Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με την κάλυψη της κυβέρνησης η «κλοπή» σε βάρος των δεδουλευμένων τους

Λόγω ...«σεβασμού στη λειτουργική ανεξαρτησία του δικαστή» το υπουργείο Εργασίας αρνείται να πάρει πολιτική απόφαση για να αποτρέψει τη σφαγή ακόμα και κατά 80% των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται στους 300 εργαζόμενους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Σητείας, ένα πετσόκομμα που προωθείται στο όνομα του σχεδίου εξυγίανσής της, την ίδια ώρα βέβαια που οι απαιτήσεις των τραπεζών από την ΕΑΣ (στην προκειμένη περίπτωση της Πειραιώς) θα καταβληθούν κανονικά και με το παραπάνω.

Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, καλύπτοντας την κλοπή σε βάρος των εργαζομένων, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, που συζητήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα για την απαράδεκτη, κατάπτυστη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της ΕΑΣ, της Τράπεζας Πειραιώς και των επενδυτών για τη μη εξόφληση επί της ουσίας της οφειλής της Ενωσης προς τους πρώην εργαζόμενους, που αγγίζουν τα 1.800.000 ευρώ».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ενωσης που προωθείται προβλέπει για τους εργαζόμενους «κούρεμα» κατά 80% των δεδουλευμένων αποδοχών τους και απόδοση του υπόλοιπου σε 20 ετήσιες άτοκες δόσεις έως το 2040! Ενώ οι αποζημιώσεις απόλυσής τους θα δοθούν σε 10 ετήσιες άτοκες δόσεις.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις οφειλές της ΕΑΣ προς την Τράπεζα Πειραιώς, αφού αυτές θα αποδοθούν πλήρως και βέβαια θα εξοφληθούν και νωρίτερα από αυτές που οφείλονται στους εργαζόμενους. Για την ακρίβεια θα δοθούν στην τράπεζα 32.200.000 ευρώ (5.700.000 εντόκως σε 12 δόσεις και τα υπόλοιπα έως το 2035).

Αυτό είναι το σχέδιο εξυγίανσης που αποφάσισαν οι διοικήσεις της ΕΑΣ, της Πειραιώς και οι επενδυτές, εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους, στηριγμένοι βέβαια στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε την ανάγκη, με κατεπείγουσες ενέργειες, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απόδοση του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων, αλλιώς θα είναι με το πλευρό των ...«εξυγιαντών».

«Οι εργαζόμενοι ζητούν από εσάς να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δικαίωσή τους, ξεκινώντας από τη δημόσια στήριξη του αγώνα τους - τώρα, εδώ, σήμερα - έως την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για την απόδοση του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους», με βάση τη σχετική συμφωνία που είχε γίνει το 2016, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας πως «αν δεν το προβλέπει ο νόμος, ιδού η Ρόδος, ρυθμίστε το νομοθετικά με μία υπουργική τροπολογία. Αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει. Ετσι κι αλλιώς έχουν γίνει ...επιστήμη οι υπουργικές τροπολογίες».

Ο υπουργός, παρά τις υπεκφυγές του, έδειξε καθαρά με ποιου το μέρος είναι η κυβέρνηση. Επικαλέστηκε κάποια ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι, που τους εμφάνιζαν να αποδέχονται την κλοπή σε βάρος τους, προσπερνώντας επιδεικτικά την επισήμανση που έκανε πολλές φορές στη διάρκεια της συζήτησης ο Μ. Συντυχάκης, ότι ήταν αποτέλεσμα εκβιασμών σε βάρος τους, ότι αν δεν υπέγραφαν θα τα έχαναν όλα. Στη συνέχεια, εντείνοντας την πρόκληση και τα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», είπε ότι επειδή στις 23 Ιούνη αναμένεται η εκδίκαση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο, δεν πρέπει να γίνει κάποια «πολιτική δήλωση», που θα μπορούσε να ...επηρεάσει τον δικαστή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός (2019-06-12 00:00:00.0)
Κατάσχεση στα ΕΑΣ σε βάρος των εργαζομένων (2016-11-24 00:00:00.0)
Βγαλμένες από τα κυβερνητικά συρτάρια οι θέσεις της Χρυσής Αυγής (2013-06-28 00:00:00.0)
Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στο συνεταιρισμό (1999-12-15 00:00:00.0)
Απεργούν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας δεδουλευμένα (1997-05-23 00:00:00.0)
Εκβιάζει για "οικειοθελείς" απολύσεις! (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ