δεν άλλαξε όμως στο υπόλοιπο του αγώνα.

Στους χαμένους της πρεμιέρας των πλέι οφ συγκαταλέγεται και ο Παναθηναϊκός, που είχε την ευκαιρία να πιάσει στη βαθμολογία την ΑΕΚ και να μπει κι αυτός γερά στη διεκδίκηση της 2ης θέσης, αντ' αυτού όμως «αυτοκτόνησε» στην Τρίπολη, μένοντας στο 2-2 με αντίπαλο τον Αστέρα, παρότι βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 2-0 μέχρι το 84'! Χάρη στα δύο γκολ του Μακέντα μέσα σε ένα λεπτό (58', 59') οι «πράσινοι» έμοιαζαν έτοιμοι να «αποδράσουν» με τους τρεις βαθμούς, στο 84' όμως ο Φερνάντεθ έβαλε ξανά στο ματς τους γηπεδούχους και στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων η «καταστροφή» ολοκληρώθηκε για τον Παναθηναϊκό με τη φάση - ίσως - της χρονιάς:

Μετά από γέμισμα μέσα στην περιοχή των «πρασίνων» λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τελευταίο σφύριγμα, ο τερματοφύλακας του Αστέρα, Νίκος Παπαδόπουλος, που είχε γίνει κατά συνθήκη επιθετικός, πήρε την μπάλα στα πόδια του στο ύψος του πέναλτι και την έστειλε στα δίχτυα του Παναθηναϊκού. Με το σπάνιο αυτό γκολ έσπασε μια «κατάρα» 20 χρόνων, καθώς η τελευταία φορά που είχε σκοράρει τερματοφύλακας στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν στις 11/2/2001, όταν ο Αριαν Μπεκιάι του ΟΦΗ σε μια παρόμοια φάση είχε κάνει το 2-2 για την ομάδα του σε αγώνα με τον Πανηλειακό...

Η βαθμολογία των πλέι οφ:

Ολυμπιακός 70, Αρης 51, ΠΑΟΚ 50, ΑΕΚ 48, Παναθηναϊκός 46, Αστέρας Τρίπολης 43.

SUPER LEAGUE 1 - ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ
«Ανάσανε» η ΑΕΛ

Παράλληλα με τα πλέι οφ ξεκίνησε και η διαδικασία των πλέι άουτ της Super League 1, η οποία αφορά κυρίως τις ομάδες που παλεύουν να αποφύγουν την τελευταία θέση και τον απευθείας υποβιβασμό - και ει δυνατόν την προτελευταία θέση και τα μπαράζ υποβιβασμού.

Ηδη με το «καλημέρα» των πλέι άουτ λοιπόν η μάχη αυτή απέκτησε νέο ενδιαφέρον, χάρη στην εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΛ με 2-0 (67' Ντουρμισάι, 90' Νούνιτς) επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη. Με τη νίκη αυτή οι ουραγοί «βυσσινί» απέχουν πλέον μόλις ένα βαθμό από τον ΟΦΗ, ο οποίος ήρθε ισόπαλος χωρίς γκολ με τον Βόλο εκτός έδρας, αλλά και από τον Παναιτωλικό, ο οποίος υπέστη οδυνηρή εντός έδρας ήττα από τη Λαμία με 3-0 (24' Βασιλακάκης, 27' Ντέλετιτς, 43' Ρόμανιτς) και «έμπλεξε» για τα καλά, ενώ αντίθετα οι Φθιώτες έκαναν αποφασιστικό βήμα εξασφάλισης της παραμονής τους στην πρώτη κατηγορία για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν.

Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, τρεις ομάδες αναμένεται να διεκδικήσουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό (Παναιτωλικός, ΟΦΗ, ΑΕΛ) και εκτιμάται ότι η μεταξύ τους μάχη θα κορυφωθεί στις επόμενες αγωνιστικές.

Το ματς της 1ης αγωνιστικής που συγκέντρωσε το λιγότερο ενδιαφέρον ήταν αυτό ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Ατρόμητο, δύο ομάδες οι οποίες βρίσκονται αρκετά πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και έτσι - προς το παρόν τουλάχιστον - είναι πρακτικά αδιάφορες. Τη νίκη πήρε ο ΠΑΣ με γκολ του Εραμούσπε στο 32'.

Η βαθμολογία των πλέι άουτ:

Βόλος 34, ΠΑΣ Γιάννινα 34, Απόλλων Σμύρνης 28, Ατρόμητος 28, Λαμία 26, Παναιτωλικός 20, ΟΦΗ 20, ΑΕΛ 19.

Ξαναρχίζουν πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία συντέλεσε στην επιδείνωση της όλης κατάστασης για αθλητές, προπονητές, σωματεία και εργαζόμενους σε αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας για μια σειρά μικρότερων κατηγοριών.

Το «πράσινο φως» δόθηκε το Σάββατο 20/3 από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία εισηγήθηκε την επανεκκίνηση εννέα πρωταθλημάτων με το σκεπτικό ότι «οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά επαγγελματική απασχόληση για τους συμμετέχοντες αθλητές», «δεν αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα στη μετάδοση της νόσου στην κοινότητα», «ήδη διεξάγονται στις περισσότερες χώρες με δυσμενέστερο της χώρας μας επιδημιολογικό προφίλ», ενώ ταυτόχρονα «βοηθούν στην ψυχαγωγία του γενικού πληθυσμού, ειδικά όταν μεταδίδονται από ΜΜΕ, κατά τα πρότυπα των ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών που ήδη προβάλλονται, και οι συμμετέχοντες σε αυτές ακολουθούν επίσης αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».

Τα πρωταθλήματα που ξαναρχίζουν είναι τα εξής: Αμεσα η Α1 πόλο ανδρών, η Α1 χάντμπολ ανδρών και η Α1 μπάσκετ γυναικών. Από το Σαββατοκύριακο 27-28/3 η Α1 χάντμπολ γυναικών, η Α1 πόλο γυναικών, η Football League και η Α' Εθνική ποδοσφαίρου σάλας. Και, τέλος, από το Σαββατοκύριακο 3-4/4 η Α1 μπάσκετ ανδρών, η Γ' Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών και η Α' Εθνική ποδοσφαίρου γυναικών.

Επιπλέον, επιτρέπονται οι προπονήσεις στο μπιτς βόλεϊ, με το σκεπτικό ότι η κάθε ομάδα αποτελείται από δύο άτομα και η δραστηριότητα διεξάγεται σε ανοιχτό χώρο.

Οπως γίνεται φανερό, η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί παρά σε ελάχιστο βαθμό το πάνδημο αίτημα του αθλητικού κόσμου για επιστροφή στη δράση, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πρωταθλημάτων και λοιπών τουρνουά σε όλα τα ομαδικά αθλήματα παραμένουν σε αναστολή, στερώντας από τη νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων το δικαίωμα στην άθληση και στη φυσική αγωγή, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό οδηγούνται όλο και πιο βαθιά στην ανέχεια.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΚΟΤΣΕΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΤΣΕΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΦΩΤΟ

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 21 Μάρτη χωρίς τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΤΣΕΤΑ. Στη μνήμη του οι οικείοι του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

***

«Εφυγε» ο σύντροφος Θανάσης Ακριβός (Τσιάρας)

«Εφυγε» πλήρης ημερών ο σύντροφος Θανάσης Ακριβός (1926) ή Τσιάρας, ο τελευταίος μαχητής από τη γενιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της Δεσκάτης. ΕΠΟΝίτης, κυνηγήθηκε και βγήκε στο βουνό από το καλοκαίρι του 1946, αντάρτης στο Αρχηγείο Χασίων και στη 16η Ταξιαρχία του ΔΣΕ, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αιχμαλωτίστηκε το Σεπτέμβρη 1949 στον Γράμμο και γνώρισε φυλακές και εξορία. Αταλάντευτος και συνεπής κομμουνιστής, ξεχώριζε για την τιμιότητα και ακεραιότητά του, την εργατικότητα και τον δυναμικό, ευθύ του χαρακτήρα, αρετές για τις οποίες κέρδισε την αναγνώριση, το σεβασμό και την εκτίμηση όλων των Δεσκατιωτών. Εκτός των άλλων διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος τις περιόδους 1965 - 1967, 1979 - 1981, 1983 - 1986 και δήμαρχος την περίοδο 1981 - 1982. Η Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών και η ΚΟ Δεσκάτης του ΚΚΕ εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Προσφορά

Η ανάδειξη της προσφοράς του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στο λαό, η ανάδειξη των συμπερασμάτων και διδαγμάτων που απορρέουν από την υπερεκατοντάχρονη και σκληρή πάλη κατά του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού είναι εξαιρετικά χρήσιμη όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά και για τις λαϊκές δυνάμεις που αναζητούν διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση, στην οποία το σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημα έχει βυθίσει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και όλη σχεδόν την ανθρωπότητα.

Προς τιμήν όλων εκείνων από την ηρωική γενιά της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους συνεχίζουν να μάχονται μέχρι σήμερα από τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ, που με τους αγώνες και την προσφορά τους το ανέδειξαν και το καταξίωσαν σε μοναδική, πρωτοποριακή και αναντικατάστατη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, προσφέρω για το 21ο Συνέδριο.

Ηρα Γραμματικοπούλου, κόρη αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ