ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Παραμένουν οι αργοί ρυθμοί στην παράδοσή τους, μεγαλώνει το χάσμα στην κατανομή

Πεδίο έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εξάπλωση της πανδημίας, με σχεδόν 124,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 2,737 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Την ίδια ώρα, με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο, ενώ «το χάσμα μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται στις πλούσιες χώρες και του αριθμού εκείνων που δίνονται μέσω του συστήματος Covax (στις φτωχές) διευρύνεται καθημερινά», επεσήμανε χτες ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Πρόσθεσε ότι σε πολλές χώρες δεν έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται ούτε οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες.

Εντείνονται οι απειλές και τα παζάρια ΕΕ - Βρετανίας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια, με την ΕΕ να ξεκαθαρίζει καθημερινά ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει» προκειμένου να εξασφαλίσει όλες τις δόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι φαρμακοβιομηχανίες και ειδικά η «AstraZeneca», η οποία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παραδώσει στην ΕΕ 100 εκατ. δόσεις μέχρι τέλη Ιούνη, τρεις φορές λιγότερες από αυτές που αναφέρονται στο συμβόλαιό της.

Με το «βλέμμα» κυρίως στη Βρετανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει απειλήσει να αυτοματοποιηθούν οι έλεγχοι στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν τηρούν τα συμβόλαια και να απαγορεύσει εξαγωγές προς χώρες που παράγουν εμβόλια. Αξιωματούχος της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» αναφέρει ότι σχετική ρύθμιση για την παραπέρα αυστηροποίηση του ελέγχου των εξαγωγών ενδέχεται να προωθηθεί ακόμα και σήμερα.

Η δε γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σάντρα Γκαλίνα, μιλώντας στους ευρωβουλευτές επεσήμανε ότι μόνο ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του εμβολίου της «AstraZeneca» που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία παρέχει εμβόλια στην Ενωση. Συγκεκριμένα, στο συμβόλαιο αναφέρονται δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στην Ολλανδία και ένα στο Βέλγιο. Ακόμη ένα, στις ΗΠΑ, αναφέρεται ως εφεδρικό. Αυτήν την περίοδο, όμως, μόνο το εργοστάσιο του Βελγίου παράγει εμβόλια για την ΕΕ.

Σε μια κίνηση με στόχο να αποκλιμακωθεί η αντιπαράθεση ΕΕ - Βρετανίας και να αποφευχθούν προβλήματα στην παράδοση εμβολίων στη βρετανική πλευρά, το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει εμπειρογνώμονες που θα προσφέρουν υποστήριξη και τεχνογνωσία στο εργοστάσιο στην Ολλανδία, το οποίο διαχειρίζεται ο υπεργολάβος «Halix», για να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής. Οι επιπλέον δόσεις παζαρεύεται να δίνονται στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των τοποθετήσεων των ηγετών της Γερμανίας και της Ιταλίας ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ξεχωριστές, εθνικές συμφωνίες για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» αν αυτές δεν γίνουν κεντρικά από την ΕΕ, ο Ρώσος πρέσβης στην Αυστρία επιβεβαίωσε χτες ότι Μόσχα και Βιέννη συνεχίζουν τις επαφές για προμήθεια εμβολίων και παραγωγή τους στην Αυστρία. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει καλέσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να προχωρήσει σε γρήγορη αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) κατήγγειλε πως «μια αμερικανική εταιρεία η οποία παράγει εμβόλιο παραβιάζει την πατέντα μας» για το «Sputnik V», χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, π.χ. το όνομα της εταιρείας. «Ενημερώσαμε την εν λόγω εταιρεία, θέλουμε να αρχίσουμε διάλογο μαζί της. Δεν θα ζητήσουμε κανένα ποσό τη στιγμή της πανδημίας, αλλά αναμφισβήτητα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά το θέμα της προστασίας των πνευματικών μας δικαιωμάτων», ανακοίνωσε το RDIF.

«Παρωχημένα στοιχεία» σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ εμφανίστηκε να αμφισβητεί τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της «AstraZeneca», λέγοντας πως ενδέχεται να χρησιμοποίησε «παρωχημένα» στοιχεία στις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε στις ΗΠΑ. Τις σχετικές «ανησυχίες» εξέφρασε η Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB), η οποία επέβλεπε τις κλινικές δοκιμές.

«Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB (...) και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε το NIAID. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Αντονι Φάουτσι, είπε πως «πιθανόν είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο», αλλά τα δεδομένα «ήταν κάπως παρωχημένα και μπορεί πράγματι να είναι λίγο παραπλανητικά» σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η «AstraZeneca» ανακοίνωσε ότι θα κοινοποιήσει στην αμερικανική Επιτροπή τα πιο επικαιροποιημένα δεδομένα της.

Την ίδια ώρα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανέλθει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της «AstraZeneca», μετά την προσωρινή προληπτική αναστολή τους για την εξέταση ορισμένων περιστατικών θρομβώσεων, οι σκανδιναβικές χώρες αποφάσισαν να ερευνήσουν καλύτερα το θέμα και να αξιολογήσουν «αν ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα π.χ. με την ηλικία και το φύλο», προτού συνεχιστεί η χρήση του. Στις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση των δευτερευόντων αποτελεσμάτων όλων των εμβολίων.

Ο ΕΜΑ, με νέα τοποθέτησή του την περασμένη βδομάδα, επανέλαβε ότι θεωρεί ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο, ωστόσο δεν μπορεί «να αποκλείσει οριστικά» μια σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της «AstraZeneca» και σε σπάνια προβλήματα θρομβώσεων. Στην Ισλανδία, με περίπου 38.000 εμβολιασμούς, εξετάζονται τέσσερα περιστατικά θρομβώσεων, δύο μετά από χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca», ένα μετά από χορήγηση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» και άλλο ένα μετά από χορήγηση του εμβολίου της «Moderna».

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι υγειονομικοί δεν φιμώνονται - δεν τρομοκρατούνται!

Στάση εργασίας σήμερα με αφορμή τη νέα απαράδεκτη εισαγγελική παραγγελία σε βάρος γιατρού

Σε τρίωρη στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη, από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ., και συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 9.30 π.μ. στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ και των υπόλοιπων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των υγειονομικών.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στις διώξεις, με τελευταία αυτή του Θανάση Σιούλη, μέλους του προεδρείου της ΕΝΙΘ, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας που εκδόθηκε μετά από αίτημα του διοικητή του ΑΧΕΠΑ.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση με τις διώξεις στοχεύει να κλείσει τα στόματα όσων αναδεικνύουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία και να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας. Ομως «οι υγειονομικοί ούτε φιμώνονται, ούτε τρομοκρατούνται. Θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους για την υγεία του λαού. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα», αναφέρει η ΕΝΙΘ.

ΟΕΝΓΕ: Η κυβέρνηση στήνει επιχείρηση εκφοβισμού σε βάρος όποιου αναδεικνύει τις ευθύνες της

Την άμεση ανάκληση της δίωξης του Θ. Σιούλη απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, θυμίζοντας ότι ο εν λόγω γιατρός καλείται σε απολογία «για να διαπιστωθεί αν διέπραξε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της απειλής διάπραξης εγκλημάτων επειδή, στο πλαίσιο δηλώσεων στις 10/11/2021 στα ΜΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εφημερία του ΑΧΕΠΑ ξεκινούσε τότε με πληρότητα 100% στις κλίνες της ΜΕΘ Covid και ότι ανάλογη εικόνα επικρατούσε και στα υπόλοιπα νοσοκομεία».

Και συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ: «Ο διοικητής γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι όσα δήλωσε ο συνάδελφος ήταν απόλυτα αληθή και τεκμηριωμένα. Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ έχουν στήσει επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε βάρος όποιου αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας».

Θυμίζει δε τις αλλεπάλληλες εισαγγελικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών υγειονομικών: «Ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, στην πρόεδρο της ΕΝΙΘ, στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, επίσης υπάρχουν πολλές πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε συναδέλφους υγειονομικούς και είναι σε εξέλιξη η μεθόδευση για την εκδικητική απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Κώστα Καταραχιά.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να μας φιμώσουν».

Στάση εργασίας ενάντια στην εκδικητική απόλυση

Στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Μάρτη αποφάσισε χτες η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Κ. Καταραχιά, συνολικά κόντρα στις διώξεις σε βάρος των υγειονομικών και στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 8.30 π.μ. ο Σύλλογος διοργανώνει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

Η πολιτική της κυβέρνησης ευθύνεται για τη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία

Απαράδεκτη η στοχοποίηση των υγειονομικών, που με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί ο εμβολιασμός τους

Την απαράδεκτη στοχοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία επιστρατεύει και πάλι η κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της για τη διασπορά του ιού.

Αυτές τις μέρες στο στόχαστρο έχουν μπει οι υγειονομικοί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά, όπου έχουν διαγνωστεί δεκάδες θετικά κρούσματα σε καρκινοπαθείς και εργαζόμενους, με την κυβέρνηση να συκοφαντεί ως υπεύθυνους τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, που «δεν εμβολιάζονται» όπως λέει. Τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στον 6ο όροφο του Ογκολογικού Νοσοκομείου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε χώρο αποκλειστικά για περιστατικά Covid.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, που θέλουν να εμβολιαστούν, είναι σε αναμονή στην πλατφόρμα του εμβολιασμού. Το χειρότερο μάλιστα, που η κυβέρνηση και τα πρόθυμα παπαγαλάκια της κάνουν ότι δεν το βλέπουν, είναι ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία δεν φαίνονται καν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εμβολιαστούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο εμβολιαστικός σχεδιασμός σκοντάφτει και στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των δημόσιων νοσοκομείων, αφού οι εργολαβικές εταιρείες που αλωνίζουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν εργαζόμενους που δεν θεωρούνται προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά των εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες (π.χ. καθαρότητα). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο «Αττικόν» 118 εργολαβικοί, συμβασιούχοι περιμένουν εδώ και μήνες να εμβολιαστούν.

Η πρόκληση της κυβέρνησης ξεπερνάει τα όρια, όταν δείχνει ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί τονίζουν ότι τον ιό τον διασπείρουν και οι εμβολιασμένοι. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις νοσούν μέσα στα νοσοκομεία ακόμα και υγειονομικοί που έχουν κάνει το εμβόλιο, και οι οποίοι θυμίζουμε δεν βγαίνουν σε καραντίνα όσες μέρες απαιτείται, ούτε γίνεται ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων, στο όνομα των ελλείψεων προσωπικού.

«Εγγύηση για την ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι η πολιτική της κυβέρνησης και όσοι υπηρετούν την πολιτική του "κόστους - οφέλους" που υπονομεύει την Υγεία του λαού και έχει προτεραιότητα την υγεία των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι υγειονομικοί δείχνοντας τον πραγματικό υπεύθυνο για την κατάσταση στα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ