ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία

Σε εξέλιξη η μεθοδευμένη επίθεση στο Συνδικάτο και τη συνδικαλιστική δράση από την «Ελληνικός Χρυσός» και την «Edilmac»

Από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Συνεχίστηκε και χτες η απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), στο πλαίσιο της συντονισμένης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει «Ελληνικός Χρυσός» και «Edilmac», με στόχο τη δράση του Συνδικάτου και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η «Ελληνικός Χρυσός», με ανακοίνωσή της, ενώ από τη μία επικαλείται ότι «ουδεμία δικαιοδοσία έχει στις αποφάσεις της εργολήπτριας εταιρείας σε σχέση με την αξιολόγηση και διαχείριση των ανθρώπων της», στη συνέχεια παραδέχεται ότι «αφαίρεσε προσωρινά τα δικαιώματα εισόδου στις εγκαταστάσεις της "Ελληνικός Χρυσός" στους εμπλεκόμενους μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συμβάντος».

Το περιστατικό που ...«διερευνάται» και παρουσιάζεται ως «έντονη διαμάχη μεταξύ των υπαλλήλων της "Edilmac"» αφορά τις απειλές που εξαπέλυσε στέλεχος της εταιρείας - εργολάβου, στη διάρκεια της στάσης εργασίας, την Τετάρτη 24/3, με στόχο να προκαλέσει τεχνητή ένταση και να βάλει στη δουλειά περισσότερους εργαζόμενους με πρόσχημα το προσωπικό ασφαλείας.

Η τεχνητή ένταση που προκλήθηκε με ευθύνη της εργοδοσίας, αποδεικνύεται ότι έγινε μεθοδευμένα, αφού χρησιμοποιήθηκε για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, με την απαγόρευση της εισόδου στον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου και προφανώς να μεθοδευτεί η απόλυσή τους.

Χτες το πρωί οι δύο εργαζόμενοι πήγαν στον χώρο δουλειάς και όταν παρεμποδίστηκε η είσοδός τους, κάλεσαν την αστυνομία. Το γεγονός καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων προκειμένου να αξιοποιηθεί εναντίον της εταιρείας αν συνεχίσει την αλαζονική και αδιάλλακτη τακτική της.

Η κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας στο Συνδικάτο έρχεται ως συνέχεια των απολύσεων δύο εργαζομένων για τη συμμετοχή τους σε δράσεις του Συνδικάτου και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων ότι δήθεν οι διεκδικήσεις τους είναι «παράνομες».

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, οι μεταλλωρύχοι της «Edilmac» είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας άρση της απαγόρευσης εισόδου στους εκπροσώπους του Συνδικάτου, επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων ζήτησε συνάντηση με τη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία να συμμετέχει και το Συνδικάτο (ΣΕΜΛΑ).

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της τηλεσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, οι εκπρόσωποι της «Edilmac» δεν δεσμεύτηκαν σε τίποτε, αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιοδήποτε πρακτικό της συνάντησης και απείλησαν ότι αν συνεχιστούν οι απεργίες κινδυνεύει να αποχωρήσει η εταιρεία από το Μεταλλείο και να βρεθούν στον δρόμο 100 εργαζόμενοι. Οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ ανέδειξαν την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας και τις ευθύνες της, που δεν συζητά εδώ και 4 μήνες εργασιακά ζητήματα και υγιεινής και ασφάλειας που θέτει το Συνδικάτο.


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να μη φορολογηθούν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά

Να μην επιβληθεί καμία φορολόγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο (Ιούνης 2015- Μάης 2016), που με απόφαση της κυβέρνησης δόθηκαν κουτσουρεμένα και σε λιγότερους δικαιούχους, αλλά και με μεγάλη καθυστέρηση και άτοκα, ζητούν με υπόμνημά τους στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Στο υπόμνημά τους θυμίζουν τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία, και τονίζουν ότι «σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα ακόμη πιο καταστροφικά που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξή τους πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16».

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπου οι νόμοι 4051 και 4093/12 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015 - Μάης 2016), η κυβέρνηση υπολόγισε ότι το καταβληθέν ποσό ανέρχεται συνολικά σε 4 δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις. Ομως, όπως τονίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις: «Με βάση αυτή την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός. Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό».

Γι' αυτό απαιτούν από την κυβέρνηση «μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών» καθώς «η φορολόγηση που επιβάλλεται στα ποσά των αναδρομικών είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, πολύ περισσότερο αφού τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους ατόκως».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλήρης εκφυλισμός από τους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας

Το «μέτωπο σιωπής» που επιχειρούν να επιβάλουν οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα» (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). Οπως αναφέρει, τα «παλικάρια» της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα εμφανίστηκαν σε μια διά ζώσης συνεδρίαση στο ΔΣ του ΕΚΘ, μετά από έναν χρόνο πανδημίας, μόνο και μόνο για να μοιράσουν καρέκλες. Ξανά αλλοίωσαν τους συσχετισμούς, δεν πήραν καμία αγωνιστική πρωτοβουλία ή έστω συμπαράστασης προς αγωνιζόμενους κλάδους, και μπήκαν πάλι σε «χειμερία νάρκη».

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26/3 συνεδρίασε η διοίκηση του ΕΚΘ με θέμα την αναπλήρωση κενών θέσεων του ΔΣ, την αναμόρφωση του προεδρείου και τη συζήτηση γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις. «Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και"Ενότητα", αφού διαγωνίστηκαν επί ημέρες για το ποιος θα πάρει την θέση ποιανού, ξεπέταξαν την συζήτηση για τις εξελίξεις σε ένα μισάωρο», αναφέρει η «Εργατική Ενότητα», τονίζοντας ότι «οι ταξικές δυνάμεις μετά από πληθώρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα κατέθεσαν 3 ψηφίσματα (πανδημία, εργασιακά δικαιώματα, αυταρχισμός-καταστολή), όπως και κείμενα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και των μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική.

Σήμερα (σ.σ. χτες), τέσσερις μέρες μετά ...σιγή ιχθύος. Διαφωνούν με την ενίσχυση της δημόσιας Yγείας, με την υπεράσπιση του 8ωρου, με την πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και καταστολή. Για τους μεταλλεργάτες λένε δεν ανακατεύονται σε άλλες περιοχές! Για τους φοιτητές "αναμένουμε"! Η απόλυτη ξεφτίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι φανερό ότι καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές αγωνίες, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις εργαζομένων και της νεολαίας».

Η «Εργατική Ενότητα» καλεί κάθε εργαζόμενο, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές των σωματείων να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της λειτουργίας των σωματείων, των ΓΣ, των συσκέψεων και των αγωνιστικών αποφάσεων. Και καλεί σε αποφασιστική συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, σε απεργιακή ετοιμότητα ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και σε προετοιμασίες του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. «Η εργατική τάξη έχει άλλα σχέδια για το μέλλον της, δεν μπαίνει στον στενό κορσέ των εργοδοτικών, δεν σκύβει το κεφάλι στην εργοδοσία», σημειώνει μεταξύ άλλων.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με την κάλυψη της κυβέρνησης η «κλοπή» σε βάρος των δεδουλευμένων τους

Λόγω ...«σεβασμού στη λειτουργική ανεξαρτησία του δικαστή» το υπουργείο Εργασίας αρνείται να πάρει πολιτική απόφαση για να αποτρέψει τη σφαγή ακόμα και κατά 80% των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται στους 300 εργαζόμενους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Σητείας, ένα πετσόκομμα που προωθείται στο όνομα του σχεδίου εξυγίανσής της, την ίδια ώρα βέβαια που οι απαιτήσεις των τραπεζών από την ΕΑΣ (στην προκειμένη περίπτωση της Πειραιώς) θα καταβληθούν κανονικά και με το παραπάνω.

Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, καλύπτοντας την κλοπή σε βάρος των εργαζομένων, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, που συζητήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα για την απαράδεκτη, κατάπτυστη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της ΕΑΣ, της Τράπεζας Πειραιώς και των επενδυτών για τη μη εξόφληση επί της ουσίας της οφειλής της Ενωσης προς τους πρώην εργαζόμενους, που αγγίζουν τα 1.800.000 ευρώ».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ενωσης που προωθείται προβλέπει για τους εργαζόμενους «κούρεμα» κατά 80% των δεδουλευμένων αποδοχών τους και απόδοση του υπόλοιπου σε 20 ετήσιες άτοκες δόσεις έως το 2040! Ενώ οι αποζημιώσεις απόλυσής τους θα δοθούν σε 10 ετήσιες άτοκες δόσεις.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις οφειλές της ΕΑΣ προς την Τράπεζα Πειραιώς, αφού αυτές θα αποδοθούν πλήρως και βέβαια θα εξοφληθούν και νωρίτερα από αυτές που οφείλονται στους εργαζόμενους. Για την ακρίβεια θα δοθούν στην τράπεζα 32.200.000 ευρώ (5.700.000 εντόκως σε 12 δόσεις και τα υπόλοιπα έως το 2035).

Αυτό είναι το σχέδιο εξυγίανσης που αποφάσισαν οι διοικήσεις της ΕΑΣ, της Πειραιώς και οι επενδυτές, εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους, στηριγμένοι βέβαια στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε την ανάγκη, με κατεπείγουσες ενέργειες, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απόδοση του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων, αλλιώς θα είναι με το πλευρό των ...«εξυγιαντών».

«Οι εργαζόμενοι ζητούν από εσάς να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δικαίωσή τους, ξεκινώντας από τη δημόσια στήριξη του αγώνα τους - τώρα, εδώ, σήμερα - έως την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για την απόδοση του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους», με βάση τη σχετική συμφωνία που είχε γίνει το 2016, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας πως «αν δεν το προβλέπει ο νόμος, ιδού η Ρόδος, ρυθμίστε το νομοθετικά με μία υπουργική τροπολογία. Αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει. Ετσι κι αλλιώς έχουν γίνει ...επιστήμη οι υπουργικές τροπολογίες».

Ο υπουργός, παρά τις υπεκφυγές του, έδειξε καθαρά με ποιου το μέρος είναι η κυβέρνηση. Επικαλέστηκε κάποια ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι, που τους εμφάνιζαν να αποδέχονται την κλοπή σε βάρος τους, προσπερνώντας επιδεικτικά την επισήμανση που έκανε πολλές φορές στη διάρκεια της συζήτησης ο Μ. Συντυχάκης, ότι ήταν αποτέλεσμα εκβιασμών σε βάρος τους, ότι αν δεν υπέγραφαν θα τα έχαναν όλα. Στη συνέχεια, εντείνοντας την πρόκληση και τα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», είπε ότι επειδή στις 23 Ιούνη αναμένεται η εκδίκαση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο, δεν πρέπει να γίνει κάποια «πολιτική δήλωση», που θα μπορούσε να ...επηρεάσει τον δικαστή.


WEB RADIO ΠΑΜΕ

Το πρόγραμμα του webradio του ΠΑΜΕ για σήμερα Πέμπτη 1η Απρίλη έχει ως εξής :

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Το καθημερινό ενημερωτικό μαγκαζίνο που ασχολείται με όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και παρουσιάζει τη δράση του ταξικού, εργατικού κινήματος.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ