Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνελήφθη στρατιωτικός για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Αξιωματικός του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθη προχτές βράδυ στη Ρώμη, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της παροχής απόρρητων εγγράφων έναντι αμοιβής, σε στρατιωτικό που εργάζεται στη ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός αξιωματικός φέρεται να παρέδωσε στον Ρώσο απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ, «θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Ιταλίας αλλά και άλλων συμμάχων χωρών». Σύμφωνα με «διαρροές», μέρος των εγγράφων αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Το ιταλικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες τον Ρώσο πρέσβη και εξέφρασε «την αποφασιστική διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης», ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε χτες πως επί του παρόντος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης, «ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να διατηρηθούν οι πολύ θετικές και εποικοδομητικές σχέσεις Ρωσίας - Ιταλίας».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, έσπευσε να εκφράσει αλληλεγγύη στην Ιταλία, λέγοντας πως στηρίζει τις δράσεις της «εναντίον της κακοήθους και αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας της Ρωσίας».

Επίσκεψη του Ντι Μάγιο σε Μαυροβούνιο και Βοσνία

Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Ντζόρτζε Ραντούλοβιτς, στην Ποντγκόριτσα, επισημαίνοντας ότι «η πρόοδος της ευρωπαϊκής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων αντιπροσωπεύει μια γεωστρατηγική επένδυση προτεραιότητας για την Ιταλία».

Στο πλαίσιο της προωθούμενης ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ντι Μάγιο χαρακτήρισε επιτυχημένη την «πορεία ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου, με την ιστορική ένταξή του στο ΝΑΤΟ, την οποία υποστήριξε έντονα η Ιταλία και με το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ».

«Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», συνέχισε, τονίζοντας επίσης τη σημασία της «δημιουργίας ευκαιριών για ιταλικές εταιρείες στην περιοχή». Τόνισε ότι η Ιταλία είναι ο τέταρτος εξαγωγέας εμπορευμάτων στο Μαυροβούνιο, ενώ πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.

Η Ιταλία ελπίζει η Βοσνία - Ερζεγοβίνη«να κάνει αποφασιστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή της πορεία», με στόχο να αποκτήσει «το καθεστώς της υποψήφιας χώρας», δήλωσε την Τρίτη από τη Βοσνία ο Ιταλός ΥΠΕΞ, μαζί με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

«Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος αλλά είναι προσιτός στη Βοσνία υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνεργάζονται για να τον επιτύχουν», συνέχισε ο Ντι Μάγιο, ζητώντας «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να φέρουν τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ