Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Τέρμα στο δίλημμα «ψωμί ή υγεία»!

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για μέτρα στήριξης του εισοδήματος και του συστήματος Υγείας

Αμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και του δημόσιου συστήματος Υγείας απαίτησαν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που συμμετείχαν στη χτεσινή απογευματινή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), δεκάδων Συλλόγων και Ενώσεων, άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η αγωνία αλλά και η αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ για αγώνες εκφράστηκαν και σε πολλές περιοχές της χώρας αφού οργανώθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Στη συγκέντρωση της Αθήνας συμμετείχαν, εκτός της ΟΒΣΑ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, 33 Σωματεία ΕΒΕ και 8 Επιτροπές Αγώνα. Το «παρών» έδωσε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με φορτηγά «ντυμένα» με τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών να προπορεύονται, δίνοντας έναν ακόμα πιο μαχητικό τόνο στην κινητοποίηση.

Ηδη μάλιστα είχε ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή από ταξιτζήδες στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας μια «κούρσα αγώνα» χτες αφού καθημερινά βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Οταν έσμιξαν οι δύο πορείες, όλοι μαζί κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έγιναν ομιλίες και ζητήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αίτημα που απέρριψε η κυβέρνηση, αν και είχε φροντίσει να στείλει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις να... «φυλάνε» τους διαδηλωτές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. Αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που προϋπήρχε της πανδημίας και σήμερα είναι ακόμα χειρότερα, και τόνισε πως «τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την "καυτή πατάτα" της πανδημίας με μπαλώματα και μερεμέτια (...) Τώρα χρειάζονται μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τώρα χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών δομών, για να ενταχθούν στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας. Αντ' αυτού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιτάσσει, αλλά μπουκώνει χρήμα τους κλινικάρχες».

Για την κατάσταση στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ σημείωσε πως «τα αλλεπάλληλα lockdown δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά έκφραση των αδιεξόδων της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εκδηλώνεται και στην οικονομία και τη δημόσια Υγεία. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει να είσαι κλειστός για μήνες, ότι τα παιχνίδια της κυβέρνησης με το άνοιγμα της αγοράς πατάνε στην απόλυτή ανάγκη για ένα εισόδημα αφού χιλιάδες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ομως, ποιος λέει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στους κινδύνους για την υγεία τους και τον αργό θάνατο από την οικονομική ασφυξία; Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα είναι που θέτει το αισχρό δίλημμα "ψωμί ή υγεία" και όχι η πανδημία».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μετέφερε τα δίκαια αιτήματα για άμεσα μέτρα στήριξης, για την κάλυψη των εισοδημάτων που έχουν χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την επόμενη μέρα της πανδημίας, τονίζοντας ότι «τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν αρκούν».

Κατήγγειλε επίσης τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ και την προσπάθειά της να υπονομεύσει τις χτεσινές κινητοποιήσεις, μια προσπάθεια που ακύρωσαν όμως στην πράξη οι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που βγήκαν στο δρόμο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Κάλεσε κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, κάθε αυτοαπασχολούμενο «να προσπεράσει τη χρεοκοπημένη λογική της πλειοψηφίας που σκοπό έχει να βάλει την αγωνιστική διεκδίκηση στον πάγο».

«Εχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι για να ακουστούμε πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η νέα κρίση που τσακίζει τις ζωές μας δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα και κλάδους! Ενωμένοι στη συλλογική πάλη και δράση, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά!», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, ο Δημήτρης Σωτηριάδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κατεργασίας Ξύλου, ο Παναγ. Μαυρίκης, από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί, και η Εύη Κοντόρα, από την ΟΓΕ.

Σε «κούρσα αγώνα» χτες οι ταξιτζήδες
Σε «κούρσα αγώνα» χτες οι ταξιτζήδες
Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος κατήγγειλε την άρνηση του υπουργείου να γίνει συνάντηση και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα, σε ένταση των προσπαθειών για να «γίνουμε ακόμα περισσότεροι».

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτων και Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί. Τη συμπόρευσή του δήλωσε το Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Με τα πανό και τα πλακάτ στα χέρια, με συνθήματα όπως «Δεν θα πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», «Δεν ζητιανεύουμε τα δικαιώματά μας, δεν παζαρεύουμε την επιβίωσή μας», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βέργος Βεργίδης και χαιρέτισαν ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΜΑΕΘ, και ο Κώστας Μπότσογλου, από την Επιτροπή Αγώνα Ταξί, μέλος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Ταξί.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των ΕΒΕ επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Γιάννενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κινητοποίηση στις 24/11 στο Μοναστηράκι (2021-11-20 00:00:00.0)
Με νέα κινητοποίηση απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος (2021-03-20 00:00:00.0)
Σήμερα η μέρα δράσης για μέτρα προστασίας της υγείας και αξιοπρεπές εισόδημα (2020-12-09 00:00:00.0)
Κλείνουμε τα μαγαζιά μας και συμμετέχουμε στην απεργία! (2017-05-13 00:00:00.0)
Περισσότερα καταστήματα να μείνουν κλειστά στις 12 Νοέμβρη (2015-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ