ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποδύεται την... ανήξερη για την επιχείρηση απαγόρευσης του ΚΚ Πολωνίας

Χαρακτηριστική η απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚ Πολωνίας ενάντια στην αντικομμουνιστική νομοθεσία
Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚ Πολωνίας ενάντια στην αντικομμουνιστική νομοθεσία
«Την ανήξερη υποδύεται η συνυπεύθυνη ΕΕ για την επιχείρηση απαγόρευσης του ΚΚ Πολωνίας», σχολιάζει η Ευρωκοινωβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κ. Παπαδάκη για το πρόσφατο αίτημα του γενικού εισαγγελέα και υπουργού Δικαιοσύνης της Πολωνίας να απαγορευθεί το ΚΚ Πολωνίας, με την επίκληση ότι στο πρόγραμμά του καταγράφεται προσπάθεια επιβολής «ολοκληρωτικών και κομμουνιστικών μεθόδων», η Κομισιόν απαντά προφασιζόμενη ότι... «τα ζητήματα που αφορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πολωνίας δεν έχουν μέχρι στιγμής τεθεί υπόψη της Επιτροπής».

Η Κομισιόν, διά μέσου της αντιπροέδρου Γιούροβα, προκλητικά κάνει την ανήξερη, ενώ η ίδια έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα σε σειρά Ερωτήσεων, παρεμβάσεων και διαβημάτων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σιγοντάροντας την επιχείρηση απαγόρευσης του ΚΚ Πολωνίας. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι απαράδεκτες διώξεις ενάντια στους Πολωνούς κομμουνιστές διαρκούν εδώ και χρόνια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το κατηγορητήριο κατέρρευσε και το ΚΚ Πολωνίας απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχολιάζει σχετικά:

«Είναι χωρίς αντίκρισμα οι αναφορές στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που αποτελούν δήθεν "βασικές αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος", τη στιγμή που η ΕΕ εδώ και χρόνια παρέχει κάλυψη στις αντικομμουνιστικές διώξεις στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στις χώρες της Βαλτικής και αλλού. Εθεσε η ίδια άλλωστε τις βάσεις με μια σειρά από αντικομμουνιστικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τελευταίο αυτό του 2019, που εξισώνουν το σοσιαλισμό με το ναζισμό - φασισμό, καθιερώνοντας με αντικομμουνιστικά ανιστόρητα κηρύγματα την 23η Αυγούστου ως μέρα κατά του ολοκληρωτισμού. Σταθερά δε λειτουργεί σαν "πλυντήριο" για αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις που δρουν σε μια σειρά από χώρες.

Τα περί "υπεράσπισης του κράτους δικαίου", "ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης" και άλλα τέτοια από πλευράς της Κομισιόν αποδεικνύεται ότι λέγονται με σκοπιμότητα, παίζουν συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων που έχουν να κάνουν με το "Ταμείο Ανάκαμψης" και τις επενδύσεις στην "Πράσινη Ανάπτυξη" και την "Ψηφιακή Οικονομία".

Ας αφήσει λοιπόν τα "σάπια" η Κομισιόν, γιατί είναι πολλαπλά εκτεθειμένη με την απαράδεκτη κάλυψή της στις αντικομμουνιστικές διώξεις, καταδίκες και περιορισμούς της δράσης Κομμουνιστικών Κομμάτων σε μια σειρά από χώρες. Ο,τι και να κάνουν η προσφορά του σοσιαλισμού δεν μπορεί να παραγραφεί ούτε να διαγραφεί από τη μνήμη των λαών, ιδιαίτερα σήμερα που η διαχείριση της πανδημίας και η καπιταλιστική κρίση φανερώνουν το πιο απάνθρωπο και αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης. Η ταξική πάλη και η κοινωνική πρόοδος δεν σταματούν με αποφάσεις δικαστηρίων, ψηφίσματα και διατάγματα. Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη».

«Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας. Αλληλεγγύη στο ΚΚ Πολωνίας! Κάτω τα χέρια από τους Πολωνούς κομμουνιστές!», καταλήγει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

  • Ολόκληρη η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κ. Παπαδάκη καθώς και η απαράδεκτη απάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν δημοσιεύονται στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/255356.
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Τηλεδιάσκεψη των ηγετών για βασικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Σε μια σειρά κομβικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς και στα θέματα της πανδημίας αναφέρθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη.

Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου κλιμακώνονται η ένταση και παραβιάσεις της εκεχειρίας, Μέρκελ και Μακρόν τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), προς εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Ο Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να εφαρμόσει τις συμφωνίες και όσα έχουν αποφασίσει οι τέσσερις ηγέτες σε προηγούμενες συναντήσεις.

Για τη Λευκορωσία, η καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξαν «μια εθνική διαδικασία πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς» και τη διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών», ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους.

Οι τρεις ηγέτες επίσης «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τελευταία πολιτική πρόοδο στη Λιβύη, την οποία χαιρέτισαν ομόφωνα», αναφέρει η Καγκελαρία, και «τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας».

Οσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, Μέρκελ και Μακρόν «αναφέρθηκαν στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και ζήτησαν τη συνέχιση της διασυνοριακής βοήθειας καθώς και εντατικοποίηση του έργου της συνταγματικής επιτροπής», ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο «επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να σταθεροποιείται και μια από τις προτεραιότητες είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό».

Οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί η Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να σημειωθεί σύντομα σχετική πρόοδος.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ο Πούτιν ανέφερε πως «η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αποκαταστήσει κανονική συνεργασία με την ΕΕ αν υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον».

Τέλος, συζητήθηκε και η υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο μεταξύ, απαντώντας στους ισχυρισμούς του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στολτενμπεργκ ότι η Ρωσία αρνείται να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε πως όχι μόνο δεν αρνείται, αλλά και προτείνει επανεκκίνηση στρατιωτικών επαφών. Παρότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία», «πάντα επιμένουν στη διεξαγωγή του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ η Ουκρανία να είναι το πρώτο ζήτημα», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Προτείναμε την αποκατάσταση επαφών μεταξύ των στρατιωτικών προκειμένου να σωθεί αυτή η περιεκτική συμφωνία για την ασφάλεια που συνήφθη στο Ελσίνκι. Αρνούνται να το κάνουν αυτό».

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», χωρίς καμία πλευρά να δίνει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ
Αποτυπώνεται η δολοφονική και προκλητική στάση της αστυνομίας

Ο αποτρόπαιος χαρακτήρας της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάη του 2020 από τον λευκό αστυνομικό Ντ. Σόβιν, σε ένα ακόμα επεισόδιο αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, όπως και η προκλητική στάση των αστυνομικών απέναντι στις έντονες διαμαρτυρίες των διερχόμενων την ώρα της δολοφονίας, αποτυπώνονται σε καταθέσεις μαρτύρων κατά τις πρώτες μέρες της σχετικής δίκης σε δικαστήριο της Μινεάπολις.

Η 18χρονη Νταρνέλα Φρέιζιερ, που τράβηξε με το κινητό της το βίντεο με τη σύλληψη και τον θάνατο του Φλόιντ, κατέδειξε τον Σόβιν ως τον άνθρωπο που σκότωσε τον Φλόιντ. «Αυτός είναι ο αστυνομικός που είχε γονατίσει πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ (...) Ενας τρομοκρατημένος άνδρας εκλιπαρούσε για τη ζωή του», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τζενεβίβ Χάνσεν, πυροσβέστης που ήταν εκτός υπηρεσίας όταν βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος, εξήγησε πως ζήτησε επίμονα από τον Σόβιν και τους άλλους αστυνομικούς να της επιτρέψουν να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Τζ. Φλόιντ ώστε να τον επαναφέρει στη ζωή. «Μπορούσα να τον βοηθήσω αλλά αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα σε αυτόν τον άνθρωπο!», τόνισε η 27χρονη.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Ντ. Ουίλιαμς, επαγγελματίας παλαιστής και αθλητής μεικτών πολεμικών τεχνών, ο οποίος ακούγεται στο επίμαχο βίντεο της σύλληψης του Φλόιντ να φωνάζει και να ζητά από την αστυνομία να ελέγξει τον σφυγμό του συλληφθέντα. «Βλέπετε ότι παλεύει να πάρει ανάσα!», τους έλεγε, αφήνοντάς τους όμως ασυγκίνητους...

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Σόβιν, επιχειρώντας να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι ο θάνατος του Φλόιντ δεν προήλθε από τον αστυνομικό που τον πατούσε με το γόνατο στον λαιμό επί 10 λεπτά, αλλά από τη χρήση ουσιών, κάλεσαν για κατάθεση τον υπάλληλο που είχε καλέσει την αστυνομία λέγοντας ότι ο Φλόιντ τού έδωσε ένα πλαστό 20δόλαρο για να πάρει τσιγάρα. Προβλήθηκε σχετικό βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του καταστήματος (χωρίς ήχο), ενώ ο υπάλληλος ανέφερε ότι ο Φλόιντ είχε καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες μόνο και μόνο επειδή έκρινε ότι... «μιλούσε αργά».

ΙΤΑΛΙΑ
Συνελήφθη στρατιωτικός για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Αξιωματικός του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθη προχτές βράδυ στη Ρώμη, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της παροχής απόρρητων εγγράφων έναντι αμοιβής, σε στρατιωτικό που εργάζεται στη ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός αξιωματικός φέρεται να παρέδωσε στον Ρώσο απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ, «θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Ιταλίας αλλά και άλλων συμμάχων χωρών». Σύμφωνα με «διαρροές», μέρος των εγγράφων αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Το ιταλικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες τον Ρώσο πρέσβη και εξέφρασε «την αποφασιστική διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης», ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε χτες πως επί του παρόντος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης, «ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να διατηρηθούν οι πολύ θετικές και εποικοδομητικές σχέσεις Ρωσίας - Ιταλίας».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, έσπευσε να εκφράσει αλληλεγγύη στην Ιταλία, λέγοντας πως στηρίζει τις δράσεις της «εναντίον της κακοήθους και αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας της Ρωσίας».

Επίσκεψη του Ντι Μάγιο σε Μαυροβούνιο και Βοσνία

Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Ντζόρτζε Ραντούλοβιτς, στην Ποντγκόριτσα, επισημαίνοντας ότι «η πρόοδος της ευρωπαϊκής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων αντιπροσωπεύει μια γεωστρατηγική επένδυση προτεραιότητας για την Ιταλία».

Στο πλαίσιο της προωθούμενης ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ντι Μάγιο χαρακτήρισε επιτυχημένη την «πορεία ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου, με την ιστορική ένταξή του στο ΝΑΤΟ, την οποία υποστήριξε έντονα η Ιταλία και με το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ».

«Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», συνέχισε, τονίζοντας επίσης τη σημασία της «δημιουργίας ευκαιριών για ιταλικές εταιρείες στην περιοχή». Τόνισε ότι η Ιταλία είναι ο τέταρτος εξαγωγέας εμπορευμάτων στο Μαυροβούνιο, ενώ πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.

Η Ιταλία ελπίζει η Βοσνία - Ερζεγοβίνη«να κάνει αποφασιστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή της πορεία», με στόχο να αποκτήσει «το καθεστώς της υποψήφιας χώρας», δήλωσε την Τρίτη από τη Βοσνία ο Ιταλός ΥΠΕΞ, μαζί με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

«Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος αλλά είναι προσιτός στη Βοσνία υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνεργάζονται για να τον επιτύχουν», συνέχισε ο Ντι Μάγιο, ζητώντας «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να φέρουν τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ