ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι ενάντια στις ελλείψεις και τον αυταρχισμό της διοίκησης

Τελευταίο «χτύπημα» η στέρηση μισθού σε ειδικευόμενους γιατρούς που «τόλμησαν» να μιλήσουν για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στις αυταρχικές επιθέσεις της διοίκησης, που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, από όπου, σημειωτέον, τόσο ο διοικητής όσο και ο υποδιοικητής φρόντισαν να λείπουν την ώρα της κινητοποίησης...

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιβολή προστίμου από τη διοίκηση σε δύο ειδικευόμενους γιατρούς, και πιο συγκεκριμένα η στέρηση μισθού 5 και 15 ημερών (!) επειδή ...τόλμησαν να μιλήσουν για τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Στη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Σωματείου με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για την ανάκληση των προστίμων. Ακολούθησε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία του Σωματείου, με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων που προγραμματίζονται εκείνη τη μέρα.

«Δεν θα μας φιμώσουν», διαμηνύει το Σωματείο, απαιτώντας να πάψουν οι διώξεις σε υγειονομικούς, τόσο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όσο και σε άλλα, όπως η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου στον «Αγιο Σάββα», Κ. Καταραχιά. «Κύριοι της διοίκησης! Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, και στη μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου και στη μάχη ενάντια στις διώξεις, για τα δικαιώματά μας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

«Τα υποκριτικά χειροκροτήματα μετατράπηκαν σε χαστούκια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» και απευθυνόμενη προς τη διοίκηση σημειώνει: «Σε ποιους ακριβώς επιβάλλετε πρόστιμα και ποινές; Σε εκείνους που ξενυχτάνε στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, στους θαλάμους του πόνου αδιάλειπτα, αντί να τους επιβραβεύετε για την προσφορά τους; Επιβάλλετε πρόστιμο σε ειδικευόμενους γιατί σας "αντιμίλησαν", ζητώντας μέτρα προστασίας και προσωπικό στις 2 τη νύχτα, ξεθεωμένοι απ' την εφημερία; Καλέσατε σε απολογία γιατρίνα επειδή μίλησε ανοιχτά για τις ελλείψεις; Μήπως νομίζετε πως με τέτοια θα υποταχθούμε; Πως αντί να δίνουμε ζωή θα ανεχτούμε τη σιγή νεκροταφείου; Μήπως ότι θα σταματήσουμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας να παλεύουμε ακόμη και για τα αυτονόητα; Ε, είστε γελασμένοι! (...)

Ο ίδιος ο κοινωνικός μας ρόλος, το μετερίζι που εμείς επιλέξαμε περιλαμβάνει την έκφραση γνώμης χωρίς λογοκρισία, την αποκάλυψη των κινδύνων που εγκυμονεί η δική τους πολιτική. Περιλαμβάνει τη μάχη ταυτόχρονα σε δύο πεδία, αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή: Μάχη με την ασθένεια, αλλά και μάχη για να μπορεί κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες τού σήμερα».

Εν αναμονή της απόφασης για την παράνομη απόλυση του Κ. Καταραχιά

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων προχώρησαν χτες εργαζόμενοι στον «Αγιο Σάββα» και φορείς, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, τον μοναδικό επικουρικό γιατρό που δεν παρατάθηκε η σύμβασή του, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Χτες στην Ευελπίδων εκδικάζονταν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόλυσης του Κ. Καταραχιά.

Υπενθυμίζουμε ότι το «έγκλημα» που κινεί τα νήματα της δίωξης είναι ο αγώνας του Σωματείου ενάντια στην ΕΔΕ που θέλησε να ασκήσει η - διορισμένη από την κυβέρνηση - διοίκηση του νοσοκομείου σε βάρος τριών υγειονομικών, επειδή... νόσησαν με Covid-19. Σε πρώτη φάση ο πρόεδρος του Σωματείου μετακινήθηκε εκδικητικά στο «Σωτηρία», για να μπαλώσει ένα από τα εκατοντάδες κενά.

Χτες στο δικαστήριο, απέναντί του βρέθηκαν οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, της 1ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Αναμένεται η απόφαση έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή της εκδικητικής απόλυσης του γιατρού.

«Ατομική ευθύνη» για να ... αντέξουν οι υγειονομικοί συστήνει η κυβέρνηση

Σε νοσοκομείο Covid μετατρέπεται και το «Θριάσιο», το μοναδικό νοσοκομείο στη Δυτική Αττική

Ενα ακόμα χτύπημα στα δημόσια νοσοκομεία, που μετρούν δεκάδες θανάτους, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και ράντζα στους διαδρόμους, ανοίγοντας μπίζνες και με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, «μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας», όπως είπε στη χτεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας.

Μια μέρα μετά τον ξυλοδαρμό και τον ψεκασμό με χημικά των υγειονομικών «που σας φροντίζουν κάτω από κρίσιμες και πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες», ο υπουργός κάλεσε το λαό «να αναλάβει την ατομική του ευθύνη», για να «αντέξουν οι υγειονομικοί, το ΕΣΥ και οι ευάλωτες ομάδες που περιμένουν να εμβολιαστούν».

Μπορεί η κυβέρνηση να μην ανακοίνωσε ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προέβλεψε όμως νέα μέτρα που έρχονται να επιτείνουν την κατάσταση ασφυξίας στα δημόσια νοσοκομεία, γονατίζοντας ακόμα περισσότερο το προσωπικό, ασθενείς κι ευάλωτες ομάδες.

Κι ενώ δεν πειράζει ούτε ευρώ από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων των ιδιωτικών κλινικών, ανακοίνωσε χτες τη μετατροπή και του «Θριασίου», του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική, μιας από τις μεγαλύτερες Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας, σε Covid νοσοκομείο, από την Τετάρτη 7 Απρίλη. Ετσι, θα κλείσουν άλλα 130 κρεβάτια απ' τις υπόλοιπες νόσους και θα βαφτιστούν Covid, μαζί με «33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό», με προοπτική τα κρεβάτια που θα κλείσουν συνολικά «να φτάσουν σύντομα τα 180». Τα non Covid περιστατικά θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές, πάντα με το αζημίωτο βέβαια, με τους κλινικάρχες να απολαμβάνουν πελατεία από το δημόσιο σύστημα.

Επίσης, στο πλαίσιο της «έκτακτης ανάγκης» θα κλείσουν κι άλλες «Καρδιολογικές κλινικές και χειρουργεία ώστε να δημιουργηθούν 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική», όλες χωρίς τις αντίστοιχες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, απαραίτητου για την απρόσκοπτη λειτουργία μιας ΜΕΘ.

Οσο για τα χιλιάδες καρδιολογικά περιστατικά, εκ των οποίων κατά μέσο όρο το 1/3 είναι επείγοντα, τα οποία μένουν ξεκρέμαστα καθώς έχουν προηγηθεί το κλείσιμο Καρδιολογικών κλινικών και η αναστολή κατά 80% των χειρουργείων σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, παραπέμφθηκαν στο «Ωνάσειο». Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το αντίθετο, το «Ωνάσειο» καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα, με μόλις 17 κρεβάτια ΜΕΘ. Δηλαδή, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών που θα απευθυνθούν στις Καρδιοχειρουργικές κλινικές, όταν μόνο σε αυτήν του «Ευαγγελισμού» χειρουργούνταν 70 - 80 περιστατικά το μήνα (800 το χρόνο).

Κι ενώ οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι (εντός κι εκτός ΜΕΘ) αυξάνονται, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς μέσω των εμβολίων, που όμως δεν έχει προμηθευτεί ακόμη, παραπέμποντας ακόμη και τους υγειονομικούς (που διατρέχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν) στη φρακαρισμένη πλατφόρμα του υπουργείου και στις δόσεις που θα περισσεύουν, με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να σέρνεται και να βρίσκεται ακόμη στο 6% αντί για το 75%.

Κατά τ' άλλα, απογειώνοντας την «ατομική ευθύνη», η κυβέρνηση επέμεινε και χτες να παρουσιάζει ως κλειδί «για να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού» (!) τα self tests, δηλαδή την περαιτέρω υπονόμευση της ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης.

Ανοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτική μετακίνηση τα Σαββατοκύριακα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, στη χτεσινή ενημέρωση, με προϋπόθεση την ...«ατομική ευθύνη» για να ...αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ, προβλέπουν:

  • Ανοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απρίλη, πλην των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, με χρήση ειδικού κωδικού κι επιτρεπόμενο όριο 3 ώρες τη μέρα.
  • Από το Σάββατο 3 Απρίλη επιτρέπεται «πιλοτικά» η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα έως 3 άτομα ή οικογένεια, σε υπαίθριο χώρο για άσκηση, με τον κωδικό 6. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις ισχύουν μόνο για τα Σαββατοκύριακα.
  • Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη βδομάδα, με έναρξη ορισμένων τάξεων (του Λυκείου), όπως και η επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.
Πάσχα μόνο στο εξωτερικό με ... voucher!

Το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί μετακίνησης για τις μέρες του Πάσχα, όχι όμως για το εσωτερικό της χώρας, αλλά μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό, και μάλιστα επιδοτούμενα, μελετάει η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με διαρροές από τη χτεσινή συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής και κάτω από το βάρος της δυσαρέσκειας που μεγαλώνει εξαιτίας των μέτρων εγκλεισμού, οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν να υιοθετήσει η κυβέρνηση ως «βαλβίδα εκτόνωσης» την άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις το Πάσχα, αλλά μόνο προς άλλες χώρες. Η «λύση» αυτή προκρίνεται για να μην υπάρξει επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας και οι όποιες επιπτώσεις να επιβαρύνουν τις χώρες προορισμού και όχι την Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα η πρόταση το κράτος να επιδοτήσει τα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, με ένα voucher που θα καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδα μετάβασης (οδικώς, αεροπορικώς, με τρένο ή πλοίο), με την επιστροφή να επιβαρύνει τους ίδιους τους ταξιδιώτες. Για την επιστροφή, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ τουλάχιστον 72 ωρών. Την πρόταση φέρεται να στηρίζουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των Μεταφορών (αεροπορικές - ναυτιλιακές εταιρείες κ.ά.). Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από το Σωματείο

Σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο», ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική σε Covid, μετά και τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Παράλληλα, απαιτεί την ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Απόφαση συμμετοχής πήρε το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό».

Αύριο, Παρασκευή, το Σωματείο του «Θριασίου» θα προχωρήσει σε νέα συγκέντρωση μαζί με σωματεία της περιοχής, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ